Največ težav zaradi stavke javnega sektorja imajo avtoprevozniki in logostična podjetja, predvsem zaradi zamud pri pripravi dokumentov in dobavi blaga. Ta podjetja vsak dan izgubijo od 30 do 50 odstotkov prihodka. Foto: Reuters
Največ težav zaradi stavke javnega sektorja imajo avtoprevozniki in logostična podjetja, predvsem zaradi zamud pri pripravi dokumentov in dobavi blaga. Ta podjetja vsak dan izgubijo od 30 do 50 odstotkov prihodka. Foto: Reuters
carina, meja, prehod, mejni
Najdaljša čakalna doba je na mejnem prehodu Jelšane, predvidoma 1 uro in 15 minut. Foto: MMC RTV SLO

Ta podjetja vsak dan izgubijo od 30 do 50 odstotkov prihodka. Velika škoda nastaja tudi zaradi prepoznih veterinarskih postopkov, je za televizijski Dnevnik poročal Florijan Zupan.

Skladišča v Luki Koper vedno bolj polna
V Luki Koper in Intereuropi se bojijo, da jih bodo poslovni partnerji začeli zapuščati. Sebastjan Šik iz Luke Koper je za TV Dnevnik povedal, da se skladiščni prostori polnijo in da se v skrajnem primeru lahko zgodi, da bodo morali kakšno ladjo zavrniti. Ernest Gortan, predsednik uprave Intereurope, je ob tem dodal, da podjetje samo ni utrpelo neposredne škode, vendar "stranke gotovo dobijo blago pozneje, kar pa seveda pomeni določeno škodo".

Stavka 21 sindikatov javnega sektorja se nadaljuje že šesti dan. Ti stavke ne bodo zaostrili, odprto pa puščajo možnost, da to storijo ob morebitnem neuspehu novega kroga pogajanj. Po besedah vodje sindikatov Janeza Posedija pričakujejo, da bo imela vladna stran v ponedeljek mandat za dosego opaznega napredka. Pravi, da se nameravajo z vlado pogajati o vseh stavkovnih zahtevah z izjemo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

Avtoprevoznik Aleksander Bizjak z Jesenic, ki zaposluje 100 ljudi, je jezen na državo, saj je šest tovornjakov rož, ki so jih naložili na Nizozemskem in je bilo namenjenih v Bosno, zaradi dolgotrajnega čakanja na slovensko-hrvaški meji dobesedno zgnilo. Škode je za 300 tisoč evrov. Povedal je, da to za njegovo podjetje lahko pomeni tudi bankrot. "Upajmo, da bomo to preživeli, in upajmo, da se bomo z našimi partnerji dogovorili, da bomo stroške delili ali pa kako drugače," je še pojasnil.

GZS skrbi, da bo škoda še večja
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da dnevno zaradi stavke nastane za več kot dva milijona evrov škode. Robert Sever iz Združenja za promet pri GZS-ju je izrazil zaskrbljenost, da bodo te ocene narasle, ko bodo ugotovili, koliko blagovnih tokov se je preusmerilo na alternativne trge, "v primeru Luke Koper v druga pristanišča, v primeru cestnega transporta na druge prehode oziroma celo v druge države".

Na gospodarski zbornici so ob novici, da se stavka dela javnega sektorja nadaljuje, še zapisali, da opravičilo sindikatov za nastalo škodo te v ničemer ne zmanjšuje. Poudarjajo, da vodje nekaterih sindikatov zavestno nadaljujejo zapore, ki so resna grožnja konkurenčnosti gospodarstva in stabilnosti družbe.

Zapisali so še, da ob morebitni stavki dela javnega sektorja ne gre le za vprašanje izpolnjevanja njihovih stavkovnih zahtev za odpravo plačnih nesorazmerij, temveč predvsem za očitno nerazumevanje razmer, v katerih je Slovenija in iz katerih se oskrbuje javni sektor.

Na mejnih prehodih boste čakali od 30 do 60 minut
Po podatkih spletne strani promet.si na mejnih prehodih čakalne dobe za osebna vozila trajajo od 30 do 60 minut. Izjema je le mejni prehod Jelšane, kjer je predvidena čakalna doba uro in 15 minut.