Pličanič je že dejal, da ne bo nikogar pozival k odstopu. Foto: BoBo
Pličanič je že dejal, da ne bo nikogar pozival k odstopu. Foto: BoBo

Strokovni nadzor nad delom Specializiranega državnega tožilstva je odredil generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Kot pravijo na tožilstvu, pa v okviru strokovnega nadzora pregledujejo in ocenjujejo zakonitost in pravočasnost dela, smotrnost uporabe procesnih pooblastil ter pravilnost strokovnih odločitev glede na uveljavljeno politiko pregona in izdana splošna navodila.

Ob tem se zavedajo, da je izpustitev Tovšakove "pretresla družbeni prostor", zato poskušajo čim bolj natančno ugotoviti, kaj je šlo pri obravnavi tega kompleksnega primera narobe, da bi v prihodnje čim bolje preprečevali možnost takšnih procesnih zapletov.

Na vrhovnem državnem tožilstvu še dodajajo, da želijo dejavno prispevati k sistemskim rešitvam, ki bi tožilcem omogočile čim bolj nemoteno opravljanje zahtevnega in odgovornega dela, pravosodnemu sistemu pa čim bolj nemoteno delovanje.

Pojasnila želi tudi javnost
Tako javnost kot minister Pličanič od poročila pričakujeta predvsem pojasnilo, zakaj vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je vodil postopek proti Hildi Tovšak v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj, ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele potem, ko ji je sodišče pripor že odpravilo.

Pri delu sodišč ugotovljena ena strokovna napaka
Poročilo o službenih nadzorih na ljubljanskem in mariborskem okrožnem sodišču pa sta že v torek predstavili višji sodišči v Ljubljani in v Mariboru. Medtem ko je višje sodišče v Ljubljani ugotovilo, da je bilo odločanje ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Čista lopata pravilno in pravočasno, je višje sodišče v Mariboru ugotovilo eno strokovno napako v primeru delavcev na gradbišču Teša. Sodnica mariborskega okrožnega sodišča bi morala ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja pripor Tovšakovi odpraviti že po službeni dolžnosti.

Minister Pličanič sicer že dejal, da je njegova pristojnost predlaganje zakonodaje in da bi bilo zato nesmiselno, da bi Fišerja ali Maslešo pozval k odstopu.