Najpomembneje je, je poudarila Poglajnova, da je brezposelni čim manj časa na zavodu in da čim prej najde novo zaposlitev. Foto: EPA
Najpomembneje je, je poudarila Poglajnova, da je brezposelni čim manj časa na zavodu in da čim prej najde novo zaposlitev. Foto: EPA
Poglajen za MMC: Brezposelnost bo višja

Na zavodu so namreč v enem mesecu z napovedi 1.000 novih brezposelnih prišli na napoved okoli 3.000 brezposelnih. Za MMC je Marija Poglajen povedala, da so napovedi, kolikšna bo dejansko brezposelnost, nehvaležne, je pa mogoče z gotovostjo trditi, da bo brezposelnost višja. Sicer vsak dan spremljajo napovedi delodajalcev o odpuščanjih, nepodaljševanju pogodb za določen čas, kar pomeni, da se bodo vse te napovedi pojavile kot brezposelnost.

Kaj ostane delavcem, ki se znajdejo na cesti, si preberite tukaj.

Brezposelni naj pridejo na Cips


Prav delavcem, ki se znajdejo na cesti, pa je med drugim namenjen Center za informiranje in poklicno svetovanje (Cips) Zavoda za zaposlovanje, ki letos praznuje svojo 10. obletnico ustanovitve. Na svetovalce v centru se lahko obrnejo brezposelne osebe, delavci v postopku izgubljanja zaposlitve, iskalci zaposlitve, ki niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, šolajoča se mladina, tisti, ki so prekinili šolanje, pa ne vedo, kaj bi v prihodnje, ter vsi drugi, ki potrebujejo informacije o zaposlovanju in izobraževanju.

Na Cipsu bodo našli različne informacije o prostih delovnih mestih, finančnih pomočeh in o možnostih izobraževanja. Poleg tega bodo lahko prebrali opise poklicev in preizkusili računalniške programe za samostojno načrtovanje poklicne poti, za podrobnejša vprašanja pa so na voljo tudi svetovalci. Nacionalni center Cips je v Ljubljani, drugod po Sloveniji pa je na voljo še 35 regionalnih Cipsov.

Marija Poglajen: Iskalci zaposlitve morajo biti sami dejavni
Kljub vsem storitvam, ki jih posameznikom ponuja zavod za zaposlovanje, pa Poglajnova opozarja, da je ključna dejavnost iskalca zaposlitve, ki si mora prizadevati, da bo brezposeln čim krajši čas in da se brezposelnost ne podaljša v leta.

Zlata Šlibar iz službe za poklicno usmerjanje je dejala, da se je obisk Cipsa v zadnjih letih sicer zmanjšal, in upa, da na račun bezposelnosti. Ker ljudje iščejo vedno več informacij na medmrežju, je po novem na voljo e-svetovanje, spletna svetovalnica pri iskanju zaposlitve in izbiri poklicne poti. Januarja pa bodo na enem mestu, na strani Moja izbira, na voljo informacije o šolanju, zaposlovanju, štipendijah, svetovalnih središčih, sejmih zaposlovanja (trenutno je na voljo le testna različica).

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Poglajen za MMC: Brezposelnost bo višja