Na Gruškovju nastaja precejšnja gneča - kljub nedeljski odsotnosti tovornih vozil. Foto: Sindikat policistov Slovenije
Na Gruškovju nastaja precejšnja gneča - kljub nedeljski odsotnosti tovornih vozil. Foto: Sindikat policistov Slovenije
V ponedeljek spet pogajanja

To so na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje povedali predstavniki stavkovnega odbora Sindikata policistov Slovenije, je poročal Radio Slovenija. Že zdaj na mejnih prehodih dosledno izvajajo z zakonom predpisane postopke na schengenski meji, tako da nastajajo zastoji, čakalna doba pa je tudi po več ur. Policisti in cariniki sicer zatrjujejo, da se zgolj držijo črke zakona.

"Nadaljnje ukrepe imamo pripravljene"
Borut Jakopin
, namestnik vodje stavkovnega odbora, pa je povedal, da stavko izvajajo v enakem obsegu kot prejšnji teden, tudi za ponedeljek je predviden enak obseg, za naprej pa je potek stavke odvisen od pogajanj. Če se bodo iztekla njim v korist, jo lahko omilijo, sicer pa imajo pripravljene nadaljnje ukrepe in jo lahko tudi zaostrijo, je napovedal.

Pogajanja bodo v ponedeljek, na osmi dan stavke, dalje potekala o vseh stavkovnih zahtevah, razen o tretji četrtini odprave plačnih nesorazamerij, o kateri sindikalisti pravijo, da sploh ni predmet pogajanj.

"Odprave nesorazmerij ne more zadržati niti sodišče"
S 1. oktobrom javnim uslužbencem namreč pripada tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij, tega pa naj po prepričanju sindikatov ne bi zadržala niti tožba, s katero vlada na sodišču zahteva razvezo od obveznosti omenjenega izplačila.

Grozi tudi stavka zobnih asistentk
12. oktobra pa grozi tudi stavka zobozdravstvenih asistentk v Ljubljani in Mariboru, ki jih moti, da njihovo delovno mesto še ni sistemizirano.

V ponedeljek spet pogajanja