Po 1. novembru bo prostovoljno samotestiranje uvedeno za vseh devet razredov OŠ. Foto: EPA
Po 1. novembru bo prostovoljno samotestiranje uvedeno za vseh devet razredov OŠ. Foto: EPA

Izobraževalni proces v šolah bo sicer tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, so sporočili.

Sestanek so na ministrstvu pripravili v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je ob tem vse udeležene na sestanku pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogočijo varno študijsko okolje, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada namreč sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje v veljavo stopili s 1. novembrom. V skladu z dopolnjenim odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusoma se bodo tako zaposleni morali testirati na 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja tudi samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec. Za študente je samotestiranje obvezno. Gre seveda za tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev P in C.

Samotestiranje za vseh devet razredov OŠ

Prostovoljno priporočljivo samotestiranje bo uvedeno za učence vseh devet razredov osnovne šole, so za MMC potrdili na ministrstvu za zdravje. Prostovoljno samotestiranje velja tudi za dijake. Doslej je po njihovih navedbah od nekaj preko 220.000 upravičencev teste za samotestiranje dvignilo okoli 80.000 upravičencev.

Testi za samotestiranje na voljo v lekarnah

Upravičenci do samotestiranja, ki jih bo po 1. novembru okoli 260.000, teste prejmejo v lekarnah, testov pa je na voljo dovolj, so še pojasnili na ministrstvu.

Lekarne lahko tako že v petek začnejo izdajati teste za samotestiranje za vse učence, dijake in študente, je s spremembami odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) odločila vlada na današnji dopisni seji. Teste je v lekarnah mogoče prevzeti brezplačno, stroške namreč krije proračun.

Vlada je že na sredni seji določila, da se bodo učenci, dijaki in študenti od 1. novembra testirali dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda dalje. Ob predvidenem pogostejšem testiranju pa na ministrstvu pripravljajo tudi protokol, da bodo učenci upravičeni do več testov kot doslej.

Samotestiranje je sicer potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Ni več izjem glede zaščitnih mask

Prav tako za področje izobraževanja ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli, cepljeni) in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Fakultetam so ob tem na resornem ministrstvu priporočili tudi dosledno izpolnjevanje pogoja PCT in vodenje evidence prisotnosti.

Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se zaradi vse slabših epidemioloških razmer Sloveniji kmalu obetalo 14-dnevno popolno zaprtje države. Da vlada razmišlja o zaprtju, naj bi bilo razumeti iz pogovora državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja s predstavniki univerz, študentov in sindikatov. Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je po srečanju dejal, da je mogoče razumeti, da če se ne bo zgodil kakšen čudež, bo vlada okoli 10. ali 15. novembra prisiljena v popolno zaprtje države, je še poročal Radio Slovenija. Na ministrstvu za zdravje so te navedbe zanikali.

Vindišar je pozneje v pogovoru za Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija dejal, da ne more zanikati, da o tem ni bilo razprave, a je poudaril, da ni bila sprejeta nobena odločitev.