Na Generalni policijski upravi so kupili 5.000 zimskih gum. Nekatere se bodo morda izkazale za neustrezne. Foto: MMC RTV SLO
Na Generalni policijski upravi so kupili 5.000 zimskih gum. Nekatere se bodo morda izkazale za neustrezne. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor policije Stanislav Veniger se je odločil za preventivni ukrep in naročil vsem policijskih postajam in drugim organizacijskim enotam policijskih uprav, da takoj izločijo iz prometa vsa vozila, ki imajo nameščene avtomobilske pnevmatike te znamke.

V preteklih dneh sta bila namreč dva primera, v katerih sta med vožnjo počili dve pnevmatiki na različnih vozilih. En primer je bil na območju PU-ja Nova Gorica, drugi pa na območju PU-ju Koper. Nacionalni forenzični laboratorij bo izvedel preiskavo poškodovanih pnevmatik, po prejetem mnenju laboratorija pa bo vodstvo policije sprejelo nadaljnjo odločitev.

Potrebno bo razporejanje
Policija bo morala za opravljanje dela prerazporediti preostala vozila ali poskrbeti za premontažo ustreznih pnevmatik drugega proizvajalca, so sporočili iz Generalne policijske uprave Ljubljana. Premontaža bo sicer izvedena s pnevmatikami, ki so na zalogi. Če se bo v preiskavi potrdila neustreznost pnevmatik Lassa, bodo za preostala vozila po pogodbi nabavljene nove pnevmatike.

Policija se v zadnjem času spopada s težavami s pnevmatikami. Pred dnevi so tako vozilom, ki so opremljena z videonadzornim sistemom, s katerim lovijo prehitre voznike, odvzeli kitajske pnevmatike znamke Goodride. Kot smo poročali, gre za cenene kitajske pnevmatike, slovenskim vulkanizerjem precej neznane, tudi policisti sami pa so zatrdili, da jim ne zagotavljajo varnega dela.

Na Generalni policijski upravi so kupili 5.000 zimskih gum, od tega več kot polovico azijskih, med njimi pa je bilo tudi 160 gum znamke Goodride.

Revizija naročil od leta 2010 naprej
Na ministrstvu za notranje zadeve so sicer mnenja, da so bile pnevmatike Goodride primerne. "Rezultati testiranja in subjektivnih mnenj tej gumi - splošno gledano - ne pripisujejo negativnih lastnosti v celoti oziroma takšnih lastnosti, ki bi jo uvrščale med nevarne pnevmatike," so zapisali. Kljub temu so se odločili za umik z vozil provida.

Zdaj pa se je minister za notranje zadeve Gregor Virant odločil, da bo odredil notranjo revizijo vseh postopkov v zvezi z nakupom pnevmatik od leta 2010 naprej.