Sindikati so 6. januarja začeli zbirati 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati so 6. januarja začeli zbirati 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO

Zveza svobodnih sindikatov je sporočila, da je od 6. januarja do srede zvečer svoj podpis za referendum o pokojninski reformi oddalo več kot 42.000 ljudi, kar je že dovolj za njegov razpis.

Zbiranje podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi je sicer prekinjeno, saj DZ od ustavnega sodišča pričakuje presojo, ali referendum lahko povzroči protiustavne posledice.

Ministrstvo je obvestilo vse pristojne
Na ministrstvu za notranje zadeve so namreč pojasnili, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da se ob vložitvi zahteve za ustavno presojo zadrži zbiranje podpisov in potek roka za njihovo zbiranje.

Ministrstvo je o tem že obvestilo upravne enote. Ker se podpisi za podporo zbirajo tudi prek enotnega državnega portala e-uprava, v bolnišnicah, domovih za starejše, zavodih za prestajanje zaporne kazni in tujini - na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je notranje ministrstvo dodatno obvestilo še ministrstva za javno upravo, za zdravje, delo, družino in socialne zadeve, za pravosodje in za zunanje zadeve.

SLS s koalicijo, DeSUS z opozicijo
Predlog za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi so podali poslanci koalicijskih strank SD, LDS in Zares. Poleg njih pa so ga ob glasovanju podprli še poslanci SLS-a, nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Vili Rezman ter poslanec madžarske narodnosti Laszlo Göncz.

Proti so glasovali poslanci SDS-a, SNS-a in DeSUS-a ter poslanec italijanske narodnosti Roberto Battelli.