Delo Revije so končale v stečaju. Foto: BoBo
Delo Revije so končale v stečaju. Foto: BoBo

"Glede na objave v medijih, povezane z izredno odpovedjo pogodbe donedavno glavne in odgovorne urednice Alme M. Sedlar, družba Salomon d. o. o. glede na nekatere netočne informacije Alme M. Sedlar dopolnjuje včerajšnjo izjavo za medije z dodatnimi informacijami o sindikalnem sodelovanju.


Takoj na začetku je potrebno jasno izraziti, da gospa Sedlar kot sindikalna zaupnica svojemu delodajalcu za svoje sodelavce ni postavljala nikakršnih zahtev, vse pobude glede Akta o sistematizaciji, Pravilnika o plačah ter uveljavitvi Kolektivne pogodbe za poklicne novinarje so prihajale zgolj in samo od predsednika Sindikata novinarjev Slovenije Iztoka Jurančiča, torej opravljanje sindikalnega delovanja ni v nikakršni povezavi s predmetno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ter bo lahko tudi v nadaljevanju potekalo nemoteno. Gospa Sedlar je tako pod grožnjami vložitve tožbe izključno samo zase s pomočjo odvetniškega dopisa zahtevala višjo plačo v višini 2300 evrov neto, kljub dejstvu, da je bila že njena dosedanja plača primerljiva s plačo višjih državnih funkcionarjev.
Delovanje gospe Sedlar izključno v svojem imenu in za svojo lastno premoženjsko korist kot tudi mobing nad nekaterimi zaposlenimi je težko pravno kvalificirati kot varovanje in izboljševanje pravic vseh delavcev, kar bi morala biti temeljna funkcija sindikalnih zaupnikov.
To, da je družba Salomon d. o. o. pripravljena na socialni dialog, je skozi delovanje dokazala že večkrat. Ob stečaju nekdanje družbe Delo Revije, d. d., je bilo delovanje družbe Salomon d. o. o. primarno usmerjeno k rešitvi socialnega statusa zaposlenih, kar je dokazala s tem, da je pod svoje okrilje sprejela veliko večino sodelavcev propadlega podjetja. Prav tako je družba Salomon d. o. o. v prvem mesecu nakazala avansno plačilo za delo, ki so ga izvedli šele v prihodnjem mesecu oziroma ga še bodo. Avansno plačilo se nanaša na honorarne sodelavce, pretežno novinarje, ki so tako po treh mesecih izpada dohodka ponovno lahko »normalno zaživeli«. Kot je razvidno, je družba Salomon d. o. o. v času gospodarske krize in finančnega zastoja v prvi vrsti skušala rešiti socialno stisko zaposlenih, v kateri so se ti znašli zaradi stečaja.
Družba Salomon d. o. o. je imela za zakonito in brezhibno delovanje že pred prevzemom blagovnih znamk Dela Revij, d. d., urejeno sistematizacijo ter pravilnik o delu in plačah ter druge družbene akte, s prevzemom blagovnih znamk pa jih je zaradi specifike delovanja pripravila na novo, jih dopolnila in izpopolnila. Slednje je pripravila v preteklem tednu in jih v pregled posredovala tako zaposlenim kot tudi sindikatu, a jih niti v preteklosti niti v preteklem tednu, ko so bili dokumenti posredovani, kljub našim večkratnim pozivom o podaji morebitnih pripomb in rešitev, od sindikata ni prejela. Edino sporočilo sindikata, ki smo ga prejeli, je splošno zavračanje dosedanjega, po naši oceni dobrega sistema dela, konkretnega predloga in pojasnil pa nam niso podali.
Glede na izjave gospe Sedlar, da je vzrok za njeno odstavitev njeno sindikalno delovanje, to zagotovo ne drži, saj ji potemtakem tudi ne bi omogočili napredovanja iz novinarke v glavno in odgovorno urednico. Vzrok naše odločitve je izrecno njeno delovanje, ki ni bilo v skladu z nikakršno novinarsko etiko ter tudi etiko medčloveškega delovanja. Kot primer njenega delovanja in psihičnega pritiskanja in neposrednih groženj navajamo konkreten primer, ko je na sestanku direktorja družbe obtožila kaznivega dejanja mobinga, kljub neutemeljenim razlogom, za kar ni imela nikakršnega konkretnega razloga, ter je z obtožbami in pritiski nadaljevala, kljub opozorilu, da so to hude obtožbe kaznivega dejanja.
Pritožbe o nezmožnosti sodelovanja, neprofesionalnem obnašanju, neustrezni komunikaciji, šikaniranju, žaljenju in blatenju s strani gospe Sedlarjeve smo v času njenega urednikovanja prejeli tudi od več sodelavcev, tudi z uredništva. Ker smo pred izvajanjem mobinga dolžni zavarovati vse sodelavce ter jim omogočiti normalne delovne razmere, ne nazadnje pa zavarovati tudi blagovno znamko, smo bili sodelovanje z njo prisiljeni prekiniti.
Za vse navedeno ima družba Salomon d. o. o. pisne dokaze, prijave sodelavcev ter priče, ki dokazujejo relevantnost in resničnost navedenega."