Boštjan Poklukar zatrjuje, da je slovenska policija pripravljena na morebiten večji priliv prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Poklukar zatrjuje, da je slovenska policija pripravljena na morebiten večji priliv prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je med drugim dejal v pogovoru z voditeljico Dnevnika Vesno Zadravec, ima Slovenija v primeru večjega števila migrantov pripravljen kontingenčni načrt, ki se ga bo držala.

Druge države v regiji že zaostrujejo nadzore na svojih mejah. Kaj pa mi?

Slovenija je na večji priliv nezakonitih migrantov prek slovenske meje pripravljena, pripravljena je slovenska policija in deluje v skladu s svojim načrtom in ukrepi, ki jih ima pripravljene za te primere.

Ni pa še zaostrila nadzora na mejah?

Za zdaj intenzivno spremljamo dogajanje na področju Grčije in po celotni zahodnobalkanski poti tako na ministrstvu za notranje zadeve kot v vrhu policije – prilagajamo ukrepe in sledimo tudi drugim državam, ki bodo pravzaprav ukrepe izvajale v naslednjih dneh.

Sorodna novica Turški minister: Proti Evropi odšlo 76.000 prebežnikov

O kolikšnem številu migrantov govorimo, koliko jih skuša vstopiti v Evropsko unijo?

Številke v tem trenutku še niso jasne. Turčija govori o enem številu – višjih številkah, kot govori Grčija – vendar v vsakem primeru gre za številke nekaj čez deset tisoč. Na te številke smo bili pripravljeni leta 2015 in 2016, ko smo pravzaprav obvladovali tako velik migrantski val. Verjamem, da bomo tudi tokrat, ko smo bolj pripravljeni, vendar pričakujem odziv Evropske unije. Pričakujem, da bo v prihodnjih dneh sklican izredni svet ministrov za notranje zadeve, kjer bomo skupaj tako z državami Evropske unije kot z državami na zahodni balkanski poti našli učinkovito rešitev za zaporo meja.

Kakšni pa bodo morebitni dodatni ukrepi, če pa vendarle migranti vstopijo v Grčijo?

Vsekakor bo potem treba predvideti situacijo za naprej. Verjamem, da se bodo, tako kot je bilo že 2016, ko je bila zaprta meja v Severni Makedoniji, podobni ukrepi uveljavili tudi zdaj, vendar počakajmo na evropsko odločitev. Slovenija je pripravljena, slovenska policija izvaja ukrepe na južni meji že zdaj. Dokupili smo 40 kilometrov dodatne začasne tehnične ovire ograje, postavlja se nadzorni videosistem in se dopolnjuje, slovenska policija je bistveno bolje opremljena, kot je bila leta 2015 in 2016, in verjamem, da bomo tudi ta izziv obvladovali skupaj z drugimi deležniki nacionalnega varnostnega sistema.

Pa imamo dovolj nastanitvenih kapacitet za morebiten prihod migrantov ali večji prihod migrantov?

Če bodo nezakoniti migranti prestopali slovensko-hrvaško mejo, jih bomo seveda tudi vračali v skladu s sporazumom z Republiko Hrvaško, tako kot do zdaj. Če bo prišlo do večjega števila migrantov, imamo kontingenčni načrt, ki ga bomo spoštovali in se ga tudi držali.

Kako se na dogodke v Turčiji odziva Slovenija?