Janez Posedi je na čelu Pergama nasledil Dušana Rebolja. Foto: BoBo
Janez Posedi je na čelu Pergama nasledil Dušana Rebolja. Foto: BoBo

"Ni trajnih pridobitev. Standardi se zmanjšujejo, dobički pa rastejo. To bo treba uravnotežiti," je Posedi dejal v kratki izjavi po imenovanju. Poudaril je tudi, da se član Pergama lahko zanese na to, da bo dobil pomoč v stiski in da ne bo ostal sam. Za generalnega sekretarja Pergama so izvolili Jakoba Počivavška.

Dozdajšnji predsednik Pergama Dušan Rebolj, ki je konfederacijo Pergam vodil od leta 1990, je v svojem govoru napovedal, da prihaja še globlja kriza od prejšnje. "V naslednjih letih se bo brezposelnost še povečevala," je napovedal.

Rebolj: Država je zamolčala oslabitev pokojninske blagajne
"Soočeni smo z velikim padcem bruto domačega proizvoda, velikim primanjkljajem sektorja države, naraščanjem bruto dolga, visoko stopnjo zadolženosti podjetij, izgubo državnih bank in njihovo nenehno dokapitalizacijo na račun davkoplačevalcev, veliko zadolženostjo države, dramatičnim znižanjem davka na dohodke v proračunu.
Številni od teh vzrokov so pomembno oslabili zlasti pokojninsko blagajno, kar je vlada načrtno zamolčala,"
je bil kritičen Rebolj, ki je konfederacijo vodil.

Nedvomno bo treba po njegovih besedah reformirati nekatere sisteme, vendar reform "ni mogoče obesiti le delavstvu in srednjemu sloju", pravi. "Rešitve morajo sloneti na socialnem dialogu, ki ga je vlada Boruta Pahorja dokončno uničila," je opozoril.

Kot je še dejal, je torej potreben konsenz sindikatov, delodajalcev, politike in stroke o temeljnih razvojnih in socialnih vprašanjih slovenske družbe. "Tu je odgovornost sindikatov ključna. To je predpogoj za izhod iz krize in izvedbo reform," je poudaril.