Matej Lahovnik je najprej izstopil iz stranke, nato pa še kot minister. Koalicija naslednika še išče. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik je najprej izstopil iz stranke, nato pa še kot minister. Koalicija naslednika še išče. Foto: MMC RTV SLO
Milan Pogačnik in Borut Miklavčič
Milan Pogačnik je odstopil v povezavi z afero Baričevič, Borut Pogačnik pa zaradi zdravstvenih razlogov. Foto: MMC RTV SLO

Jaz pa odgovarjam, ni problem v nas, ki odhajamo, temveč v tistih, ki se predolgo oklepajo svojih funkcij.

Matej Lahovnik na vprašanje, zakaj nekateri (ministri) odhajajo.

Zahvalil bi se tudi predsedniku vlade za sodelovanje. Vidim, da je ta razprava zanj mučna in nočem, da bi trpel.

Karl Erjavec, ko je v DZ-ju izjavi, da odstopa z mesta ministra za okolje.
Janez Božič, Andrej Bručan in Jure Zupan
Janez Božič, Andrej Bručan in Jure Zupan - trojica ministrov, ki je Janševo vlado zapustila hkrati. Foto: RTV SLO

Matej Lahovnik, zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo, je dejal, da odstopa tudi zato, da se koalicija ne bi ukvarjala sama s sabo. Iz njegovih besed je bilo mogoče razbrati, da se je za odstop odločil, ko je ugotovil, da bodo o njegovem položaju razpravljali tudi organi strank. "Vlada je koalicijska in vsak član koalicije ima pravico do dogovorjenega števila resorjev," je pojasnil ob odhodu. Kot je zano, je pred tem izstopil iz stranke Zares.

Pet proti šest, kaže primerjava ministrskih odhodov iz vlade premierja Boruta Pahorja in vlade nekdanjega prvega ministra Janeza Janše, pri čemer je Pahorjeva vlada šele na polovici mandata.

Kako so odšli Pahorjevi ministri ...
Začelo se je z odhodom Zlate Ploštajner, ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je, kot je sama navedla, odstopila zaradi "osebnih in zdravstvenih razlogov". Njeno mesto je prevzel Henrik Gjerkeš.

Naslednji minister, ki je odstopil, je bil Karl Erjavec, takrat minister za okolje in prostor. K njegovi razrešitvi je zaradi nepravilnosti na ministrstvu pozvalo Računsko sodišče, kar je premier Pahor upošteval in odločanje o Erjavcu prenesel v državni zbor. Po daljši in burni razpravi je Erjavec še pred glasovanjem poslancev odstopil, na njegovo mesto pa je stopil Roko Žarnić.

Sledila je dolga zgodba Milana Pogačnika, ministra za kmetijstvo, ki se je domnevno "zapletel" v dve odmevni aferi. Zaradi afere bulmastifi je Pogačniku grozila interpelacija, zato naj bi podporo pri glasovanju iskal pri Zmagu Jelinčiču (SNS), ki naj bi mu obljubljal spremembo namembnosti zemljišča v Murski Soboti, kjer naj bi stal letalski muzej, za kar si že dlje časa prizadeva Jelinčič. Zadeva je bila razkrita, Pogačnika so zaslišali kriminalisti, kasneje pa se je sam odločil za odstop in se tako izognil interpelaciji. Zamenjal ga je Dejan Židan.

Odstop Boruta Miklavčiča je v zraku visel od lanskega poletja, ko je minister za zdravje na počitnicah med potapljanjem doživel lažjo možgansko kap. Minister se je, domnevno tudi na željo premierja Pahorja, trudil dokončati predlog zdravstvene reforme, aprila pa ga je zamenjal Dorjan Marušič.

Zadnji je odstopil Matej Lahovnik. Njegov odhod se je začel s pismom premierju Pahorju, v katerem je naštel "grehe Gregorja Golobiča" oziroma njegovo več kot petodstotno lastništvo v družbah, ki se javljajo na državne razpise, kar, kot je izpostavil Lahovnik, ni v skladu z zakonom o integriteti. Lahovnik je naprej izstopil iz stranke, sledil pa je še odstop z mesta ministra, saj po njegovih besedah ni želel, da se koalicija namesto s krizo in drugimi pomembnimi vprašanji ukvarja z njegovim ministrskim mestom. Kdo ga bo nadomestil, še ni znano, med imeni pa se pojavljajo Darja Radič, Janez Kopač in Vasilij Prešeren.

Odhajali pa so tudi državni sekretarji. V Pahorjevi vladi je odmeval odhod Sonje Bukovec, ki je odšla zaradi afere Baričevič, v Janševi pa Marka Štrovsa, ki je upokojencem omenjal "matildo".

... in kako Janševi ministri
A odhajali so tudi Janševi ministri. Prvi je odšel Jože P. Damjan, minister brez listnice, pristojen za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. Odstopil je po le treh mesecih vodenja resorja, uradno zaradi osebnih razlogov, neuradno pa zaradi razhajanj stališč s takratnim finančnim ministrom Andrejem Bajukom glede NLB-ja in KBC-ja. Damjan naj bi želel, da bi NLB privatizirali tako, da država, ki bi sicer ohranila delež, ne bi bila več večinska lastnica. Damjana je zamenjal Žiga Turk.

Sledila je razrešitev ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča, ki ga je nasledila Marjeta Cotman. Drobničev odstop je zahteval premier Janez Janša, ki ni bil zadovoljen z njegovim delom, posebej izpostavljeno pa je bilo nezadovoljstvo z Drobničevo strategijo za dvig rodnosti. Drobnič ni želel odstopiti, zato so ga razrešili poslanci.

Naslednja je odšla ministrica za kmetijstvo Marija Lukačič. Kot razlog za odstop je navedla zdravstvene razloge, a se je tudi ona že dolgo otepala očitkov glede nestrokovnosti in načina vodenja ministrstva, očitali pa so ji tudi nepravilno ravnanje v okviru sklada kmetijskih zemljišč. Lukačičevo je nadomestil Iztok Jarc.

Septembra leta 2007 je odneslo tri ministre hkrati. Nanje so leteli predvsem očitki o slabem delu, k odstopu pa jih je pozval takratni premier. Odšli so minister za promet Janez Božič (očitali so mu tudi hudo prometno nesrečo na nezavarovanem železniškem prehodu v Cirkovcih), minister za zdravje Andrej Bručan (odnesla ga je gradnja pediatrične klinike) in minister za znanost Jure Zupan (nezadovoljstvo z resolucijo o visokem šolstvu in vprašljiva merila pri dodeljevanju sredstev za sofinanciranje Centrov za promocijo znanosti). Po odstopu so jih nadomestili Radovan Žerjav (promet), Zofija Mazelj Kukovič (zdravje) in Mojca Kucler Dolinar (znanost).

Jaz pa odgovarjam, ni problem v nas, ki odhajamo, temveč v tistih, ki se predolgo oklepajo svojih funkcij.

Matej Lahovnik na vprašanje, zakaj nekateri (ministri) odhajajo.

Zahvalil bi se tudi predsedniku vlade za sodelovanje. Vidim, da je ta razprava zanj mučna in nočem, da bi trpel.

Karl Erjavec, ko je v DZ-ju izjavi, da odstopa z mesta ministra za okolje.