Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Teš 6
Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpel na 1,428 milijarde evrov, najdražji energetski projekt v državi pa že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Foto: BoBo
VIDEO
Zakaj ministra nista usta...
VIDEO
Soočenje prič pri preiska...

Dodaj v

Po zaslišanju Lahovnika in Radičeve jasno, da pregleda nad projektom Teš 6 ni bilo

Preiskovalna komisija DZ-ja za ugotavljanje politične odgovornosti pri investiciji Teš 6
6. julij 2017 ob 10:20,
zadnji poseg: 6. julij 2017 ob 16:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Načela korporativnega upravljanja so bila izgovor za to, da se politika v projekt Teš 6 ne sme vmešavati, je izvedela parlamentarna preiskovalna komisija.

V soočenju nekdanjih gospodarskih ministrov Mateja Lahovnika in Darje Radić je bilo med zaslišanjem pojasnjeno, da je bil nadzorni svet Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki je vodil naložbo, v obdobju od leta 2009 do leta 2011 večkrat pozvan, naj posreduje podatke, vendar je bila njihova verodostojnost negotova.

Glavni krivci preplačanega projekta, ki so sedeli v nadzornem svetu HSE-ja, so še danes na visokih položajih. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je dejal, da pred njim niso odgovarjali ali pošiljali podatkov nikomur. Tudi Lahovnik se je moral držati načel korporativnega upravljanja. Sam ni mogel zahtevati podatkov od družbe Teš 6, ker bi kričali, da gre za politično vmešavanje. Tako je morala vlada zahtevati podatke od HSE-ja.

"Ali so bili vsi ti podatki verodostojni ali ne, je pa druga stvar," se je pridušal Lahovnik, ki ga pri vsem najbolj moti, da za Teš 6 nihče ni odgovarjal pred sodiščem, HSE pa je šele letos vložil tožbo proti Alstomu. "Če bi bila dokazana korupcija, bi bilo to veliko lažje in bi verjetno, tako kot so v nekaterih drugih državah, iztožili tožbe od energetskih podjetij, tudi mi. Ampak po devetih letih ni nobenega epiloga," je dejal.

Radičevi nekaj "močno smrdelo"
Lahovnika, ki ni poskušal ustaviti projekta, je nadomestila Darja Radić - veljala je za nasprotnico naložbe. Podporo, pravi, je imela v stranki Zares in kar naprej je hodila po robu pravil korporativnega upravljanja in nevmešavanja. Navsezadnje je razkrinkala, da nekaj - z njenimi besedami - "močno smrdi".

Teš 6 je takrat vodil Uroš Rotnik. "Dokler je bil na čelu on, ni bilo mogoče dobiti nobene prave informacije v zvezi s projektom, ali pa so bile te čudne, nasprotujoče si. Pogovarjala sem se z več ljudmi, z namenom, da dobim pravo sliko," je pojasnila.

Iz današnjega usklajenega pričanja nekdanjih ministrov iz vlade Boruta Pahorja je jasno, da ni bilo pregleda nad projektom, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Tako HSE kot Teš sta se, zavita v argument strokovnosti in strateškosti naložbe, izmuznila resničnemu poročanju in odgovornosti. Lahovniku je žal, da kot minister ni uvedel obveznega poročanja nadzornikov državnih podjetij o svojem premoženju. Tako bi bila gneča na teh položajih manjša, je prepričan.

Rotnika pred komisijo ni želel
Preiskovalni komisiji DZ-ja za ugotavljanje politične odgovornosti pri investiciji v Teš 6 danes ni uspelo soočiti nekdanja direktorja Teša Rotnika in Simona Tota. Rotnik namreč ni prišel na soočenje in tudi ni prevzel vabila.

Rotnik je sicer pred komisijo nastopil dvakrat in ji zagotovil, da je v svojem mandatu ravnal kot dober in skrben gospodar, o poteku projekta pa da je sproti obveščal vse deležnike. Tot, ki je nasledil Rotnika, pa je povedal, da se je ob prevzemu vodenja začel seznanjati s projektom in ugotovil, da je finančna konstrukcija zaprta le na papirju, državnega poroštva še ni bilo. Projekt se je že izvajal, pogodba z Alstomom je bila podpisana, dobavni roki so tekli.G. C., T. H., Maja Derčar/Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
jokl
# 06.07.2017 ob 12:32
Tole je lep dokaz, zakaj je stanje v državi takšno kot je. Cela stranka ZARES je nasprotovala TEŠ 6 od začetka do konca. In kaj se je zgodilo. Najprej njen predsednik in potem še stranka sama sta bila politično likvidirana. Raja pa gre na volitve in voli SD in SDS. Kaj vam ni jasno.
firtoh
# 06.07.2017 ob 11:49
Mora izračunati,koliko solate je morala mama prodati,da mu je posodila 3 milijone evrov
Mirko Tipka
# 06.07.2017 ob 11:24
Tisti, ki ima čisto vest, ne išče izgovorov in se ne izmika vprašanjem...
nonparel
# 06.07.2017 ob 11:14
Rotnik namreč ni prišel na soočenje in tudi ni prevzel vabila.

Zdaj, pa Janeza že vsi oponašajo, tudi Rotnik in Hrvati.
Crknil akumulator. Premali poštni nabiralnik.
JozekVeseli
# 06.07.2017 ob 14:37
Naj mi nekdo pove kako lahko komisijo sestavljata SDS in SD, ce pa sta pokradli denar?
tore
# 06.07.2017 ob 19:36
Jeseni 2009 je direktor HSE (stroka) dejal ministru Lahovniku (prof.dr.ekonomije), nepoznavalcu energetike, da se naložba ne izide in da zato ne more podpisat garancije za naložbo. Minister mu je nato dejal, da naj potem odstopi in je odstopil. Minister je nastavil novega direktorja HSE, ki je podpisal garancijo in zadeva je stekla. Tako je povedal odstavljeni direktor lani na preiskovalni komisiji. Zanimivo, da tega novinarji nikoli ne omenijo.
Danes se pa Lahovnik spreneveda in čudi da so odgovorni direktorji HSE še vedno na vodstvenih položajih. Seveda on ni nič kriv, čeprav ni poslušal strokovnjakov iz HSE, ki so mu govorili, da se računica ne izide. Ogabno.
designprologo
# 06.07.2017 ob 16:47
Po zaslišanju Lahovnika in Radičeve jasno, da pregleda nad projektom Teš 6 ni bilo...

...in to za projekt vreden dobrih 1500 miljonov evrov v državi z 1500 ministrstvi, direktorati, agencijami, inštitucijami, komisijami!

Skratka dragi državljani:
1.500.000.000eur:2.000.000preb=750eur/pr
eb
...pa še baje minus dela!

Toliko je stal slab kilometer visok Burj Khalifa sredi puščave:

Homer.
# 06.07.2017 ob 14:07
@Anar Hija
# 06.07.2017 ob 12:32
SD- Socialni demokrati v vsem svojem sijaju... :)
------------------
Znebi se plašnic pa boš videl malo širše.....
Ko je prevzel vodenje TEŠ SimonTot, je podal kazensko ovadbo proti Rotu. Trga je Janša rzrešil in na njegovo mesto postavil Rosec (SDS) pozneje pa še Dermol (SD). Ta dva sta ovadbo umaknila, potem pa je vodenje prevzel Uroš Košorok (SDS).
Vsi ti so za nasvete spraševali Rotnika.

Torej če že greš na neke strankarske delitve je to SD + SDS.
Prej bi pa rekel, da potem ko je bil dan blagoslov politike za gradnjo, ti niso več imeli nobenega nadzora nad izgradnjo in še bolj porabo.
Izvirni greh pa je, da so bile pogodbe narejene popolnoma diletantsko, vodilni pa totalni amaterji.
Je to bilo namenoma ali ne prepuščam sodbo drugim.
Sam pa imam mnenje, da smo negativno selekcijo kadrovanja izpopolnili do potankosti in žal večino ključnih položajev zasedajo nesposobni ljudje
STANE
# 06.07.2017 ob 14:51
SDS vedno ustanavlja komisije,ki "raziskuje"svoje packarije.
PONOS
# 06.07.2017 ob 16:43
Po Evropi prepovedujejo energijo iz fosilnih goriv mi geniji pa gradimo peč ki stane sicer 700mio za 1,5 miliard pač kot napivedano spomenik smrada in korupcije komisije se ustanavlja zato da se vse skupaj pomete ...tako kot je že dejal Churchil
Springbok
# 07.07.2017 ob 00:44
Kadar slišim Lahovnika, se mi frutek zatakne v grlu.
oliva
# 06.07.2017 ob 17:01
Zdaj vidite, zakaj je moral umreti (oz. biti ubit) Zares? ...
mile952
# 06.07.2017 ob 22:29
tore

# 06.07.2017 ob 19:36

Seveda se Lahovnik spreneveda 100 na uro, ker če bi povedal vse, bi ga lahko procesuirali. A je bil zamenjani direktor Viljem Pozeb, garancijo je pa podpisal "kader za vse Borut Meh, ki se na energetiko spozna kot zajec na boben?
Anar Hija
# 06.07.2017 ob 12:32
SD- Socialni demokrati v vsem svojem sijaju... :)
mmeeddoo
# 07.07.2017 ob 09:16
A ni Rotnik tisti, ki kar od nekod dobil 5 mio, za katere sam pravi, da je bil ful priden v službi pri Snagi, vsak mesec dal nekaj na stran in jih prišparal? Tukaj pa se razpravlja in tuhta kako živ bog ni vedel, kaj se je dogajalo z denarjem za TEŠ?

Nekaj je sprenevedanje, ampak tole pa že diši po kriminalni združbi.
Homer.
# 06.07.2017 ob 19:10
PONOS
# 06.07.2017 ob 16:43
Po Evropi prepovedujejo energijo iz fosilnih goriv mi geniji pa gradimo peč ki stane sicer 700mio za 1,5 miliard .......
---------------
Očitno ti o elektro energetiki marsikaj ni jasno.....
Nemci proizvedejo približno 45% elektrike v termoelektrarnah.
Niti na misel jim ne pade da kakšno ukinejo, pač pa obnavljajo stare in gradijo nove......
Virunum
# 07.07.2017 ob 12:43
Kak MOČAN napis tega članka... Vsi tisti, ko so spremljali dogajanje v Socialistični avtonomni pokrajini Šaleška dolina od 2006 do 2014 vedo, da je obstajal zelo poglobljen in sistematičen pregled na projektom TEŠ 6, ki se je izvajal v dolini sami...
ivod
# 07.07.2017 ob 11:44
designprologo
dobra primerjava s stolpnico v Dubaju ... samo ... tam obiskovalci lepo plačajo ... na tisoče jih je vsak dan ...
teš 6 ? ... no obrnjeno : stotisoči bomo plačevali :)
galoper
# 07.07.2017 ob 08:16
Investicijski elaborat bi moral biti osnova, a kot kaže je bil razdrobljen na projekte, ki so jih neki interesi preoblikovali in vplivali na stroške. O morebitnem dogovarjanju o spremembah in posledično vplivu na stroške ter vrednost investicije ni bilo organiziranih preglednih usklajevanj.
Homer.
# 07.07.2017 ob 07:32
A ni dovolj da smo za TEŠ6 pokurili več denarja kot je bilo potrebno?
Očitno ne, sedaj ga še dodatno kurimo za preiskovalne komisije, ki nimajo nobene pravne funkcije.
Razčiščevanje kateri so bolj politično krivi, je totalna bedarija, saj so se v tej zgodbi razvrstile vse stranke, ki so sedele v parlamentu.

Sodstvo pa bo itak zamudilo vse roke in krivca ne bo....

Sicer pa retorično vprašanje:
Ali je nesposobnost kazniva?
Je v tem primeru kazensko odgovoren tisti, ki je nesposobne nastavil ali so nesposobni sami krivi.
Pa ne mi o tistih 3 milijonih Rotnika, katere bi sodišče moralo razčistiti v 5 minutah. Pogovarjajmo se raje o stotinah milijonov, ki so bili preplačani Alstomu........
adamus
# 06.07.2017 ob 18:40
#Zdaj vidite, zakaj je moral umreti (oz. biti ubit) Zares? ...

a to pomeni, da nimam nobene možnosti več?!!
kaj pa stranka mira cerarja?
pa še ostale možnosti, samo na volitve je treba iti.
qwasyx
# 08.07.2017 ob 10:51
..malo hrenč'ka in korenčka
kos prelepega mesa
dejmo vse si to potalat
kar politika nam da..
itd....
Šentvid
# 07.07.2017 ob 09:36
Roke v tej " marmeladi" imajo pobudniki za gradnjo Teš6 , oziroma nadzorni svet HSE , holding slovenskih elektrarn , imena in priimki , Zvone Černač kot koordinator investicije , ker pomeni da zaslišujete napačne ljudi !
Dajte enkrat reči bobu -bob !
Mijalko Rasnički preess
Aeda
# 07.07.2017 ob 09:36
Po toči zvoniti je PREPOZNO. Če se bodo politiki iz tega kaj naučili in NE VEČ PONAVLJLI, bo že nekaj koristilo...
Pa še to: prosim za razlago, kaj točno pomeni "iztožiti tožbe" (izjava dr. Lahovnika)..
oliva
# 06.07.2017 ob 20:29
*z vsem kar je
oliva
# 06.07.2017 ob 20:28
Tedaj je pa 'jokajoč pobegnil'.... :o)

Pa Pahor z vse kar je sledilo vključno z ušesom itd., kaj so tole izvedli.... c-c-c...
Jurčič
# 06.07.2017 ob 14:04
kdor je malo bolj pogledal kako je potekalo danes, je videl, da je bilo vse zrežirano s strani SD-ja....
HOR
# 06.07.2017 ob 13:30
Problem TEŠ 6 je "samo" par 100 miljonov € korupcije...
Kot energetski objekt pa je potreben saj bi bili brez njega odvisni od uvoza in bi nas brez njega prišla elektrika še dražje, (enako velja tudi za NEK)...
LosAlamos
# 06.07.2017 ob 12:52
jokl

Če pa je rekla Radićeva, da nikoli ni hotela prekinat prekinat ali ustavit projekt samo premislit o oziroma upočasnit projekt.
LosAlamos
# 06.07.2017 ob 11:37
Popolnoma drži, da Radićeva ni nikoli URADNO zahtevala prekinitev ali ukinitev projekta. Se pa je kot dober slovenski politik močno zavzemala za to. Kar naenkrat dikcija, da je želela le upočasniti projekt, kar ji je tudi uspelo. Vprašanje pa je kolikšna škoda je zaradi tega nastala. Se kdo to vpraša.
Kazalo