Nekdanji javni uslužbenec je danes milijonar. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji javni uslužbenec je danes milijonar. Foto: MMC RTV SLO
Vila
Edvard Oven ima med drugim vilo na morju. Foto: MMC RTV SLO
Afera Stanovanjski sklad še brez epiloga

Teče že šesto leto razkritja milijonskih zaslužkov in domnevne zlorabe položaja pri preprodaji zemljišč. Takratni direktor Edvard Oven naj bi Stanovanjski sklad oškodoval za dva milijona evrov, ko je s skladovim denarjem odkupil zemljišča v Vižmarjih in zanje plačal 100 odstotkov več, kot je tik pred tem podjetje Etaline odštelo prejšnjim lastnikom. Sklad naj bi samo s tem poslom oškodoval za dva milijona evrov.

"Ni običajno, da traja tako dolgo"
Po medijskem razkritju so primer prevzeli tožilci, a je zadeva najprej skoraj dve leti stala na policiji, po vložitvi tožilske zahteve za preiskavo leta 2007 pa je spet preteklo skoraj dve leti, da je sodišče uvedlo preiskavo. Tudi ta traja že več kot dve leti in še vedno ni zaključena, je za TV Slovenija poročal Borut Janc.

"To ni običajno, v povprečju sodišča odločajo o takšnih zadevah v kakšnem mesecu," je odvetnica Varja Holec komentirala pojasnilo sodišča, da se še ne ve, če in kdaj se bo začela obravnava, saj o dokaznih predlogih že štiri mesece odloča zunajobravnavni senat.

Ne kaže, da inšpektorji iščejo izvor premoženja
Novinar Janc je želel tudi komentar od Ovna samega - tudi na to, ali mu kot nekdanjemu visokemu funkcionarju LDS-a pri vsem tem morda pomagajo politične navezave iz preteklosti - vendar so mu na sedežu njegovih podjetij povedali, da je odpotoval v Ameriko za mesec ali dva.

Živel naj bi predvsem od denarja, ki ga pridobi z najemninami, lani pa je kot eden večjih delničarjev BTC-ja dobil skoraj 70.000 evrov od dividend. Ima pa tudi novo nepremičninsko in posredniško podjetje. Odkupil ga je od Marka Webra, nekdanjega direktorja podjetja BWA, ki je pred leti prejemalo kupnine za nikoli dokončane hiše v Zbiljskem gaju.

Mediji so že večkrat objavili, kakšno premoženje ima Oven. Med drugim je lastnik vile ob morju. Ali davčni inšpektorji preverjajo, kakšen je izvor njegovega premoženja, pa se ne ve. Na davčni upravi odgovarjajo, da gre za davčno tajnost.

Afera Stanovanjski sklad še brez epiloga