Prva dama darsa Mateja Duhovnik je prepričana, da je ravnanje uprave v vseh pogledih pravilno. Odstopiti ne namerava. Foto: MMC RTV SLO
Prva dama darsa Mateja Duhovnik je prepričana, da je ravnanje uprave v vseh pogledih pravilno. Odstopiti ne namerava. Foto: MMC RTV SLO

Nenavaden je poziv predstavnika lastnikov (AUKN), da naj nadzorni svet Darsa ponovno preuči poziv RS. To je napaka, saj je nadzorni svet že odločil. Zdaj je na potezi agencija.

Janez Čebulj, nekdanji ustavni sodnik
Dars
Dars je le 66-odstotno uresničil letni načrt. Foto: MMC RTV SLO

Gre za skupino, ki - po domače - telovadi z davkoplačevalskim denarjem.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak in Milan Medved
Andrej Vizjak je dejal, da je prvega nadzornika Darsa zaman vabil na seje komisije za nadzor javnih financ. Foto: MMC RTV SLO

Odstopila sama po sebi ne bom, ker ocenjujem, da vodi uprava Dars transparentno in gospodarno v korist družbe.

Mateja Duhovnik
Pogledi Slovenije
Dagmar Komar odgovarja

Neupoštevanje poziva takšne inštitucije (v zadnjem primeru Darsa, ki ni razrešil uprave kljub pozivu Računskega sodišča) inštitucijo degradira, dodaja Čebulj, ki ocenjuje, da mu zakonodajalec, čeprav bi mu glede na dikcijo ustave moral, ni dal pravih orožij, da bi izvrševal svojo funkcijo.

Tako meni tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki je znova pojasnil, da računsko sodišče pristojnosti ukrepanja nima, zato njihovi pozivi ne zavezujejo nadzornikov. Prepričan je, da bi bilo treba začeti razpravo o ureditvi položaja računskega sodišča in njegovih pristojnosti, s čimer se strinja tudi Čebulj.

NS: Upoštevali smo poziv, odločali in odločili, da ne bomo upoštevali poziva
Milan Medved
, prvi nadzornik Darsa, na očitke o nespoštovanju računskega sodišča odgovarja, da so v popolnosti spoštovali poziv, ki jim je naložil, da naj o primeru presodijo in odločijo. To so po njegovih besedah nadzorniki tudi storili in odločili, da ne razrešijo uprave, kar ima za prelaganje odgovornosti na nadzorni svet.

Vizjak: Avtocestni lobi ščiti eden drugega
Šoltes je dodal, da je bil poziv jasen in da je pričakoval, da bodo o tem razpravljali pred pristojno komisijo v državnem zboru. To je potrdil tudi Andrej Vizjak (SDS in predsednik komisije za nadzor javnih financ), ki je Medveda opomnil, da se ni odzval kar na štiri povabila na pogovor s komisijo. "Vi ste del avtocestnega lobija in ščitite eden drugega, da bi še naprej razdeljevali davkoplačevalski denar," je Vizjak očital Medvedu.

Je kdo lobiral in kdo je bil prvi nespoštljiv?
Prometni minister Patrik Vlačič pa je dejal, da je SDS prvi začel s prakso neupoštevanja visokih inštitucij, saj ni razrešil Janeza Podobnika. Vizjak hkrati SD-ju očita poskus vplivanja na nadzorni svet, saj naj bi Dušan Kumer "lobiral", da Mateja Duhovnik ostane prva dama Darsa. "Gre za skupino, ki telovadi z davkoplačevalskim denarjem, za spopad ljudi pri enem koritu, ki je majhno, borbe pa so vse bolj ostre," je ilustriral Vizjak. Medved je vsakršno vplivanje na odločitev zanikal.

Duhovnikova: Ne bom odstopila
Mateja Duhovnik je zatrdila, da so upoštevali priporočila računskega sodišča in storili še več, saj so odpravili napake v tožbi proti Mirku Kovačiču. "Odstopila sama po sebi ne bom, ker ocenjujem, da vodi uprava Dars transparentno in gospodarno v korist družbe," je dejala Duhovnikova.

Skrivanje strateškega partnerja in Zidarjeva vrnitev?
Med gosti je bila tudi prisilna upraviteljica SCT-ja Majda Šantl, ki se ji očita vprašljivo odprodajanje premičnega premoženja SCT-ja, računalnikov, televizorjev in mobilnih telefonov. Na vprašanje, ali ne bi bilo bolje, da ti predmeti ostanejo v upniški masi, je dejala, da bi z njihovim uničenjem imeli več stroškov, in zagotovila, da gre za predmete, ki so jih uporabljali delavci, ki so iz podjetja že odšli.

Vodja upniškega odbora Uroš Ilič se z njo ne strinja in je prepričan, da gre za kršenje zakona. Moti ga tudi nerazkritje skrivnostnega strateškega partnerja, ki bi se moral že predstaviti upnikom in razkriti svojo strategijo. Ilič je opozoril tudi na to, da 10 milijonov, ki naj bi jih v podjetje vložil strateški partner, pol leta ne bi mogli uporabiti zaradi postopkov prisilne poravnave, SCT pa denar potrebuje za tekoče posle.

Gostje so se dotaknili tudi vprašanja Ivana Zidarja, ki se je umaknil iz lastništva SCT-ja, a bi se lahko prek holdinga, ki bi imel možnost dokapitalizacije, teoretično brez težav znova vrnil vanj.

Zakaj Duhovnikova ne unovči bančnih garancij ...
Tema oddaje je bila tudi odločitev Darsove uprave, da ne unovči bančnih garancij, s katerimi bi poplačali delo podizvajalcev, ki so gradili prekmursko avtocesto. Dars se namreč sklicuje na to, da je za delo že plačal SCT-ju, za katero naj bi Duhovnikova ves čas dobro skrbela, saj naj bi Zidarjevemu SCT-ju dajala predplačila tudi za dela, ki jih SCT sploh še ni opravil.

Duhovnikova je te navedbe ostro zanikala in dejala, da je Dars predhodno plačeval le ob pogoju, da je družba poplačala podizvajalce. Ob tem je dodala, da "ni dolžnost Darsa, da ravna kot odvetnik podizvajalcev". Tako je Duhovnikova zavrnila trditve Mirka Požarja, predstavnika podizvajalcev, ki zahtevajo unovčitev garancij, ker naj jih ne bi mogli unovčiti brez potrditve s strani glavnega izvajalca. To je eden glavnih pogojev za unovčenje. "Imamo izjave podizvajalcev, da je SCT pravočasno in pravilno poravnal zapadle obveznosti," je dejala in dodala, da so Požarjeve navedbe netočne ter napovedala zahtevo po opravičilu.

... oziroma zakaj tega niti ne poskuša?
Nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa se čudi, da Dars ni niti poskušal unovčiti garancij. Gre namreč za zapleten postopek, saj družba v takem primeru zagotovo naleti na velik odpor banke, ki naj bi garancijo izplačala. Hojs je prepričan, da bi se garancije, ki se nanašajo na gradnjo prekmurskega kraka avtocesti lahko unovčile.

Podizvajalci napovedali zaporo
Podizvajalci so po besedah Mirka Požarja pripravljeni na ukrepanje, saj je Požar napovedal, da bodo zaradi nepoplačil 13. junija na kraku med Vučjo vasjo in Lenartom zaprli avtocesto. Ta avtocestni odsek so izbrali zato, "ker je tam montirana naša oprema, ki je Dars ni plačal".

Nenavaden je poziv predstavnika lastnikov (AUKN), da naj nadzorni svet Darsa ponovno preuči poziv RS. To je napaka, saj je nadzorni svet že odločil. Zdaj je na potezi agencija.

Janez Čebulj, nekdanji ustavni sodnik

Gre za skupino, ki - po domače - telovadi z davkoplačevalskim denarjem.

Andrej Vizjak

Odstopila sama po sebi ne bom, ker ocenjujem, da vodi uprava Dars transparentno in gospodarno v korist družbe.

Mateja Duhovnik
Pogledi Slovenije
Dagmar Komar odgovarja