Na fakultete se je letos vpisalo 19.000 dijakov. Foto: MMC RTV SLO
Na fakultete se je letos vpisalo 19.000 dijakov. Foto: MMC RTV SLO
Matura in še sprejemni izpiti?

Za zdaj mature vlada še ne namerava ukiniti, je za TV Dnevnik poročala Urša Srdič. Aktualna oblast je v koalicijsko zavezo zapisala, naj bo matura zgolj zaključek šolanja, ne pa tudi kriterij za vpis. Profesorji so do mature sicer kritični.
"Imamo včasih občutek, da se zaključek srednje šole preveč podreja pripravi na maturo in premalo obvladovanju materije kot celote," je dejala Andreja Cirman, z ekonomske fakultete v Ljubljani.
"Ne verjamem, da je matura kriva za to, če otroci premalo znajo, ko pridejo na univerzo. Mogoče je treba pogledati precej dlje v srednješolski sistem," pa pravi Valentin Bucik s filozofske fakultete. A v isti sapi pravijo, boljšega sistema trenutno nimamo.
Študij le za nekatere?
Študente in dijake skrbi, da bodo bolj obremenjeni in da bo vpis na fakulteto še dražji. Nekatere fakultete, denimo akademije, za selekcijo dijakov poleg mature že zdaj uporabljajo tudi sprejemne izpite.
Ker se število vpisnih mest zmanjšuje, bo takih vse več, pravi rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik. "… da bo univerza v takem primeru morala iti v srednje šole, da bo morala dijake pravočasno informirati in jih pripraviti na to, da bo študij učinkovit in predvsem bistveno krajši od današnjega," pravi.
Na vseh fakultetah seveda ni gneče, za prihodnje študijsko leto so fakultete razpisale skoraj 24.000 prostih mest, prijavilo pa se je nekaj več kot 19.000 kandidatov.

Matura in še sprejemni izpiti?