Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: BoBo
Borut Pahor, Roman Jakič, Dobran Božič
"Kljub vsemu smo v letu 2013 dosegli zavidljive uspehe na mednarodnem področju," je pojasnil Dobran Božič in dodal, da so vse operacije opravili brez poškodovanih. Foto: BoBo
Borut Pahor, Roman Jakič, Dobran Božič
Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je Pahor dolžan dati usmeritve za leto 2014. Jakiču in Božiču je tako naložil, naj SV zagotavlja varnost svojih pripadnikov na operacijah doma in v tujini, naj se usmerja v usposabljanje posameznikov in enot, spremembi sistemske ureditve ter naj dokonča svoje preoblikovanje. Foto: BoBo
Zaradi manj denarja manjša pripravljenost vojske

Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič sta namreč predsedniku in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

Pahor je povedal, da je bila vojska pripravljena na izvajanje večjega dela načrtovanih akcij. Poudaril je, da je sodelovanje SV-ja na mednarodnih misijah "profesionalno, zgledno in da krepi ugled naše države".

Vendar pa je bila Slovenska vojska eden izmed tistih segmentov države, ki je bil v zadnjih šestih letih najbolj deležen zmanjševanja finančnih sredstev - ta so se v šestih letih znižala za 40 odstotkov. "To je privedlo do slabše usposobljenosti, do zastoja v modernizaciji, minimalnega vzdrževanja sredstev in zastarele opreme. Rezultat je manjša sposobnost za opravljanje nalog," je še dejal predsednik.

Zahvala za pomoč ob žledolomu
Kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je Pahor dolžan dati usmeritve za leto 2014. Jakiču in Božiču je tako naložil, naj SV zagotavlja varnost svojih pripadnikov na operacijah doma in v tujini, naj se usmerja v usposabljanje posameznikov in enot, spremembi sistemske ureditve ter naj dokonča svoje preoblikovanje. Pripravljena naj bo tudi na delovanje ob nesrečah. Ob tem se je Pahor vojski zahvalil in ji čestital za sodelovanje in pomoč ob nedavnem žledolomu.

Jakič: Drastičen upad sredstev za investicije in posodobitev
Tudi Jakič je dejal, da vsi kazalci kažejo, da je zmanjšanje finančnih sredstev vplivalo na vse segmente pripravljenosti SV-ja v letu 2013 in da je ta trend treba ustaviti, "ker se dosega rdeča linija, pod katero bo težko iti zaradi zagotavljanja varnosti državljank in državljanov". Drastično so se znižala sredstva za investicije in posodobitev, negativni trendi pa so tudi pri vzdrževanju opreme in pri strukturi kadra, je dodal.

Minister je izpostavil, da je SV ohranil pripravljenost na področju mednarodnih operacij in misij ter na področju sodelovanja pri izvajanju zaščite in reševanja. Kljub finančnim omejitvam je vojska po njegovem prepričanju ohranila svojo verodostojnost tako v mednarodnem okolju kot tudi pri državljanih.

"Z manj ne gre več"
"Z manj ne gre več, sploh pa ne bolje," je poudaril tudi Božič. "Verjetno smo blizu tiste meje, ko je naša varnost samo še v rokah zavezništva. Zavezništvo nudi varnost in zaradi Nata smo danes varni," je dodal. SV je sicer po mnenju Božiča še vedno dobra organizacija. "Kljub vsemu smo v letu 2013 dosegli zavidljive uspehe na mednarodnem področju," je še pojasnil in dodal, da so vse operacije opravili brez poškodovanih.

Zaradi manj denarja manjša pripravljenost vojske