Bodo opozicijski predlogi podprti? Foto: Državni zbor
Bodo opozicijski predlogi podprti? Foto: Državni zbor

Višje trošarine so eden izmed ukrepov za nadomestitev izpada proračunskih prihodkov po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine. Vlada je zato že zvišala trošarine na alkohol in alkoholne pijače ter energente. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar je dodatne prihodke ovrednotila na 31 milijonov evrov letos in 24 milijonov evrov prihodnje leto.

Zakon je ukinil tudi možnost oprostitve plačila trošarine na biogoriva, ki se dodajajo fosilnim gorivom, saj gre ta del v žep distributerjev goriva, nič pa od tega nimajo koristi končni kupci. To naj bi po ocenah v proračun letos prineslo dodatnih 17,2 milijona evrov, v prihodnjih letih pa po 30,3 milijona evrov letno.
Prav tako se bo z zakonom poenostavil način odmere trošarine na zemeljski plin, ki je dobavljen po plinovodih. Trošarinski nadzor pa se širi tudi na mazalna olja, je pojasnila Vraničarjeva.

Več tihotapstva in manj denarja
V opoziciji so predlogu zakona nasprotovali. Po njihovem prepričanju bo povzročil upad prodaje in odliv kupcev v tujino, razmahnil se bo tudi sivi trg. "Slovenija bo le financirala proračune drugih držav," je opozoril Andrej Šircelj (SDS). Prodaja tobačnih izdelkov v Sloveniji se je v letu dni zmanjšala za 15 odstotkov, a ne zaradi manjšega števila kadilcev, pač pa zaradi neprijavljenih izdelkov, na katere ni bila plačana trošarina v slovenski proračun.

Povečanje trošarin zato ne bo imelo nobenih finančnih učinkov za proračun, saj bo poraba ostala enaka, prodaja v Sloveniji pa se bo še zmanjšala, je opozoril Šircelj. V SDS-u zato predlagajo, naj se člen, ki predvideva zvišanje trošarin na tobačne izdelke, iz osnutka zakona črta. Višjim trošarinam prav tako nasprotujejo v SLS-u. Jasmina Opec je opozorila, da tujci tudi zaradi nenehnega dviganja trošarin raje svoj denar zapravijo pred vstopom v Slovenijo in po izstopu iz nje.

Jožef Horvat (NSi) je vladi očital, da gre le še za enega v nizu ukrepov za obremenjevanje prebivalstva in gospodarstva. Horvat je zato vladi predlagal, naj se namesto zviševanja neposrednih in posrednih davkov končno loti odhodkovne strani, in sicer zlasti s strukturnimi ukrepi.
Dražje za okoli 20 centov
Generalna direktorica Tobačne Pia Barborič Juraševič je za Radio Slovenija povedala, da če se bo višja trošarina v celoti prenesla v drobnoprodajno ceno, bo zavoj cigaret dražji za pet odstotkov oz. bi se maloprodajne cene povečale za okoli 17 centov za 20 cigaret.

Še bolj se bo podražil rezani tobak za zvijanje, in sicer naj bi se maloprodajna cena povečala od 40 centov za 25-gramski zavoj do štiri evre za 110-gramski zavoj tobaka oziroma od 13 do 23 odstotkov. Vendar ostaja vprašanje, ali bodo trgovci s tobakom višje trošarine v celoti prelili v maloprodajne cene. "To bo velik izziv za vse igralce na slovenskem trgu," je opozorila direktorica Tobačne.