Večina politikov bo počitnice preživela na morju. Foto: EPA
Večina politikov bo počitnice preživela na morju. Foto: EPA


"Minister za zdravje Dorijan Marušič bo koristil letni dopust predvidoma prve dni v avgustu - prvi teden in morda nekaj dni drugega, vse pa je odvisno od službenih obveznosti. Minister bo tudi letos dopustoval v krogu družine in prijateljev, s katerimi skupaj dopustujejo že zadnjih pet let. S prijateljevim čolnom se bodo skupaj odpravili na "morsko potovanje", saj ima zelo rad morje in sonce. Destinacija potovanja s čolnom še ni določena. Letni dopust ministru Marušiču pomeni sprostitev v krogu družine in prijateljev, proste dneve pa vedno izkoristi tudi za športne aktivnosti, kot so tek, plavanje in kolesarjenje, ter za prebiranje knjig - tistih, ki niso vezane na službo."
Borut Pahor
Premier nam tudi letos, ko smo ga povprašali, kako bo preživel dopust, ni znal odgovoriti. Foto: MMC RTV SLO


"Največ časa bom preživel z domačimi v Žužemberku, v kmečki hiši mojega očeta. Tam bomo hodili na izlete, čolnarili po Krki.

Sledil bo še kakšen dan kampiranja v Savudriji in obisk svaka v Črvar-Poratu. Ko bom pa v Ljubljani, se bom odpravil na kakšen izlet na Ljubljansko tržnico in na vožnjo s kolesom po Barju.

Veselim se tudi dela na vrtu ob naši družinski montažni hišici na Ljubljanskem barju, pa sprehodov in dolgih filozofskih pogovorov na Ljubljanskem gradu in na Golovcu.

Debatam o politiki pa se ne bo dalo izogniti. Tekle bodo zlasti s kolegi krščanskimi socialisti - verjetno največ na kraju, kjer smo se ustanovili: Kamp Dragočajna ob Zbiljskem jezeru. Pa vendarle si lahko ob težkih debatah obetamo tudi kakšen piknik."
Morje
Prihodnje dni bo mogoče na Hrvaškem srečati marsikaterega slovenskega javnega funkcionarja ali politika. Foto: MMC RTV SLO


1. ALENKA JERAJ
- 3-4 dni v Termah Olimje;
- tri dni v Lepeni (tabor SDS-a);
- teden dni na Menorci.


2. VINKO GORENAK
- z avtodomom na Vrbsko in Blatno jezero;
- Lepena (tabor SDS-a);
- z avtodomom v Italijo In Francijo.
Majda Širca
Ministrica za kulturo ne načrtuje dopusta. Foto: MMC RTV SLO


"Cveta Zalokar Oražem bo nekaj dni preživela na morju, nekaj dni v hribih, nekaj dni kolesarila in nekaj dni urejala dom."
Radovan Žerjav in Janez Janša
Prvak SLS-a bo dopustoval v krogu družine (kje, za MMC v njegovi stranki niso povedali), Janez Janša pa znova na letnem taboru SDS-a. Foto: MMC RTV SLO

Pred dnevi so se za poslance začele počitnice, na oddih pa se počasi odpravlja tudi vladna ekipa. S tem se (vsaj za notranjepolitične medijske vsebine) začenja čas kislih kumaric. Da pa vendarle ne bi preveč pogrešili naših političnih vodij, ministrov in predstavnikov hrama demokracije, je MMC raziskal, kje in kako bodo nabirali novih moči. In če so mnogi akterji na slovenskem političnem parketu svoje načrte z veseljem delili z nami, nekateri njihovi kolegi niso bili ravno gostobesedni, spet drugi pa o svojem prostem času niti niso bili pripravljeni razpravljati.

Türk v Sloveniji, Pahor še ne ve, kje, Gantar pa ne pove
Gremo po vrsti. Predsednik republike Danilo Türk bo dopust preživel v okviru slovenskih meja, ure pa mu bodo mirno minevale ob aktivnostih, za katere sicer kot prvi državnik nima časa: prebiral bo knjige, uril se bo v nordijski hoji in se ukvarjal z drugimi športnimi dejavnostmi. Premier Borut Pahor na drugi strani (tako kot lani, ko smo mu zastavili enako vprašanje) še ni sprejel odločitve, kje in kako bo izkoristil oddih, prvi mož parlamenta Pavel Gantar pa bo na dopustu zgolj teden dni. Kot so nam sporočili iz Zaresa, Gantarjeve matične stranke, je to zanj obličajno. V svojem dopustniškem tednu se bo sicer najverjetneje odpravil na kakšen krajši izlet.

Slovenija, od kod lepote tvoje, se bo lahko med poletnim počitkom spraševala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Proste dni bo namreč preživela v deželi pod Alpami, čeprav še ne ve, koliko jih bo, "saj je na področju obrambe ter zaščite in reševanja tudi poleti veliko odgovornosti in možnosti za nesreče".

Lukšič, Pavlinič Krebsova, Gjerkeš in Židan na Hrvaškem
Med tistimi, ki so se odločili za med Slovenci še vedno priljubljeno hrvaško obalo, so minister za šolstvo Igor Lukšič, ki bo 10 dni počitnikoval na otoku Hvaru; ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki bo tako kot pretekla leta z družino kampirala v okolici Novigrada; minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš, ki bo na delovno mesto znova lahko za nekaj časa pozabil v kampu v Šilu na Krku. Hrvaška je pritegnila še ministra za kmetijstvo Dejana Židana, ki je svoje proste dni deloma že izkoristil za družinski oddih v Šibeniku. V avgustu nato načrtuje še 14 dni dopusta, ki pa ga bo preživel s krajšimi izleti po Sloveniji.

Širca, Golobič in Vlačič brez načrtov
Počitnice pa (še) niso zapisane na koledarjih vseh vodij resorjev. Ministrica za kulturo Majda Širca tako denimo prostih dni sploh ne načrtuje. Prav tako o dopustu ne razmišlja minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, brez konkretnih načrtov pa je še vedno tudi minister za promet Patrick Vlačič.

Kaj pa preostali ministri, ki so se (skromno) odzvali na naše povpraševanje? Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar bo dopustoval v avgustu, vendar nam ni razkril, kje. Dejal je le, da še ne ve, kako dolgo se bo lahko držal stran od službenih obveznosti, ker teh v tem trenutku še ni mogoče natančno predvideti. Podobno redkobesedni so bili ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, "ki bo na dopustu predvidoma avgusta", minister za finance France Križanič, ki bo delo odložil za deset dni, minister za pravosodje Aleš Zalar, ki nam je zaupal zgolj, da bo počival v družinskem krogu, ter minister za delo Ivan Svetlik, ki bo lahko na sindikate za nekaj časa pozabil avgusta.

Žarnić, Radićeva, Gaspari in Žekš skrivnostni
Kot omenjeno, pa so nekateri zavrnili kakršno koli razkrivanje počitniških načrtov pred slovensko javnostjo. Med takimi je bil minister za okolje Roko Žarnić, ki je prepričan, da je "koriščenje dopusta osebna stvar". Nikakršnega odziva pa nismo prejeli od nove ministrice za gospodarstvo, sicer strokovnjakinje za turizem, Darje Radić; ministra za razvoj Mitje Gasparija in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša.

Kontič bo spoznaval Črno goro, Župevčeva bo pisala magistrsko nalogo
Da bi bil vpogled v proste dni glavnih igralcev slovenskega političnega odra še bolj popoln, se je MMC obrnil še na poslanske skupine. Začenjamo z največjo, torej SD-jem. Prvi poslanec te stranke Bojan Kontič se bo hladil v hribih in na morju v Črni gori, ki jo želi glede na to, da je predsednik skupine prijateljstva s to deželo, spoznati čim bolj od blizu. Janja Klasinc bo uživala v družinskem počitniškem stanovanju v Piranu ter v Kranjski gori; Andreja Černak Meglič, planira "odklop" na svojem vikendu pod Katarino ter nekaj dni oddiha s sinom in vnukom na Gorenjskem, Matevž Frangež pa se je odločil za hrvaško obalo. Prav tako bodo del dopusta pri sosedih (del pa na slovenski obali) preživeli Renata Brunskole, Dejan Levanič in Melita Župevc. Zadnja se bo nato posvetila magistrski nalogi. Domače morje očitno ustreza tudi Luki Juriju, ki bo proste dni užil kar doma, saj stanuje 200 metrov od koprske mestne plaže, z družino pa namerava obiskati tudi slovenska alpska jezera in doline.

Janša na poletnem strankarskem taboru v Lepeni
Prvak SDS-a Janez Janša bo tako kot prejšnja leta delovno okolje zamenjal za poletni tabor stranke v Lepeni; kjer se bodo mudili tudi številni drugi poslanci te stranke. Med njimi je sicer veliko takih, ki bodo počitnikovali v Sloveniji. Marjan Bezjak bo v Piranu; Branko Grims v Beli Krajini; Robert Hrovat v kampu v Ankaranu; Ivan Grill prav tako nekje na slovenski obali; Miro Petek pa doma in na gorskem kolesu v smeri proti Peci in avstrijski Koroški. Za počitek v domači Sloveniji so se odločili tudi Eva Irgl, Marjan Pojbič, Rufolf Petan, Danijel Krivec in vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Tudi nekateri SDS-ovi poslanci se gredo namakat v hrvaško morje. Andrej Vizjak gre na Pag, Štefan Tisel na Cres, Milenko Ziherl na Lastovo, "ker je tam mir, neokrnjena narava in čisto morje", Branko Marinič pa prav tako nekam na hrvaško obalo. Slednja dva imata sicer nekaj oddiha načrtovanega tudi za Slovenijo - Ziherl namerava v Terme Laško in na počitek k soproginim staršem v Kostanjevicio pri Krki, Marinič pa na planinarjenje po slovenskih gorah. Peter Verlič se bo lahko sončil v Turčiji, Rado Likar pa v Grčiji.

Trofenik in Potočnik doma
Slovenske in hrvaške destinacije so tudi glavne izbire poslancev Zaresa. Na slovenski obali bo tako v prihodnjih dneh mogoče srečati Tadeja Slapnika, medtem ko bodo Franco Juri, Vito Rožej in Franci Kek na Hrvaškem. Prvi si je izbral otok Vis, drugi otok Pašman (namerava pa še na kakšen izlet na Kolpo in v Bohinj), tretji pa Šibenik. Vili Trofenik in Lojze Potočnik ne načrtujeta dopusta.

Žerjav v krogu družine, Presečnik na Šolti
Kje pa si bodo novih moči nabirali člani SLS-a? Predsednik stranke Radovan Žerjav bo prva prosta tedna "preživel v zasebnosti svoje družine", prav tako tudi Gvido Kres, ki bo večino časa doma. Vodjo poslanske skupine SLS-a Jakoba Presečnika, Franca Bogoviča in Janeza Ribiča je tako kot mnoge druge njihove poslanske kolege zmamila hrvaška Dalmacija - med drugim otoka Šolta in Brač.

Sajovic na Gorenjskem in nekje na morju
Aktivne bodo tudi počitnice LDS-ovih poslancev. Prvi poslanec stranke Borut Sajovic bo večji del prostih dni preživel na manjši družinski kmetiji na Gorenjskem, za nekaj dni pa se bo gotovo podal tudi na morje, vendar še ne ve, kam. Poleg tega se bo pripravljal še na sodelovanje na Bohinjskem triatlonu. Milan Gumzar daljših počitnic nima v načrtu, predvideva pa več krajših družinskih obiskov slovenske obale. Milan Jerič bo dva tedna miru užival na enem od Kvarnerskih otokov. Omenjeni trije poslanci "so tudi župani in bodo večji del parlamentarnih počitinic preživeli delovno, v svojih občinah Tržič, Benedikt in Hrastnik," so za našo spletno stran še pojasnili v LDS-u. Preostala dva njihova poslanca dopusta še nimata rezerviranega. Ljubo Germič bo verjetno večino časa doma, čeprav upa, da bo lahko na kratko obiskal slovensko ali hrvaško obalo, Pohorje in eno od slovenskih zdravilišč, Anton Anderlič pa bo parlamentarne počitnice izkoristil za odmik "od običajnih vsakodnevnih obveznosti" pri čemer bo "dopust zagotovo aktiven".

Erjavec spet v Istri
Iz SNS-a odgovora nismo prejeli, vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je za MMC dejal, da poslanci na vprašanje o dopustu ne nameravajo odgovarjati. Izvedeli pa smo, da bo prvak te stranke Karl Erjavec dopust tudi letos z družino in psom Lordom prebil v Istri, kjer bo igral tenis, plaval in kondicijo nabiral tudi z drugimi aktivnostmi.



"Minister za zdravje Dorijan Marušič bo koristil letni dopust predvidoma prve dni v avgustu - prvi teden in morda nekaj dni drugega, vse pa je odvisno od službenih obveznosti. Minister bo tudi letos dopustoval v krogu družine in prijateljev, s katerimi skupaj dopustujejo že zadnjih pet let. S prijateljevim čolnom se bodo skupaj odpravili na "morsko potovanje", saj ima zelo rad morje in sonce. Destinacija potovanja s čolnom še ni določena. Letni dopust ministru Marušiču pomeni sprostitev v krogu družine in prijateljev, proste dneve pa vedno izkoristi tudi za športne aktivnosti, kot so tek, plavanje in kolesarjenje, ter za prebiranje knjig - tistih, ki niso vezane na službo."


"Največ časa bom preživel z domačimi v Žužemberku, v kmečki hiši mojega očeta. Tam bomo hodili na izlete, čolnarili po Krki.

Sledil bo še kakšen dan kampiranja v Savudriji in obisk svaka v Črvar-Poratu. Ko bom pa v Ljubljani, se bom odpravil na kakšen izlet na Ljubljansko tržnico in na vožnjo s kolesom po Barju.

Veselim se tudi dela na vrtu ob naši družinski montažni hišici na Ljubljanskem barju, pa sprehodov in dolgih filozofskih pogovorov na Ljubljanskem gradu in na Golovcu.

Debatam o politiki pa se ne bo dalo izogniti. Tekle bodo zlasti s kolegi krščanskimi socialisti - verjetno največ na kraju, kjer smo se ustanovili: Kamp Dragočajna ob Zbiljskem jezeru. Pa vendarle si lahko ob težkih debatah obetamo tudi kakšen piknik."


1. ALENKA JERAJ
- 3-4 dni v Termah Olimje;
- tri dni v Lepeni (tabor SDS-a);
- teden dni na Menorci.


2. VINKO GORENAK
- z avtodomom na Vrbsko in Blatno jezero;
- Lepena (tabor SDS-a);
- z avtodomom v Italijo In Francijo.


"Cveta Zalokar Oražem bo nekaj dni preživela na morju, nekaj dni v hribih, nekaj dni kolesarila in nekaj dni urejala dom."