Skupina za pregon organiziranega kriminala bi se morala ukvarjati s čim drugim, ne pa, da se ukvarja s tem, kaj poročajo novinarji, je dejal Boštjan Veselič. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Skupina za pregon organiziranega kriminala bi se morala ukvarjati s čim drugim, ne pa, da se ukvarja s tem, kaj poročajo novinarji, je dejal Boštjan Veselič. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Boštjan Penko
'Skrajno čudno je, da neki državljan po mobilnem telefonu komunicira z generalno državno tožilko in da se potem z vodjo oddelka za državnotožilski strokovni nadzor na vrhovnem tožilstvu, ki nima nobene zveze z delom na tožilstvu na prvi stopnji, pogovarja o gospodarskem kriminalu,' je prepričan Veseličev odvetnik Boštjan Penko. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji novinar TV Slovenija, ki so ga na zaslišanju spraševali "o telefonskem klicu Božidarja Martina Njavra", je dejal: "Na zaslišanu sem povedal le, da sem opravljal svoje delo kot novinar in da je bilo vse, kar sem imel povedati o tej zadevi, objavljeno v TV Dnevniku." Na zaslišanju, na katerem sta bila navzoča dva policista specialnega oddelka za pregon gospodarskega kriminala, je bil po njegovih besedah "priča v tej zadevi, ovadenih pa je več oseb".

Penko: "Gre za obrnjeno logiko obravnavanja"
Kot je pojasnil, je v vabilu na zaslišanje pisalo, da bo nastopil v vlogi osebe, ki bo dala potrebne podatke o kaznivem dejanju izdaje tajnih podatkov na škodo Božidarja Martina Njavra. Na zaslišanju njegov odvetnik Boštjan Penko sicer ni bil navzoč, saj so Veseličevo prošnjo po navzočnosti odvetnika "odklonili in dejali, da ga ne potrebuje", vendar pa je po zaslišanju dejal, da gre "na neki način za sprevrženo oz. obrnjeno logiko obravnavanja dogodkov, za katere se je sprva govorilo, da gre za komunikacijo med generalno državno tožilko in določenimi osebami, ki so bile osumljene v zadevi Patria".

"Na koncu pa se izkaže, da se obravnavajo novinarji, ki so objavili te informacije. Poskuša se ugotoviti, kdo so njihovi viri, in pritiskati nanje s takšnimi nedefiniranimi vabili, da bi se pač to od novinarjev izvedelo," je še dejal Penko in dodal, da to kaže na zlorabo institucije vrhovnega državnega tožilstva in "na ponovno instrumentalizacijo tega državnega organa v neke povsem druge namene".

"Čudno je, da neki državljan po telefonu komunicira z generalno državno tožilko"
Po Penkovih besedah je bilo na novinarski konferenci generalne državne tožilke Barbare Brezigar povedano, da "je neki državljan na mobilni telefon generalne državne tožilke poslal SMS-sporočilo, da je bila potem ta oseba preusmerjena na pogovor z vrhovno tožilko Sanjo Javor Pajenka in da je šlo za pogovor o gospodarskem kriminalu". "Skrajno čudno je, da neki državljan po mobilnem telefonu komunicira z generalno državno tožilko in da se potem z vodjo oddelka za državnotožilski strokovni nadzor na vrhovnem tožilstvu, ki nima nobene zveze z delom na tožilstvu na prvi stopnji, pogovarja o gospodarskem kriminalu," je prepričan Penko.

V tem primeru, je poudaril, bi morali o teh pogovorih obstajati uradni zaznamki in vpisniki, "oseba bi morala biti napotena na stvarno in krajevno pristojno okrožno tožilstvo in tam bi se morala zadeva obravnavati". Vse te okoliščine po Penkovem mnenju "mečejo močan dvom" na resničnost predstavljene različice.

Brezigarjeva: SMS v zvezi z gospodarskim kriminalom
Spomnimo, mediji smo marca poročali, da je imela Brezigarjeva stike z enim izmed osumljencev v aferi Patria. Brezigarjeva je aprila pojasnila, da je spomladi leta 2008 na svoj prenosni telefon prejela SMS-sporočilo s podpisom Darka oz. Božidarja Martina Njavra, ki pa po njenih besedah ni imelo nobene zveze z zadevo Patria, pač pa s težavami gospodarskega kriminala. Ker na vrhovnem državnem tožilstvu niso vedeli, ali Njavro razpolaga s konkretnimi podatki, ki bi državnim tožilcem pomagali pri njihovem delu, je Javor Pajenkova pozneje z njim opravila razgovor, je tedaj še pojasnila Brezigarjeva.

Izdaja uradne tajnosti?
Po pisanju Žurnala pa naj bi specialni oddelek vrhovnega državnega tožilstva zaradi izdaje uradne tajnosti preiskoval vodjo kriminalistične policije Aleksandra Jevška, predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa in novinarja Dnevnika Roka Praprotnika. Po neuradnih podatkih naj bi poskušali razkriti, kako je v javnost prišel podatek, da so na seznamu telefonskih številk, ki so jih uporabljali osumljenci v aferi Patria, tudi ljudje na pomembnih položajih, med njimi tudi generalna državna tožilka.