Do referenduma nas loči še teden dni ... Foto: MMC RTV SLO
Do referenduma nas loči še teden dni ... Foto: MMC RTV SLO
Še teden do superreferendumskega dne

Sodeč po ugotovitvah ankete, ki je bila izvedena med 23. in 26. majem na vzorcu 700 anketirancev, bi se referenduma udeležilo 53,2 odstotka vprašanih.

Od teh bi jih pokojninsko reformo podprlo 36,6 odstotka, 51,5 odstotka anketirancev pa je odgovorilo, da bi zakon zavrnili. Podpora v zadnjih tednih sicer rahlo raste, a je še vedno več tistih, ki so proti reformi. Najbolj jo podpirajo moški, volivci SD-ja in starejši od 50 let, najnižjo podporo pa ima med ženskami od 18. do 29. leta ter volivci SNS-a.

Če bi bil referendum to nedeljo, bi padla tudi zakon o arhivskih gradivih, ki je imel pretekli teden več podpornikov kot nasprotnikov, in zakon o preprečevanju dela na črno. Prvega podpira 31,1 odstotka vprašanih, ki bi se referenduma zagotovo udeležili, proti je 37,6 odstotka vprašanih. Zakon o preprečevanju dela na črno podpira le 25,3 odstotka anketirancev, zavrnilo pa bi ga skoraj 60 odstotkov anketirancev.

Zmagal bi SDS, na volišča bi prišla le polovica volivcev
Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi največ, 20,2 odstotka, glasov dobil Janšev SDS, sledijo pa mu SD s 14,4 odstotka podpore, DeSUS (6,4), SLS (5,1) in LDS (5,0). V parlament se ne bi uspelo prebiti strankam Zares (3,4), SNS (2,7) in NSi (2,0). Kakšno drugo stranko bi volilo 12 odstotkov vprašanih, kar bi jo naredilo za tretjo najmočnejšo stranko.

Na vprašanje "Ali bi se udeležili državnozborskih volitev, če bi bile prihodnjo nedeljo?" je pritrdilno odgovorilo 50,4 odstotka anketirancev, 15,3 odstotka pa jih je odgovorilo z "verjetno". Zagotovo na volitve ne bi šlo 23 odstotkov vprašanih, z "verjetno ne" je odgovorilo 8,8 odstotka vprašanih, 2,5 odstotka pa z "ne vem".

Največji dosežek Slovenije je njena mednarodna uveljavitev
Ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je njena mednarodna uveljavitev najpomembnejši dosežek osamosvojitve. Po drugi strani je bila po mnenju 24 odstotkov vprašanih največja slabost zadnjih 20 let nepregledna privatizacija.
Kar 42,4 odstotka anketirancev je odgovorilo, da je v prihodnjih 10 letih najpomembnejša naloga Slovenije pospešen gospodarski razvoj, 58,3 odstotka pa jih je razočaranih nad članstvom v EU-ju.

Še teden do superreferendumskega dne