Policisti se bodo morali v primerih družinskega nasilja bolj potruditi. Foto: MMC RTV SLO
Policisti se bodo morali v primerih družinskega nasilja bolj potruditi. Foto: MMC RTV SLO

"V zahtevnejših primerih je treba zagotoviti strokovno in učinkovito koordinacijo dela uprave kriminalistične policije, vključno s permanentnim nadzorom nad izvedenimi aktivnostmi ter ukrepi. Pri izvajanju ukrepov mora policija ravnati dostojno in spoštljivo do žrtev nasilja," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Smernice je Kresalova izdala na podlagi poročila direktorata za policijo in druge varnostne naloge ter na podlagi ugotovitev policijskega notranjega nadzora.

Boljše sodelovanje s centri za socialno delo
Ministrica je policiji tako tudi naložila, naj okrepi sodelovanje s centri za socialno delo, ob njihovi neodzivnosti pri obravnavi zahtevnejših primerov nasilja v družini pa mora prek nadrejenih zagotoviti dejavnejšo vlogo za usklajeno obravnavno posameznega primera.

Humano, taktično in otroku v korist
Policija bo morala ob tem še zagotoviti, da bo v vseh primerih, ko bo nudila pomoč pristojnim organom in ko je vnaprej znano, da bodo navzoči tudi otroci, vse postopke izvedla humano, taktično primerno in na način, da bodo otrokove koristi najmanj prizadete, je še zapisano v sporočilu za javnost. Policija mora o uresničevanju usmeritev ministrici poročati maja letos.

Na ministrstvu pojasnjujejo še, da si je ministrica Kresalova v letu 2011 za prednostni nalogi določila preprečevanje spolnega nasilja nad otroki in ozaveščanje o njem.