Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, najdražji energetski projekt v državi pa že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Foto: BoBo
Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, najdražji energetski projekt v državi pa že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Foto: BoBo
Zakaj ministra nista ustavila projekta Teš 6?
Soočenje prič pri preiskavi Teš 6 v DZ-ju

V soočenju nekdanjih gospodarskih ministrov Mateja Lahovnika in Darje Radić je bilo med zaslišanjem pojasnjeno, da je bil nadzorni svet Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki je vodil naložbo, v obdobju od leta 2009 do leta 2011 večkrat pozvan, naj posreduje podatke, vendar je bila njihova verodostojnost negotova.

Glavni krivci preplačanega projekta, ki so sedeli v nadzornem svetu HSE-ja, so še danes na visokih položajih. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je dejal, da pred njim niso odgovarjali ali pošiljali podatkov nikomur. Tudi Lahovnik se je moral držati načel korporativnega upravljanja. Sam ni mogel zahtevati podatkov od družbe Teš 6, ker bi kričali, da gre za politično vmešavanje. Tako je morala vlada zahtevati podatke od HSE-ja.

"Ali so bili vsi ti podatki verodostojni ali ne, je pa druga stvar," se je pridušal Lahovnik, ki ga pri vsem najbolj moti, da za Teš 6 nihče ni odgovarjal pred sodiščem, HSE pa je šele letos vložil tožbo proti Alstomu. "Če bi bila dokazana korupcija, bi bilo to veliko lažje in bi verjetno, tako kot so v nekaterih drugih državah, iztožili tožbe od energetskih podjetij, tudi mi. Ampak po devetih letih ni nobenega epiloga," je dejal.

Radičevi nekaj "močno smrdelo"
Lahovnika, ki ni poskušal ustaviti projekta, je nadomestila Darja Radić - veljala je za nasprotnico naložbe. Podporo, pravi, je imela v stranki Zares in kar naprej je hodila po robu pravil korporativnega upravljanja in nevmešavanja. Navsezadnje je razkrinkala, da nekaj - z njenimi besedami - "močno smrdi".

Teš 6 je takrat vodil Uroš Rotnik. "Dokler je bil na čelu on, ni bilo mogoče dobiti nobene prave informacije v zvezi s projektom, ali pa so bile te čudne, nasprotujoče si. Pogovarjala sem se z več ljudmi, z namenom, da dobim pravo sliko," je pojasnila.

Iz današnjega usklajenega pričanja nekdanjih ministrov iz vlade Boruta Pahorja je jasno, da ni bilo pregleda nad projektom, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Tako HSE kot Teš sta se, zavita v argument strokovnosti in strateškosti naložbe, izmuznila resničnemu poročanju in odgovornosti. Lahovniku je žal, da kot minister ni uvedel obveznega poročanja nadzornikov državnih podjetij o svojem premoženju. Tako bi bila gneča na teh položajih manjša, je prepričan.

Rotnika pred komisijo ni želel
Preiskovalni komisiji DZ-ja za ugotavljanje politične odgovornosti pri investiciji v Teš 6 danes ni uspelo soočiti nekdanja direktorja Teša Rotnika in Simona Tota. Rotnik namreč ni prišel na soočenje in tudi ni prevzel vabila.

Rotnik je sicer pred komisijo nastopil dvakrat in ji zagotovil, da je v svojem mandatu ravnal kot dober in skrben gospodar, o poteku projekta pa da je sproti obveščal vse deležnike. Tot, ki je nasledil Rotnika, pa je povedal, da se je ob prevzemu vodenja začel seznanjati s projektom in ugotovil, da je finančna konstrukcija zaprta le na papirju, državnega poroštva še ni bilo. Projekt se je že izvajal, pogodba z Alstomom je bila podpisana, dobavni roki so tekli.

Zakaj ministra nista ustavila projekta Teš 6?
Soočenje prič pri preiskavi Teš 6 v DZ-ju