Vladni ukrepi so pravilni, meni Pličanič. Foto: BoBo
Vladni ukrepi so pravilni, meni Pličanič. Foto: BoBo

Od velike zgodbe o ne vem kakšnih odpuščanjih v javnem sektorju ni ostalo praktično nič, ta veliki balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil.

Pličanič

Oblike iskanja prihrankov v javnem sektorju bodo po resorjih različne. Petodstotno znižanje mase plač je povprečje oz. ne bo linearno, je na novinarski konferenci na ministrstvu pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.
Navedel je nekaj podatkov oz. možnosti za prihranek na večini resorjev v javni upravi. Po njegovih besedah so lani izplačila za delovno uspešnost znašala 79 milijonov evrov, za delo preko delovnega časa 87,2 milijona evrov in za dežurstva 15,9 milijona evrov, kar skupno znaša 182,2 milijona evrov. To pomeni 5,2 odstotka bruto mase plač v javnem sektorju v letu 2011, je pojasnil.

Pličanič je sicer poudaril, da so na omenjenih postavkah večji prihranki na področju zdravstva, manjši pa na socialnem področju in področju državne uprave. Toda podatki kažejo po njegovem mnenju na pravilnost vladnih ukrepov.

Petodstotno zmanjšanje sredstev za maso plač tako po njegovem mnenju ne bo povzročilo množičnega odpuščanja javnih uslužbencev.

"Od velike zgodbe o ne vem kakšnih odpuščanjih v javnem sektorju ni ostalo praktično nič, ta veliki balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil," je prepričan Pličanič. Tudi odpuščanje sicer pride v poštev, a to ni cilj vlade. Njen namen je, zatrjuje minister, racionalizacija.

Pličanič: "Čas je da pogledamo resnici v oči"
Burne odzive sindikatov na napovedane je Pličanič komentiral s stavkom, da je čas, da pogledamo resnici v oči. Po mnenju ministra tu namreč ne gre za vprašanje, kaj javnim uslužbencem ustreza, temveč za vprašanje, kaj državljani in državljanke za dani denar od njih pričakujemo.

Racionalizacijo v posameznih sistemih javnega sektorja bodo morali izpeljati predstojniki posameznih organizacij, pri čemer je direktorica direktorata za javno upravo Mojca Ramšak Pešec dejala, da se bodo posvetovali s sindikati, če se bodo ukrepi nanašali na pravice zaposlenih.

Pličanič se je sicer odzval tudi na namero vlade da poviša spodnjo stopnjo ddv na nekatere postavke, tudi časopise. Minister je dejal, da to namero podpira.

Od velike zgodbe o ne vem kakšnih odpuščanjih v javnem sektorju ni ostalo praktično nič, ta veliki balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil.

Pličanič