Atrij Danijelovega stanovanja. Foto: DSS
Atrij Danijelovega stanovanja. Foto: DSS
DSS
Danijelovo stanovanje. Foto: DSS
DSS
Naslov, kjer je Danijel imel stanovanje. Foto: DSS
DSS
Vhod v blok, kjer se nahaja bivše Danijelovo stanovanje. Foto: DSS
DSS
Vhodna vrata v danijelovo stanovanje. Foto: DSS

Odgovor na medijske prispevke objavljamo v celoti, besedilu pa pripenjamo fotografije, ki jih je posredoval DDS.
"Odgovor na medijske prispevke o Društvu distrofikov Slovenije ali Kako je Danijel Spasojević potegnil za nos medije, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za invalide in celotno slovensko javnost
Več kot tri tedne smo prek medijev spremljali srceparajočo zgodbo invalida Danijela Spasojevića, multipraktika, umetnika in borca za lastne pravice na eni ter grdega račka, Društva distrofikov Slovenije, na drugi strani.
Za javnost se je zgodba začela 3.2.2012 s prispevkom Sveta na Kanalu A z naslovom «Bo pristal na cesti?«. Videli smo dramatične kadre Danijela, ki nemirno pogleduje skozi okno v strahu, da bo moral spati na snegu. Izvedeli smo, da ne more več živeti z mamo, ker je zbolela (vzročno-posledična povezava sicer ni bila pojasnjena), da je poslal že kopico prošenj različnim domovom za starejše, da so ga vsi zavrnili, in da obupano išče rešitev, kakršnokoli.
V naslednjih prispevkih je Svet na Kanalu A domnevno stisko Danijela Spasojevića še bolj dramatiziral in našel grešnega kozla v Društvu distrofikov Slovenije, ki naj bi imelo na voljo milijone evrov in stotine sob, Danijelu pa iz kaprice odreka pomoč. Zgodba je kulminirala v »protestu« pred vrati Društva Distrofikov Slovenije.
Pri tem je Kanal A prikladno izpustil znano jim dejstvo, da “protest” ni bil Danijelov prvi obisk društva v tistem času, marveč da nas je le nekaj dni pred tem najprej obiskal v spremstvu svojega strica in nato še novinarja Sveta na Kanalu A (ki se je najprej predstavil za osebnega asistenta), da mu je Društvo distrofikov Slovenije, tako kot že ob prejšnjih obiskih pojasnilo, da prostih kapacitet in asistentov trenutno žal nima, da pa mu je ponudilo vso pomoč pri reševanju stiske in mu za cel tisti dan, ko je obiskoval ministrstva, direktorat in druge, dalo na voljo voznika in kombi društva.
Kanal A (in drugi mediji za njim) prav tako ni objektivno poročal, da so javni in vsem članom prosto dostopni prostori društva v pritličju, »protest« pa je potekal v 3. nadstropju stanovanjskega bloka, kjer je administracija in računovodstvo društva, da so »protestniki« uslužbencem grozili s fizičnim nasiljem, kar so novinarji morali slišati, in da so na koncu s sunkom masivnih vrat lažje poškodovali enega od zaposlenih, ki so bili potem prisiljeni poklicati policijo.
Nam v društvu, ki Danijela in njegovo ozadje dobro poznamo, je zgodba postala sumljiva, ko je zavrnil štiri različne ponudbe Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Človeku, ki je še nekaj dni prej iskal kakršnokoli rešitev, je bila naenkrat dovolj dobra samo Ljubljana. To ni naravna reakcija osebe, ki je po lastnih izjavah in trditvah medijev v skrajni eksistenčni stiski, praktično brezdomec, ki mu grozi, da bo ostal na cesti in če ne prej, je javnost Danijelovo ravnanje takrat začela dojemati kot izsiljevanje.
Zaradi vprašanj naših članov in glede na nekonsistentnosti in kontradikcije, smo zato v društvu naredili to, kar bi človek pričakoval od medijev, namreč domačo nalogo in v le nekaj urah smo dobili povsem drugačno sliko kot so jo javnosti predstavljali Danijel Spasojević, njegovi podporniki in večina medijev.
Povzemamo preverjene informacije, ki smo jih pridobili v stikih s pristojnimi organi in Danijelovimi sosedi. Uradnega dopisa zaradi spoštovanja zaupnosti zaenkrat ne moremo priložiti, vendar gre za zlahka preverljive informacije zvečine javnega značaja:
1. Danijel Dmitrašinovič se je leta 2006 uvrstil na prednostno listo za oddajo invalidskih stanovanj v najem.
2. 4.8.2006 mu je bil izdan sklep o dodelitvi invalidskega stanovanja na Novem trgu 7 v Celju, za katerega je imel Danijel tudi sklenjeno najemno pogodbo.
3. V tem stanovanju (na Novem trgu 7) Danijel ni nikoli živel. Najprej ga je (profitno) na črno oddajal, potem pa zaradi številnih protestov invalidov v Celju in okolici s tem prenehal.
4. Po prenehanju oddajanja v najem je bilo stanovanje skoraj 5 let prazno in je služilo kot formalni sedež Danijelovega Društva dan D za hendikepirane.
5. Nekje vmes je Danijel spremenil priimek iz Dmitrašinović v Spasojević.
6. Konec leta 2011 se je z upravnikom dogovoril za primopredajo stanovanja, ki ga je 2.2.2012 na podlagi pooblastila predala njegova teta.
Danijel Spasojević je torej dobil neprofitno stanovanje na Novem trgu 7 (glej slike prostornega invalidom prilagojenega stanovanja), živel v drugem neprofitnem stanovanju pri mami, »svoje« pa najprej oddajal, nato pa je bilo skoraj 5 let prazno, s čimer je bil vsaj en invalid z družino prikrajšan za rešitev stanovanjskega problema.
Danijel Spasojević je torej v času, ko se je našemu društvu in medijem razglašal za ogroženega brezdomca, ki mu grozi, da bo ostal na cesti, de facto še vedno imel na voljo lastno stanovanje, status »brezdomca« pa si je izbral po svoji volji, z očitno željo zmanipulirati sistem in s podporo medijev izsiliti stanovanje v Ljubljani.
Pri tej manipulaciji, ki kaže tudi znake kaznivih dejanj, so mu aktivno pomagali njegovi prijatelji iz Društva YHD, vključno z Eleno Pečarič, glavno oznanjevalko evangelija hendikepizma, ki je kot Danijelova prijateljica in ideološka sopotnica morala vedeti, da je Danijel dobil neprofitno stanovanje, kakor tudi da služi kot sedež društva z enako ali podobno agendo kot YHD.
Glede na to, da je bilo v prispevkih o Danijelu Spasojeviću Društvo distrofikov Slovenije po krivici očrnjeno, in da so mediji o društvu in njegovem predsedniku poročali tendenciozno, pristransko in nepopolno, v skladu z 42. členom Zakona o medijih pričakujemo objavo našega odgovora, ki z dokazljivimi navedbami zanika in bistveno popravlja ter dopolnjuje poročanje o Spasojeviću. Prav tako pričakujemo, da se boste mediji epiloga te zgodbe lotili z enakimi vatli in gorečnostjo, s kakršno ste secirali naše društvo in predsednika.

Socialni delavec Sekretar
Iztok Mrak, univ.dipl.soc.del. Ivo Jakovljevič"