Mojca Mihelič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Mojca Mihelič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je v Odmevih ponovila kritiko obveščanja o grožnji z napadom v šoli. Spomnila je, da je bil sporni zapis objavljen prejšnji teden, obvestila šolam pa so prispela šele v ponedeljek. Poleg tega obvestilo ni doseglo vseh šol. Delo policistov, ki so morali obvestiti svoje lokalne šole, je sicer pohvalila, a poudarila, da so morali opraviti "objektivno sporočanje o novici, ki je lahko zelo subjektivno obarvana".

Mojca Mihelič meni, da bi morala policija takoj navezati stik z ministrstvom za izobraževanje in se na tej ravni dogovoriti za nadaljnje usklajeno delovanje. Dodala je še: "Če je resna grožnja, potem se je treba resno odzvati. Pomembno pa je ne samo to, kdo bo prenašal in sporočal novice, ampak tudi način in vsebina. Pričakovala bi, da bi se naši odločevalci, v tem primeru morda ministrstvo za notranje zadeve oziroma Generalna policijska uprava, obrnili na naše ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki bi potem dalo smernice šolam, v smislu: ravnatelji, preverite, ali imate protokole ravnanja v primeru potresa, požara in ob različnih drugih nepričakovanih dogodkih."

Video: Celoten pogovor z Mojco Mihelič

Pouk potekal normalno, varovanje okrepljeno

V torek in sredo so policisti prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah, vendar do zdaj v nobenem obravnavanem primeru niso potrdili namere, ki je izhajala iz omenjenega komentarja z grožnjo.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), so prijave nemudoma preverili in za nekatere od njih ugotovili, da ne gre za kazniva dejanja ali prekrške, druge primere pa še preverjajo in izvajajo ustrezne ukrepe. Prav tako še vedno poteka policijski postopek glede namere, ki je izhajala iz objave komentarja.

Dejavnosti za zagotavljanje varnosti v šolah bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Policisti sodelujejo z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov, prav tako tudi pri različnih preventivnih dejavnostih.

"Glede na izkušnje iz tujine in tudi pri nas se ob izpostavljanju tovrstnih primerov lahko pojavijo pogovori, objave ali klici o podobnih grožnjah. Policija vse tovrstne primere obravnava z vso resnostjo," so še navedli na GPU-ju.

Šole so se na opozorila o grožnjah odzvale z različnimi ukrepi, med drugim s prisotnostjo varnostnikov, zapiranjem vhodnih vrat med poukom ali poostrenim nadzorom, ki ga bodo izvajali učitelji. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Šole so se na opozorila o grožnjah odzvale z različnimi ukrepi, med drugim s prisotnostjo varnostnikov, zapiranjem vhodnih vrat med poukom ali poostrenim nadzorom, ki ga bodo izvajali učitelji. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Hitro umaknjeni komentar sprožil obsežen odziv

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem se je pretekli teden na enem izmed slovenskih spletnih medijev pojavila objava z grožnjo, da se bo enak dogodek na današnji dan zgodil na eni od slovenskih šol. Avtor je objavo po nekaj minutah izbrisal, takoj zatem pa je tudi upravljavec spletne strani onemogočil komentiranje pod objavo. Grožnja ni bila usmerjena v nobeno konkretno šolo, prav tako ni bila krajevno opredeljena.

Ravnatelje nekaterih šol so o dogodku najprej obvestili z lokalnih policijskih postaj, nato pa so prejeli tudi okrožnico ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Na policiji poudarjajo, da je možnost za dejanski napad majhna, hkrati pa so učence, vodstva šol in starše pozivali k preventivnemu ravnanju. Pristojni so opozorili, da se je treba na grožnje odzvati trezno, a resno. Kljub vsem zbranim obvestilom niso v nobenem primeru potrdili načrtovanja hudih dejanj na šolah.

Nekateri učenci zaradi grožnje z napadom ostali doma

Šole so se odzvale z različnimi ukrepi

Pouk je na šolah potekal kot običajno, ponekod so zaradi nedavne grožnje z nasiljem okrepili varovanje, ponekod je prisotna tudi policija, vhodna vrata pa so med poukom zaklenili. Dodatne varnostnike so med drugim zagotovili na vseh osnovnih šolah na območju Mestne občine Ljubljana. Na nekaterih šolah je ob tem zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno.

Po poročanju Televizije Slovenija so sicer z Dvojezične osnovne šole 1 Lendava sporočili, da je neki učenec v šolo prinesel plinsko pištolo brez nabojev. To je po pogovoru predal svetovalni delavki.

Ravnateljica Osnovne šole Tabor I Maribor Martina Rajšp je dejala, da je na njihovi šoli, ki jo obiskuje okoli 600 učencev, manjkala približno tretjina učencev. Odsotnost nekaterih otrok je bila napovedana zaradi muslimanskega praznika, nekaj otrok pa po mnenju ravnateljice verjetno manjka tudi zaradi objav o grožnji z nasiljem na eni od osnovnih šol v zadnjih dneh.

Martina Rajšp je dejala še, da delo na šoli poteka normalno in v okviru načrtovanih dejavnosti, so se pa učitelji z otroki dodatno pogovarjali o dogajanju, strahovih in počutju, prav tako so s tem povezane teme vnovič obravnavali v kolektivu. "Je pa v šoli vzdušje ta trenutek zelo dobro, zelo pozitivno," je povedala ravnateljica, ki je s pomočnico dopoldne obiskala vse učilnice.

Ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju Marijana Kolenko je dejala, da so z učitelji dogovorjeni, da pouk izvajajo kot običajno, so pa bolj pozorni na počutje otrok. "Menim, da dobro in umirjeno kljubujemo vzdušju v okolju. Šolo imamo vedno zaklenjeno, informatorka pa skrbi za vstope v šolo. Prav tako smo okrepili dežurstvo učiteljev. Pouk normalno poteka tudi v učilnici na prostem. Starše smo pomirili in sem zelo vesela, da nam zaupajo in da so otroci v šoli. Želim, da tako tudi ostane," je dejala Marijana Kolenko. "Ugotavljam, da učenci krasno delajo in se sproščeno učijo," je še dodala.

Tudi pouk na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec je potekal normalno, so pa izvedli dodatne razredne ure, na katerih so se pogovarjali o občutkih glede dogajanja in objav v medijih, je povedala ravnateljica šole Lidija Konečnik Mravljak. Varnostni ukrepi na šoli so bili enaki kot vse druge dni, kar pomeni, da so imeli vhode v šolo zaklenjene, so pa v teh dneh na dogajanje v šoli nekoliko bolj pozorni.

Tudi na Osnovni šoli Drska v Novem mestu je po besedah v. d. ravnatelja Davida Imperla pouk potekal po ustaljenem urniku, je pa bilo čutiti, da je dogajanje, povezano z grožnjami, pri otrocih in zaposlenih pustilo določene posledice, je povedal. Kar nekaj staršev je sporočilo, da njihovih otrok ne bo v šolo. "Pri tem kot razlog navajajo predvsem varnostne pomisleke ter izražajo željo po zagotovitvi varnostnika oziroma nekega dodatnega stalnega varovanja, pri tem pa smo kot šola zelo omejeni in odvisni predvsem od ustanovitelja oziroma občine ali države," je povedal Imperl. Na Osnovni šoli Drska so za povečanje varnosti zagotovili več dežurstev, poleg tega so podrobneje spremljali dogajanje v okolici šole in na šolskih igriščih. Imperl je še dejal, da je navzočnost v okolici šole okrepila tudi policija.

Ravnateljica Osnovne šole Koper Ingrid Poropat je dejala, da zaradi grožnje na spletu niso sprejeli dodatnih ukrepov. Kot je pojasnila, so že od začetka šolskega leta šolska vrata zaklenjena, za vstop je treba zaprositi po domofonu, policisti pa opravljajo redne obhode.

Notranji in šolski minister bosta iskala načine za boljšo komunikacijo

Notranji minister Boštjan Poklukar je po kritikah predstavnikov državnega sveta in opozicije na matičnem odboru DZ-ja, da si ravnatelji s takšnim pismom, kot so ga prejeli od policije, ne morejo pomagati, napovedal ukrepe na tem področju. Kot je dejal, se bo na temo groženj o nasilju na šolah prihodnji teden sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

Kritike je Poklukar zavrnil z besedami, da "smo po bitki vsi generali", policija pa po streljanju v šolah v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu. Obvestilo ravnateljem in odziv policije se mu zdita primerna. Strinja pa se, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da ne bodo ob vsaki grožnji pred šole postavljali varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjali javnosti.

Sorodna novica Čaleta in Rigler o grožnji z nasiljem v šoli: Policija se je odzvala pravilno

Petrič: Policija težko postavi enoten vzorec sporočanja

Direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je na seji odbora DZ-ja za notranje zadeve pojasnil, da policija težko postavi enotni vzorec, kaj naj sporoča, saj imajo šole v lokalnih skupnostih različno senzibilnost glede varnosti in živijo drugačno varnostno kulturo. Predvideva, da torkova grožnja ne bo edini primer, vendar policijski sistem vsako grožnjo obravnava resno, tudi če je podana v virtualnem svetu. Meni pa, da policija in druge institucije potrebujejo pravne podlage za ustrezno ukrepanje. V zakonu namreč "niso predvideli takšne okoliščine, ki se lahko pojavlja nekje na spletu", je bil jasen Petrič.

Poslanec SDS-a Žan Mahnič se je strinjal s Poklukarjem, da je po bitki lahko biti general, saj meni, da v takšnem primeru noben ukrep ni pretiran. Kritiziral pa je izjavo policije, da v primeru grožnje na spletu niso zaznali kaznivega dejanja, saj je sprožila "preplah po vsej državi". Spomnil je na primer iz Krope, ko je posameznik na črnem trgu naročil orožje iz ZDA. Takrat je po njegovih besedah policijsko preiskavo ovirala državna tožilka, ker naj to ne bi bilo kaznivo dejanje.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je ob okrogli mizi pred podpisom memoranduma o preprečevanju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu za MMC dejala, da bo ukrepanje policije v primerih groženj na spletu olajšal akt o digitalnih storitvah, ki je v Evropski uniji začel veljati 17. februarja letos.

Poostreni varnostni ukrepi na šolah

Policija starše poziv k mirnemu odzivu in pogovoru z otroki

S policije so sicer sporočili, da sodelujejo s šolami in opravljajo naloge za zagotavljanje varnosti v povezavi s šolskimi okolji. "Staršem svetujemo, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo običajno dnevno rutino, opazujejo svoje otroke, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo," so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Obenem pozivajo, naj, če zaznajo nenavadno vedenje otrok ali koga drugega v šolskem okolju ali zunaj njega, o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali anonimno številko 080 1200. Policija sicer že vse od napada na eni od šol v Beogradu pred skoraj letom dni obravnava več prijav, obvestil, naznanil in informacij, ki bi bile lahko povezane z medvrstniškim nasiljem.

V središču: grožnje z orožjem v šoli