Na ZZZS zagotavljajo, da do sprememb pri dolžnini bolniške in predpisovanju pravic iz obveznega zavarovanja ne bo prišlo Foto: BoBo
Na ZZZS zagotavljajo, da do sprememb pri dolžnini bolniške in predpisovanju pravic iz obveznega zavarovanja ne bo prišlo Foto: BoBo

Ob napovedi, da bo upravni odbor ZZZS obravnaval spremembe pravilnika o obrazcih in listinah za uresničevanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so se v javnosti pojavile tudi napovedi, da bo to prineslo vrsto znatnih sprememb za zavarovance. Med drugim naj bi tako osebni zdravnik po novem lahko predpisal do 120 dni bolniške, namesto sedanjih 30, prav tako pa naj zdravniki ne bi smeli več predpisovati zdravil in napotnic samoplačnikom.

Toda na ZZZS-ju te navedbe zanikajo. Sprememba pravilnika po zagotovilih zavoda ne bo prinesla nobenih znatnih sprememb na področju bolniške in predpisovanja zdravil oziroma napotnic. Bodo pa spremenil nalog za prevoz, ki ga bodo zdaj lahko izdali za daljše obdobje, s tem pa bodo razbremenili zdravnike, ki jih bolniki obiskujejo zgolj zaradi izdaje vedno novega naloga.

Spremembo bo doživela tudi listina Reverz za medicinski pripomoček, ki bo po novem v obliki računalniškega izpiska. S tem naj bi po navedbah zavoda dobavitelji medicinskih pripomočkov prihranili 266 evrov na leto. Spremembe listin tudi ne bodo pomenile novega stroška za ZZZS.

Ob tem na zavodu dodajajo, da morajo nekatere listine uskladiti z evropskimi smernicami, nekatere predloge za spremembe pa so podali tudi izvajalci zdravstvenih storitev. Nov pravilnik sprejemajo tudi zaradi večje preglednosti, saj je obstoječi od leta 2004 doživel že več sprememb.