V Pomurju nesreča grozi delavcem, nič kaj dobro pa se zadnje čase ne godi 65 tamkajšnjim študentom, ki jim niso bile izplačane štipendije. Zataknilo se je na ministrstvu za delo. Zakaj? Foto: MMC RTV SLO
V Pomurju nesreča grozi delavcem, nič kaj dobro pa se zadnje čase ne godi 65 tamkajšnjim študentom, ki jim niso bile izplačane štipendije. Zataknilo se je na ministrstvu za delo. Zakaj? Foto: MMC RTV SLO

Sploh pa zdaj, ko je podjetje Mura, ki je največji delodajalec v Pomurju, pred tem, da zapre svoja vrata. Kako naj se študent posveti študiju, če že štiri mesece ni prejel obljubljene štipendije, starši pa mu finančno ne morejo pomagati, ker bodo predvidoma s 1. avgustom ostali brez zaposlitve? Gospod minister, pomislite na grozo in stisko teh ljudi.

Iz javnega pisma MSi-ja ministru Ivanu Svetliku
Mura
V MSi-ju so pomurske študente pozvali, naj pridejo z zahtevami po izplačilu štipendij, ki jim pripadajo, skupaj z Murinimi delavci protestirati v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO

Obljubljeno nam je bilo, da bodo te štipendije obravnavali prednostno in da bodo sredstva hitro vrnjena.

Dunja Velner za MMC
Denar
Regionalna razvojna agencija Mura že od maja čaka na 60.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Šivilja
Agonija Mure še traja, ostaja pa dejstvo, da so med delavci tudi starši zdajšnjih in bodočih dijakov in študentov. Ministrstvo obljublja, da bo pri naslednjem razpisu za štipendije upoštevan cenzus tekočega leta, kar bo prosilcem dalo več možnosti za pridobitev državne štipendije. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je Mlada Slovenija v javnost posredovala informacijo, da več deset študentov že mesece ni prejelo kadrovskih štipendij, ki jim pripadajo po pogodbah, sklenjenih z Regionalno razvojno agencijo Mura in pomurskimi delodajalci, in od ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika zahtevala, da ukrepa, se je MMC pozanimal, kje se je zataknilo.

Najprej načrtovanih 165 štipendistov
Dunja Velner
iz Regionalne razvojne agencije Mura je v pogovoru za našo spletno stran pojasnila, da so tudi sami prejeli opozorilo o nerednem prejemanju štipendij, z njim pa se je nanje obrnil evroposlanec in član NSi-ja Lojze Peterle. Ta je namreč prejel pritožbo študenta, ki naj bi imel z rednim prejemanjem štipendije težave kljub sklenjeni pogodbi.

MDDSZ je za MMC pojasnil, da so bili Regionalni razvojni agenciji Mura izplačani vsi posredovani zahtevki za izplačilo (98.242,35 evrov do zdaj). "V primeru 65 štipendistov, ki so vključeni v dodatni javni razpis 2008/2009 pa je MDDSZ šele danes (17. 7. 2009 op. a.) prejel zahtevek za izplačilo, saj je Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, ki je izvajalec tega inštrumenta, popolno dokumentacijo, ki je potrebna za posredovanje usklajenega zahtevka za izplačilo, prejel šele včeraj (16. 7. 2009, op. a)," so zapisali na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve.

Razložila nam je, da so za šolsko leto 2008/2009 v agenciji za Pomurje načrtovali sklenitev 165 pogodb za kadrovske štipendije, saj naj bi bila ta številka glede na obljube ministrstva za delo, da je denarja dovolj, tedaj še mogoča. Ministrstvo je nato razpisalo sredstva (za kadrovske štipendije jih zagotovi Evropski socialni sklad), agencija pa se je zanje prijavila in dobila pozitiven sklep.

Zaradi napake pri črpanju evropskih sredstev le 80 pogodb
Pozneje je ministrstvo sporočilo, da sredstev ne bo dovolj, zato je bila agencija primorana pogodbe skleniti le z 80 študenti, ki že od oktobra redno prejemajo štipendijo, trdi Velnerjeva. Kot dodaja, so v agenciji vztrajali, da se zagotovi tudi denar za štipendije zaradi napak izpadlih študentov. Ti naj bi namreč brez podpore ostali zaradi nepravilnosti pri črpanju evropskega denarja, storjenih na ministrstvu.

Resor za delo, družino in socialne zadeve je nato le zagotovil dodaten denar, potek dogodkov popisuje Velnerjeva, njihova agencija pa je tako marca 2009 razpisala nove štipendije (ki se izplačajo tudi za nazaj, torej za celotno šolsko leto). Potem ko je ministrstvo podalo pravno podlago, je agencija maja s 65 študenti sklenila tristranske pogodbe (agencija - podjetje (delodajalec) - štipendist), pri čemer se je sklicevala na pravno podlago, zagotovljeno na ministrstvu, ki pa tedaj še ni posredovalo nujne krovne pogodbe za izplačilo štipendij.

Ministrstvo obljubilo hitro vračilo denarja
Kljub temu so bile maja vsem 65 študentom nakazane štipendije od oktobra do maja. Polovico denarja so prispevala podjetja, polovico pa je založila Regionalna razvojna agencija Mura. Da je lahko nakazala štipendije za toliko mesecev, je morala vzeti posojilo, ministrstvo pa ji je zagotovilo, da ji bo ta denar, ki se, kot omenjeno, črpa iz Evropskega socialnega sklada (gre za 60.000 evrov), hitro posredovalo. "Obljubljeno nam je bilo, da bodo te štipendije obravnavali prednostno in da bodo sredstva hitro vrnjena," je zatrdila MMC-jeva sogovornica.

Po njenih besedah gre namreč za denar, ki je podlaga za nadaljne štipendiranje - Agencija ne more zalagati štipendij, dokler ji sredstva, ki jih je za štipendije za 65 študentov že založila, niso vrnjena. Že 5. junija so zbrali vso dokumentacijo in skupaj z njo poslali zahtevek za vrnitev sredstev na ministrstvo, a denarja še vedno niso prejeli. "Za regionalno sofinanciranje štipendij je ta dolgotrajni potopek države res neprijazen," navaja Velnerjeva. Pri tem pa vendarle opominja, da črpanje evropskih sredstev za štipendije ne teče po enakih (bolj enostavnih) postopkih, kot so tisti za Zoisove in državne štipendije. Tako prve kot druge se namreč črpajo iz slovenske državne blagajne.

Ministrstvo: Zahtevek šele prejeli, štipendije bodo
Na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve so pojasnili, da so zahtevek za izplačilo štipendij omenjenim 65 štipendistom prejeli šele danes (17. 7. op. a.) in dodali, da bo ta pregledan v najkrajšem mogočem času, nato bo sledilo izplačilo štipendij.

Ministrstvo je za namene posrednega sofinanciranja kadrovskih štipendij v obdobju med letoma 2008 in 2015 namenilo 19 milijonov evrov. Sredstva se dodeljujejo nosilcem enotnih regijskih študijskih shem, ki je za Pomurje Regionalna razvojna agencija Mura.

Sofinanciranje kadrovskih štipendij trenutno poteka prek dveh javnih razpisov, in sicer sta to javni razpis za šolsko leto 2008/2009, v katerega je vključenih 81 pomurskih štipendistov in dodatni javni razpis za leto 2008/2009, v katerega je vključenih 65 pomurskih štipendistov. V juliju bo objavljen razpis za šolsko leto 2009/2010.

Cenzus za štipendije: dohodki tekočega in ne preteklega leta
Ministrstvo smo vprašali tudi o ukrepanju, če bo na cesti ogromno delavcev pomurske Mure, ki so tudi starši bodočih in zdajšnjih dijakov in študentov. Na ministrstvu pojasnjujejo, da za dijake in študente iz družin z nizkimi dohodki poskrbi država z državnimi štipendijami. Ker predvidevajo, da bo med prosilci v novem šolskem letu veliko takšnih, katerih starši so v tem letu izgubili zaposlitev (tako v Pomurju kot drugod) se bodo pri izračunavanju cenzusa upoštevali tekoči periodični dohodki družinskih članov, ki bodo ostali brez zaposlitve.

"To pomeni, da se bo periodični dohodek iz preteklega leta (2008) - torej plača, nadomestil s periodičnim dohodkom iz tekočega leta 2009 - na primer denarno nadomestilo, tako da bo upoštevano zdajšnje stanje in bodo imeli dijaki in študenti več možnosti za pridobitev državne štipendije," poudarja ministrstvo za delo družino in socialne zadeve.

Sploh pa zdaj, ko je podjetje Mura, ki je največji delodajalec v Pomurju, pred tem, da zapre svoja vrata. Kako naj se študent posveti študiju, če že štiri mesece ni prejel obljubljene štipendije, starši pa mu finančno ne morejo pomagati, ker bodo predvidoma s 1. avgustom ostali brez zaposlitve? Gospod minister, pomislite na grozo in stisko teh ljudi.

Iz javnega pisma MSi-ja ministru Ivanu Svetliku

Obljubljeno nam je bilo, da bodo te štipendije obravnavali prednostno in da bodo sredstva hitro vrnjena.

Dunja Velner za MMC