Slovenija

Poudarki

  • Mramor: Nad 14 odstotkov BDP-ja ne moremo dati
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
Evri
Pokojnina bo primerljiva, delo daljše. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pokojninska reforma naj bi zdržala od deset do petnajst let

Za pokojninsko osnovo kar 40 let?
1. oktober 2010 ob 15:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Za približno enako pokojnino kot po starem pokojninskem zakonu bomo po novem delali tri leta dlje, ugotavljajo raziskovalci ekonomske fakultete in inštituta za ekonomske raziskave.

Natančneje, z vidika posameznika predlagani pokojninski zakon pomeni, da bo moral moški za redno upokojitev delati 2,93 leta dlje kot doslej, ženska pa 2,55 leta dlje, znesek pokojnine pa bo podoben kot zdaj ali nekoliko višji, je povedal eden izmed avtorjev študije Boris Majcen.

Učinki reformiranega pokoninskega zakona bodo delovali le od deset do petnajst let, zatem pa bomo verjetno potrebovali nove spremembe, ugotavljajo raziskovalci.

Glede na podatke o pričakovani starosti, ki se povečuje, bo upokojenec ob polni uveljavitvi zakona leta 2026 predvidoma prejemal pokojnino približno enako dolgo kot tisti, ki se je upokojil leta 2009.

Na očitke, da se pokojninska osnova zaradi daljšanja obdobja za njen izračun znižuje, je Majcen odgovoril: "Ne vidim pametnega argumenta, zakaj ne bi upoštevali kar 40 let - to res pomeni manj, toda kaj je potem pravično?"

Z ustavitvijo padanja odmernega odstotka se zdaj v Sloveniji po njegovem mnenju postavlja sistem, ki bo primerljivejši.

Mramor: Nad 14 odstotkov BDP-ja ne moremo dati
Dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor pa je dejal, da nad 14 odstotkov BDP-ja za pokojnine ne moremo dati in hkrati še ostati konkurenčni. "Pokojnine morajo biti take, da tega zneska ne presežemo. Sicer bomo otrokom in vnukom sesuli državo," je opozoril.

Raziskavo so po Mramorjevih besedah naročili vlada in sindikati. Izračuni na ravni posameznikov pa temeljijo na podatkih pokojninskega zavoda o 17.000 posameznikih, ki so se upokojili leta 2009.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
mago
# 01.10.2010 ob 17:19
Komentarji
jantalec petek, 01.10.2010 ob 13:42

Mislim da ni nobene potrebe po podaljševanju delovne dobe. Nasprotno. Morali bi se z vsemi sredstvi upreti kraji stoletja v Sloveniji in pravemu teroriziranju in kraji države kar se tiče pokojninske reforme.
Vlada naj zagotovi, da se bodo iz pokojninske blagajne izplačevale samo pokojnine in nič drugega.
Denar , ki so ga do sedaj vzeli iz pokojninskega sklada pa naj vrnejo z zamudnimi obrestmi vred in ne bo nobenih problemov glede vzdržnosti. Celo nasprotno. Trdim, da so pokojnine lahko višje najmanj za 100% al še več.
Vlada nas vse nateguje in nam obenem krade naš denar iz pokojninske blagajne, da bi pokrivala razne postavke iz proračuna.
Pri povprečni starosti žensk v Sloveniji 79,6 in moških 72,1 leta, bi pomenilo, da bi v povprečju delavci prejemali pokojnine 10 let ( moški pa celo samo 7 let). Pa ja da. In kam gre potem ves ta denar?
Pa poglejmo vse tri primere upokojevanja pri men na primer z zaokroženimi zneski navzdol (40 let deloven dobe in 58 let star)
upokojitev 58let in 40 letih delovne dobe: bruto plača 1.758eur, prispevki moji +delodajalec za pokojninsko blagajno 544eur
skupno v 40 letih 261.120eur+revalorizacija 3% je 506.980eur
ZPIZ mi je izračunal pokojnino 720eur, kar pomeni pri povprečni življenski dobi za moške(72,1let)121.842eur,
OSTANE 385.156 v pokojninski blagajni (brez obresti) to pa je pokojnina še za 3,2 podobna upokojenca kot sem jez.

upokojitev 63let in 43letih delovne dobe: bruto plača 1.758eur, prispevki moji +delodajalec za pokojninsko blagajno 544eur
skupno v 43letih 280.704valorizacija 3% je 574.780eur
ZPIZ mi je izračunal pokojnino 1.115eur, kar pomeni pri povprečni življenski dobi za moške(72,1let)121.842eur,
OSTANE 452.956 v pokojninski blagajni (brez obresti) to pa je pokojnina še za 3,7 podobna upokojenca kot sem jez.

upokojitev 65let in 47 letih delovne dobe: bruto plača 1758eur, prispevki moji +delodajalec za pokojninsko blagajno 544eur
skupno v 47 letih 306.816eur+revalorizacija 3% je 675.050eur
ZPIZ mi je izračunal pokojnino 1.430eur, kar pomeni pri povprečni življenski dobi za moške(72,1let)121.842eur,
OSTANE 553.226 v pokojninski blagajni (brez obresti) to pa je pokojnina še za 4,5 podobna upokojenca kot sem jez.
In koliko delavcev ne dočaka upokojitve. Kam zgine - izpuhti njihov denar?
In če jaz dam v pokojninsko blagajno, v obstoječem sistemu še za 3,2 upokojenca že sedaj zakaj potem podaljševati delovno dobo. Kakšno vezo ima potem nakladanje o razmerju delavec in upokojenec.
Moje vprašanje vsem tem pametnjakovičem je samo eno. KJE JE MOJ DENAR? Saj po mojem izračunu že sedaj delam za 3,2 upokojenca in to z pokojnino najmanj 720 eur
Voly
# 01.10.2010 ob 17:42
mago
Podobni izračuni in na koncu podobno vprašanje je bilo že večkrat postavljeno,vendar še nikoli ni bilo odgovora!Pravi odgovor si napisal že sam!Vse dosedanje vlade pač kradejo in prelivajo naš denar bog ve kam!In ko bo treba o novi pokojninski reforormi glasovati v parlamentu,bodo po dolgem času levi in desni povsem enotni-vsi bodo ZA!!Zakaj?Ja,ker je najbolj udobno naš denar krasti še naprej,drugega tako ne znajo-in eni in drugi!!
cool_B
# 01.10.2010 ob 23:13
Sistem je preprost - uvest enotno polno penzijo v višini recimo 700eur - kdor je imel prej slabšo plačo, bo to zanj sanjsko obdobje vsaj enkrat v življenju, kdor pa je imel celo življenje dobro plačo, pa tudi ni imel težav privarčevati še kak dodaten eur za penzijo in mu tudi ne bo hudega, ne? Zatakne se le pri tem, da tisti, ki o zakonih odločajo, že zdaj prejemajo lepe redne (pa še kakega izrednega) mesečne zneske in jim ne diši, da bi se podobnim odrekli tudi, ko bodo v penziji.
Nenazadnje pa denimo tiste, ki gremo v penzije predvidoma čez 40let ali več, niti ni treba skrbeti glede vsega skupaj - takrat bo starostna meja tako ali tako prišla tako visoko, da bo morda vsak 1000. dočakal par tednov ali mesecev penzije - in roko na srce - pri tistih letih bomo že tako senilni, da se ne bomo niti ozirali več na to, koliko bodo naši potomci doplačevali za oskrbo v domu za ostarele :)
mago
# 01.10.2010 ob 17:48
Jzs, jzs... Pa kdaj boste zaceli razmisljati z lastno glavo... Kakšno, za boga, ima vezo staranje prebivalstva z delavnimi mesti in stevilom delavcev / stevilo upokojencev... Ze na zavodih za nezaposle imate 100 000 potencialnih delavcev, da o miljardah dela zeljnih na globalnem trgu niti ne govorim...Ima pa seveda se kako veliko zvezo z konkurencnostjo gospodarstva, visino davkov in inovativnostjo....Zakaj pa v tej drzavi pada stevilo delavnih mest in ne narasca ze od osamosvojitve naprej in zakaj ta drzava prakticno nicesar vec ne proizvaja, pač pa samo preklada iz levega v desni žep in obratno, je pa že globlja zgodba...
webman
# 01.10.2010 ob 16:09
V naš pokojninski sistem ne verjamem. Vsaj ne v to, da bom po izpolnitvi vseh kriterijev, ki jih vsake par let zvišajo, kdajkoli doživel dostojno pokojnino. In verjamem, da nisem edini.

Reforme gor ali dol, država izgublja denar zaradi slabega upravljanja s sredstvi in neprilagodljivosti spremembam. Poviševanje delovne dobe je reševanje problemov in ne odpravljanje vzrokov!
3002 €
# 01.10.2010 ob 16:22
@komsomolec
10 do 15 let, potem bomo živeli od zraka?
---------------------------------------------------------------
Ne, delati bomo morali do 70. leta ali pa še dlje.
mago
# 01.10.2010 ob 19:05
Ne bi poveliceval prejsnjega sistema in SFRJ, bog ne daj... Sistem, pač, kot sistem... v nekaterih stvareh dober, v drugih slab ali za nekatere ljudi dober za druge slab. Tisto, kar mene zanima je to, da ce dobro pomislim, prakticno v 20-ih letih odkar smo samostojni nismo ustvarili mnogo novih prepoznavnih gospodarskih imen... Gorenje, Krka, Lek, Sava, Mercator ( Emona ) itd. itd. Ce me spomin ne vara, so prakticno skoraj VSI vlecni konji slovenskega gospodarstva nastali in se tudi dobro razvili v socializmu... Pa še nekaj v razmislek... Slovenija je imela v SFRJ, status podoben Nemčiji v EU. Bila je gospodarski motor, inovativni motor in imela je zakledje 20 miljonskega potrosniskega in surovinskega trga...Sedaj pa pomislite, kaksen je status Slovenije v EU.... Prakticno zelo podoben statusu Kosova znotraj SFRJ ( malo boljši )... Sedaj je Slovenija zgolj samo še potrošniški trg, servis in poceni delavna sila za dodelavne posle.... Bog pomagaj.. Skoraj smo postali, "mala Švica", kot so nam ob osamosvojitvi naši vrli razumniki...hehehe... To so stvari zaradi katerih potrebujemo pokojninsko reformo in NE STARANJE...
tupamaross
# 01.10.2010 ob 18:46
Mago,
tisočkrat sem se vprašal zakaj smo totalno nehali z sleherno
proizvodnjo in zaprli vsa proizvodna podjetja!? Vsi smo mislili
biti bankirji, trgovci... in vsi Slovenci prodajati vsem Slovencem.
Mi smo kot bankirji pogrnili na vsej črti in nihče pameten v naše
banke ne bo vlagal denarja. Celo ne niti lastni državljani, ki smo
primorani celo redne obresti na varčevalne vloge iztožiti od bank.
Prisežem, da nekdo načrtno uničuje naše bankarstvo. Katera
banka v normalni državi bi se pustila tožiti za pogodbeno določene
obresti na vezane vloge, ki jih je meni nič tebi nič prenehala z
izplačevanjem? Samo tista banka, ki želi in hoče bankrotiratii. In,
kje naj vpokojenci iščemo varstvo? Pri tujih bankah!?

Premišljeval sem kot ekonomist in priznani podjetnik, da nam tega
ne bi bila sposobna narediti nobena tajna služba na svetu, kar smo
si sami naredili in se nam največji kriminalci dnevno smehljajo preko
tv ekranov. Vse je nestabilno in od dane do jutri.

Hudo se mi usmilijo sedanji upokojenci, še bolj pa prihajajoči.
lotmeržanec
# 02.10.2010 ob 08:59
Nevem zakaj politiki lažejo? Lahko delamo do 80.leta pa blagajna
nebo vzdržal dokler se bo iz nje jemalo tudi za druge stvari ne
le za pokojnine delavcev kateri v njo plačujejo!
Pri taki nezaposljenost nebo nikoli blagajna vzdržala!
Za to nezaposljenost pa je kriva sedanja oblast,ki do sedaj ni
naredila drugega kod zviševala davke in trošarine!
tupamaross
# 01.10.2010 ob 16:46
Galoper,
gospodarstvo se "razcveta" takrat, ko ljudje dobijo več denarja,
večje plače, pokojnine = večja poraba, ki uzrokuje povečanje
proizvodnje, kar pa vodi v razcvet gospodarstva... Seveda, tudi to.
stojan1111111
# 02.10.2010 ob 00:31
DOBRA IDEJA za vse enake pokojnine, nekatere drzave to ze imajo ker je najbolj pravično in pošteno ker vsak človek mora jest in plačat poloznice?JAST PRVI GLASUJEM ZA ČLOVEKA KI BO V PROGRAMU IMEL PREDLOG ZA ENAKE POKOJNINE ZA VSE?
tyrus
# 01.10.2010 ob 16:12
živimo pa 10 let ali več kot včasih in bolj zdravi smo tudi ;)
jaah
# 02.10.2010 ob 15:44
vrli razumniki...takoj ko "uredite" pokojninsko reformo...kako nameravate "urediti" poplačilo dolgov ki zaradi same narave zaprtega sistema bank "ne morejo" biti odplačani??
...kaj v resnici pomeni posojanje denarja za obresti med dvema strankama?
posojilodajalec bo slej ko prej imel v lasti ve kar je...
v resnici nastopata v celotni zgodbi zgolj 2 stranki...banke in človeštvo...banke za obresti posojajo "fiktivni" denar,za katerega zaračunavajo prave obresti, človeštvo se pa med sabo kolje za preživetje, za poplačilo teh obresti...in to v ritmu ki ustreza bankirjem...logično?
...smo mar vsi in vse zgolj last bankirjev???
i dont think so...
http://www.youtube.com/watch?v=jsPBVNecO
Mo ;))
Linhart
# 02.10.2010 ob 13:41
Glede na hude reference, ki jih imajo diplomanti in doktoranti imenovane fakultete, bi te stvari bolj sodile v rubriko "Zabava".
Gargamel3
# 02.10.2010 ob 08:23
...Zdržala bi permanentno, če ne bi lenuhi (poslanci) kradli iz tega žaklja non-stop (vse vlade, vsa ministrstva...).

Ne mečte pesek v oči ljudem dragi posranci, ker utrujate že z lažmi in izmikanjem... ej - ta folk ktermu lažete danes vas je volil. Ful si upate, da vlečete za nos tiste, ki vam dajejo vsakdanji kruh.
NoClue
# 01.10.2010 ob 19:42
Tale stotka zgleda kot pejpr za podlago... :\
tupamaross
# 01.10.2010 ob 19:28
Mago,
podpišem se pod Tvoj komentar. Po mojem so dve zadeve,
ki so nas tako prizadele.

Prva in najvažnejša je ta, da smo se ob osamosvojitvi precenili.
Da smo se takoj spustili na realna tla in začeli z raznimi reformami
s katerimi šele sedaj resneje začenjamo, vendar daleč prepozno,
bi nekega upanja še bilo.

Druga, nič manj važna zadeva, je kriminal. Nihče niti v sanjah si ni
mogel misliti, da se bo gospodarski kriminal tako strašno razbohotil.
Nekje do leta 1995 hujšega kriminala ni bilo, ker so se ljudje še
vedno bali represivnega aparata, kot je za gospodarski kriminal bil
v Jugoslaviji.

Leta 1995 pa je prišlo do reforme pravosodja in odpuščan (prisilnih
vpokojevanj) najbolj sposobnih kriminalistov. In, Pandorina skrinjica
se je odprla. Tle smo, kjer smo.

Reforme pokojninskega sistema se bodo morale izvajati vsakih
deset do dvajset let. Po prvih letih reforme, deset let nič. Po tem
kozmetični popravki in nekje med petnajstim in dvajsetim letom,
ponovno totalna reforma. To bo nujno v sleherni državi, ki hoče
preživeti in ki kaj da na sebe kot civilizacijsko tvorbo. Druge poti
ni in ne bo.

Alchemist je pravilno navedel, da če bi bilo tako, kot to v tej reformi
zahtevajo sindikalisti, bi vse skupaj resniučno propadlo že danes in
ne čez leto ali dve.

Vlada se zaveda, da bo referendum uspel, če do njega sploh pride.
Ljudje so postali bolj razgledani in že vejo, kaj je prav in kaj ni.
Ulikses_
# 01.10.2010 ob 17:32
mislim, mene zanima, kaj se bo zgodilo takrat, ko bo upokojencev več kot delavcev...kr prej ali slej bomo prišli na razmerje 1:1, samo takrat bo že prepozno za delat nove reforme.

edina prava reforma bi bila, da ukinemo to ponzijevo shemo, ki jo mamo zdej za pokojninski sistem, in uvedemo lepo transparentno obliko naložbenega varčevanja za pokojnino. vsakemu naj se lepo trga kot se zdej, samo da ne gre ta denar za plačevanje trenutnih pokojnin, ampak v sklade, kjer se plemeniti, in bo lahko lastnik to potem koristil, ko se upokoji.

zadeva je enostavna in transparentna, problem je samo prehod, ker je to popolnoma drug sistem kot ta zdej in bi bilo treba res dobro premisliti, kaj narediti, da bi bile prehodne generacije čim manj oškodovane.
bojanvasiljevic
# 01.10.2010 ob 17:09
http://www.svet-je-lep.com/narava-ekologija/anton-komat-gospodarska-kriza-je-nateg-tisocletja/
mortir
# 01.10.2010 ob 16:58
pokojnina je kr neki... jest bi to povsem ukinil. samo plačujemo za nek folk ki je večino popolnoma sposoben delat da gre na "trajni plačani dopust". Delat je treba dokler se da - pomagat je pa treba tistemu ki dela ni zmožen. Ne pa da sedaj gledam ko hodijo v penzijo še čisto zdravi in dela sposobni ljudje.
Alchemist
# 01.10.2010 ob 16:57
10 do 15 let, vsaj nekaj. Če bi upoštevali želje sindikatov sistem nebi zdržal niti 5 let.
ilko
# 01.10.2010 ob 16:51
Proizvodnjo s Kitajske v Evropo pa bodo ljudje delali in ne bo preveč upokojencev.
galoper
# 01.10.2010 ob 16:34
... ali do razcveta gospodarstva
tupamaross
# 01.10.2010 ob 16:23
Žalostno, vendar resnično. Brez pokojninskih reform sploh
ni možno zamisliti življenja. To velja za vse civilizirane države,
katerim ni vseeno, kaj bo čez deset, dvajset... let.

Ko veš, kaj te čaka, si nekako sposoben na to biti pripravljen
in si za zadnjih pet do deset let nakaj privarčevati, če ne boš
sposoben delati do polne starosti. Torej, zaradi popolnega
razpada bančnega sistema, življenja od rente do upokojitve
ni možno niti zamisliti. Preprosto, v zadnjih nekaj letih pred
prenehanjem dela si spraviti nekaj denarja do vpokojitve ali
si med aktivnim delom kupiti neko nepremičnino in jo po tem
prodati ter od tega živeti par let pred vpokojitvijo...

Bančni sistem se je podrl in to je tisto, kar je za prihodnje
rodove in vpokojence grozljivo. Osebno sem skušal živeti
od mesečne rente obračunane od nespreminjajoče se
vezane glavnice. Za las je manjkalo pa bi skoraj vse izgubil.
In rento in Glavnico.

Bežite od balkanskih bank kot od kuge. Sami vidite, da naše
banke nikoli ne bodo vrnile varčevalnih vlog okrog tristotisočim
varčevalcem. Enako ne bodo izplačale sedanjim okrog tristotisočim
varčevalcem obresti na podlagi vezanih glavnic.

Ko denar odneseš v balkansko banko in ga tam izročiš balkancem,
si se tega denarja rešil za vse večne čase. Dostikrat sia lahko
zaradi tega tudi ob lastno življenje.

Tak sistem smo izglasovali z 96% za na referendumu in sedaj
preprosto "uživajmo."
komsomolec
# 01.10.2010 ob 16:13
10 do 15 let, potem bomo živeli od zraka?
Kazalo