Foto:
Foto:

Štemberger o plačah vodilnih v javnih zavodih
Poslanca SMS-a Igorja Štembergerja je zanimal nadzor nad plačami vodilnih v javnih zavodih, kdo odgovarja za zadnje ekscese pri njihovih plačah, kakšni bodo ukrepi v primeru ugotovljenih preveč izplačanih plač in kdaj bo vlada omejila plače privilegiranim posameznikom.

Predsednik vlade je odgovoril, da so v primeru zavodov za nadzor odgovorni njihovi sveti, te pa nadzorujejo pristojni ministri. V vsakem primeru prekoračitve plač pa bodo ukrepi oziroma poračuni. Dodal je, da po analizah vlada vodi uspešno plačno politiko, manjšajo pa se tudi razlike. Vlada bo kmalu začela vse plače vodilnih v javnem sektorju objavljati na spletu.

Rop o ministrstvu za zdravje
V okviru poslanskih vprašanj premierju Antonu Ropu je svoje vprašanje postavil tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Predsednika vlade je opozoril na domnevne nepravilnosti na ministrstvu za zdravje in ga vprašal, kdaj namerava prekiniti sporne dejavnosti ministra za zdravje. Jelinčič je prepričan, da bi bilo ministra za zdravje zaradi domnevnih zlorab zakona o javnih naročilih smiselno zamenjati.

Rop mu je odgovoril, da bi na vsa vprašanja lahko odgovorili na zdravstvenem ministrstvu, za vsa sporna javna naročila pa obstaja Državna revizijska komisija, ki te primere lahko obravnava.

Vprašanje Janeza Janše o Sicuri
Svoje vprašanje pa je premierju Antonu Ropu zastavil tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Janša je premierju zastavil vprašanje o problematiki varčevalcev v propadli hranilno-kreditni službi Sicura in ga opozoril na po njegovem mnenju neustrezno ravnanje nekaterih vladnih organov.

Predsednik vlade je zagotovil, da bo odgovoril varčevalcem Sicure in jim pojasnilm kdo, kdaj in kako je bil v zvezi s primerom Sicure odgovoren, kdo je v posameznih primerih ravnal nekorektno in v nasprotju s svojimi pristojnostmi ter kaj lahko varčevalci v okviru danega položaja sploh storijo.

Največ vprašanj za Kebra
Poslanci so na ministre naslovili več kot 30 vprašanj. Najbolj je bil izpostavljen minister za
zdravje Dušan Keber. Poslanci so nanj naslovili vprašanja o zdravstveni reformi in kadrovskih potrebah v zdravstvu, o darovanju organov ter o dvojezičnosti navodil za uporabo zdravil.

Parlamentarci bodo v torek odločali o štirih zahtevah poslancev, da DZ na naslednji seji opravi razpravo o odgovorih ministrov. Zahtevo je dal Miha Brejc, ki ni bil zadovoljen z odgovorom ministra za delo Vlada Dimovskega o problematiki nekaj manj kot 100.000 brezposelnih, po vstopu v EU pa naj bi prišlo do novih odpuščanj.

Franc Kangler je ministra za šolstvo Slavka Gabra spraševal o nesorazmerju med številom članov v znanstveno-raziskovalnih svetih z mariborske oziroma ljubljanske univerze, v prid slednjih.

Alojz Sok se je osredotočil na problematiko sodnih zaostankov. Če je sodnikov premalo, zakaj se potem dogaja, da kandidati čakajo po več let, da lahko na višjem sodišču opravijo pripravniški staž, je želel izvedeti od pravosodnega ministra Iva Bizjaka.

Franci Rokavec pa ni bil zadovoljen z odgovorom ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja o zamenjavah v vrhu Telekoma.