Slovenija

Poudarki

  • Vlada bo v četrtek obravnavala "Pogačnikov zagovor"
  • "Normalno je, da pride do posameznih napak"
  • Tudi napačne sodbe obveljajo
Milan Pogačnik in bulmastif
Dobil sem zagotovila od ministra Pogačnika, da v primeru Baričevič ni bilo prtiskov, ne na medije ne na ljudi, zagotavlja Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Breznik je na vprašanje, ali so pri odločitvi senata, da odločbo o usmrtitvi psov odpravi - senatu je takrat predsedovala Darinka Dekleva Marguč - kakršni koli elementi korupcije, dejal, da je prepričan, da ne. Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, je poudaril. Foto: MMC RTV SLO
       Zame je bistveno, da interpelacija prepriča širšo strokovno in politično javnost. Stvari želim priti do konca.       
 Borut Pahor

Dodaj v

Pogačnik Pahorju zagotovil, da ni bilo napak, Pahor ga podpira

Vrnitev bulmastifov: sodišče napačno uporabilo zakonodajo?
18. februar 2010 ob 13:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, pravi predsednik upravnega sodišča. Premier Pahor pa še vedno podpira kmetijskega ministra Pogačnika.

Janez Breznik, predsednik upravnega sodišča, se je odzval na očitke, ki se pojavljajo glede odločitve sodnega senata upravnega sodišča, ki je odobrilo vrnitev treh bulmastifov zdravniku Sašu Baričeviču. Dejal je, da je sodni senat v tem primeru upošteval veljavno zakonodajo, lahko pa, da jo je napačno.

"Normalno je, da pride do posameznih napak"
Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, pojasnjuje Breznik. "Po zdaj znanem ne vidim nobene podlage za sprožitev kakršnih koli postopkov zoper sodni senat." Če se sodnik enkrat ali nekajkrat zmoti v sicer številnih primerih sojenja, zaradi takšnih primerov namreč ne odgovarja, če napake niso posledica arbitrarne uporabe prava ali površnega dela sodnika.

"Normalno je, da pride do posameznih napak, in s tem tudi računa sistem sodnih postopkov, vendar se te ne smejo prepogosto pojavljati", je dejal in dodal, da je nadzor sodniškega dela zelo strog. Zaradi napak sicer do zdaj noben sodnik ni bil razrešen pred parlamentom, je pa nekaj sodnikom zaradi napak prenehala sodna služba proti njihovi volji, nekateri pa so odstopili, še preden bi bil zoper njih morebiti uveden kakršen koli postopek.

Zakonodaja je bila jasna: pse bi morali usmrtiti
Spomnimo: sodni svet upravega sodišča v primeru vrnitve bulmastifov, ki so napadli mimoidočega in ga hudo poškodovali, ni upošteval veljavne zakonodaje, ampak je upošteval prejšnji zakon. V noveli takrat novega zakona o varstvu živali pa jasno piše, da se njegove določbe o nevarnih psih uporabljajo tudi za postopke, ki potekajo.

Po tej zakonodaji bi morali pse usmrtiti, je pred dnevi opozoril profesor upravnega prava na ljubljanski fakulteti Rajko Pirnat, ki tudi meni, da je sodišče pri odločitvi o vrnitvi psov Baričeviču naredilo napako. A kljub tej napaki ni nobene možnosti, da bi se odločitev sodišča spremenila. Pravnomočno odločbo je mogoče spodbijati le v izjemnih primerih, edini, ki bi lahko uporabil pravna sredstva, pa je pokojni Baričevič, ki pa mu je sodišče v svoji odločbi ustreglo. "Tudi napačne sodbe veljajo", še pravi Pirnat.

Vlada bo obravnavala "Pogačnikov zagovor"
Baričevič je tako pse dobil nazaj, pred tedni pa podlegel njihovim ugrizom. Tragični dogodek zdaj razkriva napake in vprašljiva dejanja pristojnih. Opozicijski stranki SLS in SDS tako ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku očitata pristranskost vodenja postopka vrnitve psov in sta zoper njega že vložili interpelacijo. Podporo imajo tudi v SNS-u.

Pogačnik bo odgovor na interpelacijo po besedah premierja Boruta Pahorja pripravil do prihodnjega tedna, vlada pa jo bo obravnavala na četrtkovi redni seji. Pahor sicer Pogačnika še vedno podpira, minister pa ima po premierjevih zagotovilih tudi podporo svojih kolagov in kolegic.

Pahor stvari ne želi pomesti po preprogo
"Opravil sem pogovor z ministrom Pogačnikom. Zagotovil mi je, da ni našel napak, pristranskosti ali drugačnih nepravilnosti v delu kmetijskega ministrstva, za katere bi moral biti subjektivno ali objektivno odgovoren," je pojasnil Pahor. Čeprav mu je Pogačnik ponudil, da zaradi političnega miru zapusti ministrstvo, pa je predsednik vlade po njegovih besedah raje kot politični mir izbral razjasnitev vseh okoliščin, "čeprav bom morda trpel manjše vprašanje kredibilnosti."

"Zdi se mi prav, da ravnam tako kot sicer v političnem življenju. Ne pometam stvari pod preprogo, zato da imam več miru in popularnosti, ampak želim, da se ugotovi, če je šlo kaj narobe." Zato se mu tudi zdi prav, da gre zadeva v državni zbor in se še tam stvari predebatirajo.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
ErazeM4
# 18.02.2010 ob 13:46
Pa saj sodnik je bil brat pravosodnega ministra Zalarja... Kakšno naključje - neverjetno!!!
jack burton
# 18.02.2010 ob 13:44
Eno je, če se sodnik zmoti....pravzaprav zakon je zakon in se ga ne bi smelo interpretirat......drugo so razne uslugce....saj vemo

In ta folk, bi rad trajen mandat..............ZGODBA
franzz
# 18.02.2010 ob 13:46
Ampak, zakaj se vedno zmotijo takrat, ko je to njim v prid.
Tank-o
# 18.02.2010 ob 13:34
Mislim da je bilo vse uredu z vrnitvijo psov, kajti Saša je vedel-a da so nevarni in psi so mu to tudi dokazali.
Svaka cast Atosu in druščini za revanš.
vlkišef
# 18.02.2010 ob 13:32
Dejal je, da je sodni senat v tem primeru upošteval veljavno zakonodajo, lahko pa, da jo je napačno

hahaha,kakšen stavek
vlkišef
# 18.02.2010 ob 13:30
aha,pol pa svizec zavije čokolado
-mikos-
# 18.02.2010 ob 13:55
Kdo še verjame levičarjem, ki lažejo in kradejo????

Takšnih najivnežev upam, da ni več.
The_Deer
# 18.02.2010 ob 13:46
To precej spominja na tisti primer, ko so Pavlu Kodru ''pozabili izročiti sodbo''.
franzz
# 18.02.2010 ob 14:16
8s5est
. Kokšen sodnik bo dobil opomin in mogoče dodatno izobraževanje (po možnosti v tujini) in to je to.

Imaš prav, v tujini, v Kumrovcu.
demetra
# 18.02.2010 ob 14:01
Vsaka palica ima tako ali tako dva konca. Psi bi bili v vsakem primeru mrtvi. Razlika je le v tem, da zdaj ozadje celotne zgodbe počasi curlja na dan, kar se po vsej verjetnosti ne bi zgodilo, če bi bila raba zakona pred časom dosledna.

Naj se v celoti razišče ozadje in javno pribije na križ tiste, ki so si na takšen način zamazali roke. Tako vsaj psi ne bodo umrli zaman!
Mateo
# 18.02.2010 ob 15:50
Pod Janšo je državni sekretar Štrovs moral leteti, ker je samo govoril o Matildi, ki čaka upokojence, pod Pahorjem pa lahko ministri - Kresalka, Golobič, Pogačnik ... - sekretarka Bukovčeva in drugi delajo hude napake in prihajajo v konflikt interesov, pa nikomur nič. Toliko o obeh vladah.
provokatorr
# 18.02.2010 ob 14:28
Vsak laik, ki ni nikoli brebral zakona,je jasno v zakonu jasno prebral, da bi bilo pse treba usmrtiti, ker so nevarni.
Vsak laik je vedel, da so psi nevarni za okolico.

Sodnik, ki ima za samo 5 let študija prava, leto dni sodne prakse, pravosodni izpit, in še in še, pa se je zmotil???
Ne ga srati.
ekrancek
# 18.02.2010 ob 14:04
Ej ,a mi živimo na Kajmanskih otokih ali v Albanij. Že ob izjavi ,bi moral dati odstopno.

Vse meje vlade ,državnih služb so prestopljene.

Kaj pa mali g.Meglič.

Barabe ,zdaj, ko se gre za pomebneža (pokoj duši ) boste pa še kaj odkrili.

TO SI S L O V E N C I ne zaslužimo.

Z A S L U Ž I M O pa nazaj vse pokradeno in prikrito prigoljufano.
A1
# 18.02.2010 ob 13:55
A še se bo lagalo v zvezi s tem primerom? kako naj še človek sploh zaupa v sodstvo, če pa delate po načelu roka roko umije?
ekrancek
# 18.02.2010 ob 14:09
Ja KRUCIFIKS G.PAHOR ,še v štalah imajo več reda.

Pol se pa sindikalista drž.služb in zdravstva potegujeta za sodnike in zdravnike ,ki so vsi preskrbljeni.
Kaj pa vajini nižji ?

Že vesta ,a ne. Smrdi ,smrdi pri glavi smrdi. VEDNO !!!
dannson
# 18.02.2010 ob 14:03
Zanima me, če bi kdo izmed nas prišel na sodišče, pa bi tudi naredilo napako.
erikk
# 18.02.2010 ob 14:02
Napačno uporabilo zakonodajo ja.... sigurno da so, ko gre za nekoga ki je imel veze pa se je hotlo prikrit pa oprat vso zadevo in rešit še tiste ki bi jim odkritje škodilo.

Ko pa gre. za navadnega državljana in čist za nedolžen primer bi pa človeka v prah zmleli, ga obesili na sramotilni oder ... Pri tem pa je zakonodaja hitra ,temeljita in do pikice natanča ,kajne... farbajo naj take naivne k vse vrjamejo.

Do naših sodišč, nekaterih zakonov ki so sestavljeni tako da imajo vedno taveliki prav nikoli ne bom imel zaupanja ...
8s5est
# 18.02.2010 ob 14:06
A to pomeni, da bo val interpelacij zajel tudi Zalarja?... Kako elegantno so rešili ministra za kmetijstvo... Glavnina krivde bo iz kmetijskega resorja preko Kresalke sedaj prešla na Zalarja, tako da SDS sploh ne bo mela časa se pripravit še za tretjo interpelacijo in vsi si bodo oprali roke...... Kokšen sodnik bo dobil opomin in mogoče dodatno izobraževanje (po možnosti v tujini) in to je to.
Ribiič
# 18.02.2010 ob 19:57
Gremo na ceste in sesujmo to bolano vlado!!!!
mek
# 18.02.2010 ob 17:21
NO Pahor ti jaz povem zakaj.

Zato ker v zakonu o zaščiti živali jasno piše v 27b členu, da velja za nazaj...ampak tako sodišče kot tudi ministrstvo, ki sta mimogrede drug od drugega neodvisna in oba zadolžena za samostojno izvajanje zakonov, sta se se "zmotila" in odločila da ta zakon ne velja za nazaj...Pogačnik je nato še 14 dni sedel na prošnji državnega pravobranilca, tako da ta ni dobil dovoljenja za pritožbo na tak sklep sodiča.

Kaj je Pahor a misliš da smo tepci in vam verjamemo, da se pač lahko zmotiš in zakon, ki je sprejet prav zaradi retroaktivnega člena po "nesreči" pač dva organa razlagata kot da ne velja za nazaj?
semaino
# 18.02.2010 ob 16:13
A ni Pahor obljubljal novega načina vodenja države - a ni on govoril, da se novo srečuje s starim - pa on ni prišel niti na 30% EU načina vodenja, kjer ministri pri takšnih stvareh TAKOJ odstopijo. Kaj je tisto novo, kar ste obljubljali premier? Da ni tisto novo, v resnici zelo staro in sega tja nazaj v 40. leta prejšnjega stoletja?
di(v)jak
# 18.02.2010 ob 14:30
hahahah. Pa sej niso normalni. A jim kdo sploh še vrjame? Ščitjo se med sabo, k kšna mafija. Pa sej to itak so. Sramota. Ni čudn to, da take novice pridejo, ko smo vsi ponosni na šampionsko Slovenko, ki je pokazala kako se bori, pol pa podlasce na sodiščih spreminajo sodbe. Sej to se lahk zgodi sam pr ns. Prov zabedirajo te ti politiki, gospodarstveniki, sodniki in ostala elitna pesonategalna golazen!
DamonDash
# 18.02.2010 ob 19:20
ta vlada bo šla po gobe........
sunshine girl
# 18.02.2010 ob 17:23
Pahor ve, da smo tepci...no, računa na tiste, ki so mu dali po lažnivi predvolilni kampanji svoj volilni glas...ampak dejstvo je, da nas ima vse za tepce. ker ve, da mu nič ne moremo.
ffigaro
# 18.02.2010 ob 14:37
BOLNIKI pokvarjeni
a-bra-ka-da-bra
# 18.02.2010 ob 14:06
Eno je, če se sodnik zmoti....pravzaprav zakon je zakon in se ga ne bi smelo interpretirat......drugo so razne uslugce....saj vemo

Do neke mere se zakon vedno interpretira, ker ga je potrebno aplicirati na konkretne situacije. Višje kot greš po hierarhiji sodišč, širše so potrebne interpretacije.

Da pa popolnoma ignoriraš popolnoma nedvoumen člen zakona je pa huda strokovna napaka.

Razlika je le v tem, da zdaj ozadje celotne zgodbe počasi curlja na dan, kar se po vsej verjetnosti ne bi zgodilo, če bi bila raba zakona pred časom dosledna.

Če bi pse usmrtili takoj, ko je bila izdana odločba bi ne bilo nobenega ozadja.
SLO+
# 18.02.2010 ob 22:08
Dol z roparji lastne države !!!
SLO+
# 18.02.2010 ob 22:06
"Vsi so ravnali zakonito ! "
Če Pahorjeva vlada vodi državo, po takih "zakonitostih",
imamo zakonsko in moralno, pravico in dolžnost,
fizično odstraniti roparje naše izropane države !
palca
# 18.02.2010 ob 16:38
Tov. Pahor, si vztrajno 'zabija žeblje v krsto'.
mek
# 18.02.2010 ob 15:54
tale Atos bo še narodni heroj....kakšne nečednosti je pomagal razkriti...boljši je, kot vsa skorumpirana policija!!!
heroj
# 18.02.2010 ob 15:29
GOSPOD MINISTER

TVOJA ZAGOTOVILA SO ENO FIGO VREDNA !!!!!
avatar
# 18.02.2010 ob 18:22
G.Pahor!
Prvo vprašanje : aj in koga čakate? Verjetno posvet z g.Senico ali z njegovo "partnerko".

- država razpada? Seveda,le da se vi tega ne zavedate in "čakate",vsaj ste si
"vzeli"čas za razmislek! zakaj že?
- kaj je z g.Golubičem ? Seveda- potrebno je premisliti? Zakaj že?
- ali je sploh potrebno vprašanje, ZAKAJJ hudiča nebi odstopili vsi?
cairns
# 18.02.2010 ob 17:38
A kljub tej napaki ni nobene možnosti, da bi se odločitev sodišča spremenila.

Da bi bilo v prihodnje takih napak manj je potrebno sodnikom odvzeti trajni mandat in zmanjšati plače.
sunshine girl
# 18.02.2010 ob 17:21
Medijsko sevanje, da skuri naše zdravo razmišljajoče možganske celice je na delu...sodnik se je zmotil, naredil je napako....pa smo tam...

tako se bodo lepo oprali in izmuznili....spet je govora o napaki...če so je spregledali Golobiču, jo bodo tudi tukaj....Poslanci so tiho, pahor je tiho, Pirnat je samo povedal tisto, kar smo mi že kdaj zapisali na komentarjih....Naj samo še to pove, kako je možno, da je VURS pisal tri odločbe pravno tako sporne, kot da jih je pisal petošolček. Pahor pa še kar govoriči in govoriči....in prelaga vse skupaj v državni zbor na poslance, politične plačance. Sicer pa, pravni strokovnjaki, intelektualci, bodo takoj za novinarji največja sramota slovenske demokracije. Nobenega odprtega pisma, nobenega opozorila, kam takšne zlorabe peljejo....nič....kot da so vsi skupaj poniklnili....in takšni bodo ocenjevali študente, bodoče sodnike....Potem pa ni čudno, da imamo to, kar imamo....očitno prek nekih vip list imenovane sodnike, ki jih potrdi državni zbor....in si tam...sprega politike in sodnikov...
alpe3
# 18.02.2010 ob 16:50
Zame je bistveno, da interpelacija prepriča širšo strokovno in politično javnost. Stvari želim priti do konca. Borut Pahor

Ja, zanima te mnenje elite torej! Kaj si pa misli navadna javnost pa lahko g. predsednik jasno izve iz vseh anket, ki v različnih medijih o tem vprašanju te dni dajejo nadvse jasne odgovore... A to ga verjetno ne zanima... Njega zanima le mnenje "elite" - pa čeprav ji pravi "širša strokovna in politična javnost"...

LP
fur80
# 18.02.2010 ob 15:39
Meni sploh ni jasno. kak je to zgledalo, on je sexal psa, ostala dva psa sta pa zraven gledala, pa pes je bil kar primiru al kak. Nevem ne razumem, nisem politik in ne odvetnik, tak da se opravičujem.
erazzem
# 18.02.2010 ob 14:37
Sodišče je uporabilo tisto zakonodajo, ki jo je edino imelo na voljo :)
Bo Zalar kaj pojasnil, morda odstopil???

Počakajmo...

Sicer se pa zdi, da bo zdaj LDS prevzela iniciativo pri zadevi bulmastif in jo bo odpeljala tja (zadevo, namreč), kamor si želi, da bi zadeva šla.

:)
spf xxii
# 18.02.2010 ob 22:59
To je pa že znan stavek te vlade, da se lahko vsak zmoti, vsak zlaže, vsak neki pokrade....
Petrasa
# 18.02.2010 ob 18:24
Pravkar semsi , na TV, pogledala Pahorjevo izjavo v zv. z Pogačnikom in psi.

Komod rečem, da ima (Pahor) IQ lampe na petrolej.

Naravnost obupno, kako se boji zameriti Pogačniku. Le s čim ga Pogačnik drži na vrvici?
alpe3
# 18.02.2010 ob 16:45
Spreminjanje zakonov v tako čustveno nabitem ozračju ne bo prineslo dobre zakonodaje.

Se popolnoma strinjam!

LP
alpe3
# 18.02.2010 ob 16:43
"Normalno je, da pride do posameznih napak"

Ja, seveda! Ni pa normalno, da za to nihče ne odgovarja...
Primer "Golobič" in njegovo priznanje "napake" očitno že poganja sadove... Sedaj celo sodniki verjamejo, da lahko nekaznovano delajo napake...
Odgovornost pa, eh, kaj je že to?????? Aja, to je tisto, kar se pričakuje in zahteva od onih, ki niso del kaste "zvite elite"... Groza!!!!!

LP
alpe3
# 18.02.2010 ob 16:39
Če se sodnik enkrat ali nekajkrat zmoti v sicer številnih primerih sojenja, zaradi takšnih primerov namreč ne odgovarja,

Krasno!!! A tu se ni zmotil samo en sodnik, očitno se jih je zmotilo več, cel senat...
joezzz
# 18.02.2010 ob 16:22
Pahor kdaj vam bo jasno da ta vlada že dolgo več nima podpore javnosti in tale gospod minister bulmastif - to ni človek !

Na japonskem je minister pred leti odstopo ker je vlak zamudil 4minute, prinas pa pse žgejo vsi po vrsti poleg tega nekog spravijo pod rušo pa se še vedno drži tega stolčka kot pijanec plota ! OGABNI STE !
franzz
# 18.02.2010 ob 15:48
Pahor stvari ne želi pomesti po preprogo
"Opravil sem pogovor z ministrom Pogačnikom.

In to je zate zadosti ? Ti si marioneta, v rokah Golobića in Kresalove, ki sta skupaj dobila nekaj več kot 100.000 glasov,ali okoli 12% vseh, ki so se udeležili volitev. Za norca imaš sam sebe, ne nas.
ny66as
# 18.02.2010 ob 15:33


Seznam lokacij, kjer je mogoče podpisati peticijo, najdete TUKAJ:
http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?storyid=215
blef
# 18.02.2010 ob 14:57
a-bra-ka-da-bra - kaj stranišče je narobe razsodilo, to je nemogoče?
kosmatinec
# 18.02.2010 ob 14:11
Kantavtor Iztok Mlakar v eni svoji pesmi lepo opiše levičarje: "Malčk rdeči, pa malčk beli, se pravi roza - UNIVERZALNI. Pogosto znate bit tud rozapikčasti."
lotmeržanec
# 18.02.2010 ob 21:10
Naša vlada res dobro sodeluje saj predsednik podpre
vsakega člana vsi so deležni njegovega zaupanja!
Vprašanje je le kako je predsednik deležen našega
zaupanja?
Jaz jih imam že vrh glave!
AlFe
# 18.02.2010 ob 17:56
Zanima me, če bomo Slovenci zopet izvolili Pahorja in njegovo druščino.
a-bra-ka-da-bra
# 18.02.2010 ob 16:58
Sporočam gospodu Pahorju, da letos pošteni državljani ne bomo plačali dohodnine

Hmm, če dobivaš plačo iz rednega delovnega razmerja je to precej prazna grožnja ... država že med letom pobere večino tistega, kar ji pripada, ali pa celo več. Tisto več vrne šele s polletnim zamikom.
Kazalo