Božič je Ostermanu danes najprej predal bojni prapor, sledil je podpis primopredajnega zapisnika, nato pa skupna izjava za medije. Foto: BoBo
Božič je Ostermanu danes najprej predal bojni prapor, sledil je podpis primopredajnega zapisnika, nato pa skupna izjava za medije. Foto: BoBo
Osterman si bo prizadeval za varnost pripadnikov SV-ja

Osterman se je ob predaji bojnega praporja in podpisu primopredajnega zapisnika vladi in obrambnemu ministru Janku Vebru zahvalil za imenovanje, Božiču pa za dozdajšnje dobro vodenje generalštaba. Poudaril je, da se ob imenovanju zaveda odgovornosti, saj prevzema več kot 7.200 pripadnikov SV-ja.

Pri svojem vodenju namerava posebno pozornost posvetiti varnosti vojakov na mednarodnih misijah - to bo imel, kot je dejal, v mislih predvsem takrat, ko bo vojska kupovala opremo in se usposabljala. Med pomembnimi nalogami doma pa izpostavlja področje zaščite in reševanja.

Božič pohvalil mednarodno sodelovanje
Božič, ki odhaja na mesto vojaškega predstavnika Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku, je Ostermanu javno izrekel podporo in mu zaželel vse najboljše pri vodenju generalštaba, pri pregledu svojega dela je izpostavil predvsem mednarodno sodelovanje. "Tu so namreč pripadniki in pripadnice SV-ja dokazali, da smo lahko ne glede na zmožnosti enakopraven partner v zavezništvu," je dejal.

Slovenska vojska je po Božičevi oceni dobra in zdrava organizacija, njena trenutna sestava pa takšna, ki državi daje ustrezno varnost. Kot je dejal, je SV v regiji postal prepoznaven partner, "ki je sidro stabilnosti in daje zgled tudi drugim vojskam v regij", ponosen pa je tudi na domač sistem zaščite in reševanja.

Finance kot velika težava SV-ja
Božiču se je za dozdajšnje delo zahvalil tudi obrambni minister Veber in ocenil, da je bil Božičev mandat, ki je trajal nekaj več kot dve leti in pol, mandat, v "katerem je bilo treba izpeljati številne organizacijske postopke, da smo lahko delovali v okviru finančnih zmožnosti, ki v tem obdobju sistemu obrambe niso bile ravno naklonjene". Božiču pa je po Vebrovih besedah pri tem uspelo ohraniti "profesionalno raven SV-ja in visoko pripadnost pripadnikov SV".

Med nalogami, ki čakajo Ostermana, je Veber poudaril, da bo treba v zelo kratkem času razvojne programe SV-ja prilagoditi finančnim zmožnostim države, pri tem se je sam zavezal, da bo skušal ustaviti upadanje sredstev za obrambo. V zvezi s tem se je danes že pohvalil, da mu je pri načrtovanju rebalansa proračuna sredstva, namenjena za obrambni sistem, uspelo ohraniti na približno enaki ravni, kot je bila načrtovana v prvotnem proračunu za leto 2014.

Božič zamenjavi naklonjen, Pahor ne
Predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, je bil prejšnji teden kritičen do prakse, da se načelnik generalštaba SV-ja menja skupaj z ministrom. To je slabo celo takrat, ko gre za sporazumen dogovor, je menil Pahor.

Božiča je za načelnika generalštaba SV-ja februarja 2012 imenovala druga vlada Janeza Janše.

Osterman si bo prizadeval za varnost pripadnikov SV-ja