Obiskovalci so dodobra napolnili Prešernov trg. Foto: RTV SLO
Obiskovalci so dodobra napolnili Prešernov trg. Foto: RTV SLO
Pohod ob žici

51. športno-rekreativna prireditev Pot ob žici 2007, ki se je sklenila na Prešernovem trgu, je le ena izmed prireditev, s katerimi Ljubljana zaznamuje mestni praznik, dan miru, ki ga v slovenski prestolnici zaznamujejo 9. maja.

Kot vsako leto se je bilo mogoče na pohod odpraviti z različnih štartnih mest v vseh delih Ljubljane. Rekreativci so lahko prehodili del oziroma celotno Pot ob žici, ki je dolga 35 kilometrov in v tem primeru prejeli posebno medaljo.

Tek trojk na 3, 12 in 28 kilometrov
Za tiste nekoliko zahtevnejše rekreativce pa je potekal tek trojk. Članske in veteranske ekipe so se pomerile na 12 oziroma 28 kilometrov dolgi progi, osnovnošolske in srednješolske tričlanske ekipe pa so se podale na tri kilometre dolgo pot.

Pohod in tek se sta se sklenila s prireditvijo na Prešernovem trgu, kjer je bila tudi razglasitev rezultatov teka. Udeležence teka je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na prireditvi je pel tudi partizanski pevski zbor, pred odrom pa je bila postrojena tudi partizanska četa s prapori. Množica obiskovalcev je dala vedeti, da je tek še vedno zelo priljubljen.

Na prireditvi so se smukali tudi številni znani obrazi, med njimi predsednik Zveze združenj borcev Janez Stanovnik in nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič.

Obiskovalci so lahko na dogodku ob svetovnem dnevu hipertenzije zmerili tudi svoj krvni tlak, med posamičnimi prihodi ekip v cilj pa so po zvočniku predstavili nevarnosti previsokega krvnega tlaka in kako se z njim spopasti. Ob tem dnevu si je bilo mogoče tlak izmeriti na točkah tudi v drugih slovenskih mestih.

M. K.

Pohod ob žici