Policisti v teh dneh voznie sicer ustavljajo, a jih na prekrške le opozarjajo, glob pa ne izrekajo. Foto: MMC RTV SLO
Policisti v teh dneh voznie sicer ustavljajo, a jih na prekrške le opozarjajo, glob pa ne izrekajo. Foto: MMC RTV SLO
Dalajlama obiskal mariborsko univerzo

V sporočilu za javnost so policisti zapisali, da bodo poostreno stavkali v vseh policijskih enotah v državi. Ob tem so državljane prosili za razumevanje in dodali, da so "zaradi neodzivnosti in poniževalnega odnosa, ki ga kaže Vlada Republike Slovenije do zaposlenih v MNZ in policiji, prisiljeni uporabiti vse oblike sindikalnega boja, ki so nam po zakonu na razpolago".

Policisti med drugim zahtevajo izplačilo celotnega regresa za letni dopust za letošnje leto (629 evrov). Da bi to dosegli, pa so pred dnevi v enem izmed sindikatov na delovno in socialno sodišče vložili kolektivne tožbe.

Ovadba proti Gorenaku
Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je sicer zahteval tudi vložitev kazenske ovadbe zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, saj so prepričani, da je s posegom v sindikalno pogodbo (minister je naročil enostransko odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma) prekoračil svoja pooblastila.

Minister je kmalu potem na svojem blogu zapisal, da kazenske ovadbe še ni prejel, zato je ne more komentirati. Je pa presodil, da se "v policijskem sindikalizmu dogaja populizem, ki nima nič skupnega s sindikalnim bojem za pravice zaposlenih policistov in kriminalistov".

"Globe padle tudi do 90 odstotkov"
Do zdaj so policisti sicer stavkali tako, da v določenih primerih (predvsem ob cestnoprometnih prekrških) niso izrekali glob. Zoran Petrović iz Sindikata policistov Slovenije je pred dnevi dejal, da podatki s terena kažejo, da so nekatere globe padle tudi za 90 odstotkov. "Kolegi s terena so sporočili, da lahko na takšen način stavkajo tudi dalj časa," je dejal.

Minister Gorenak pa je pojasnil, da policisti poberejo približno od 35 do 40 milijonov evrov na leto, med stavko pa do 60 odstotkov manj. "Podatki, ki jih imamo, kažejo na to - niso pa dokončni -, da zlasti na področju prometu prihaja pri teh prekrških tudi do 60, ponekod pa celo še več odstotkov manj pobranih kazni," je povedal.

Dalajlama obiskal mariborsko univerzo