Foto:
Foto:

Mrsa je okužba z bakterijo, ki je odporna proti številnim antibiotikom, za bolnike v bolnišnici pa je lahko usodna.

Raziskava, opravljena v 28 evropskih državah, kaže, da se naša celina spopada z bliskovitim širjenjem okužb z bakterijo mrsa; bolj redke so te okužbe le v skandinavskih državah. Zanimivo je, da so največ primerov našteli v razvitih državah - Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, v zadnjih štirih letih je število obolelih dramatično poraslo v Avstriji in Nemčiji. V Veliki Britaniji na primer v zadnjem obdobju zaradi t. i. mrse vsako leto umre dva tisoč bolnikov.

V Združenih državah pa so že odkrili še en stafilokok, ki ga ne uniči tudi zdaj edini še učinkovit antibiotik. Britanski znanstveniki zato napovedujejo, da bodo zaradi prepogostega predpisovanja antibiotikov že čez dobrih 10 let vsi neučinkoviti. Na univerzi v Warwicku so prepričani, da preostane le zdravljenje z gensko spremembo virusa, ki bi napadel bakterijo.

In kako je pri nas?
Slovenija je po tej raziskavi v t. i. zlati sredini. Medtem ko se je na primer v Nemčiji število okužb v zadnjih dveh letih več kot podvojilo, se je pri nas v enakem obdobju precej zmanjšalo, čeprav ljudje zaradi mrsa še vedno umirajo.

Kmalu novo orožje proti okužbam?
V Britaniji so pred dnevi odkrili še eno možno orožje proti okužbam: napravo, ki bakterije uničuje s snopom naelektrenih delcev zraka. To zdaj še izboljšujejo.