Sumljivo pridobljeno premoženje bo 70-odstotno obdavčeno. Foto: MMC RTV SLO
Sumljivo pridobljeno premoženje bo 70-odstotno obdavčeno. Foto: MMC RTV SLO
Vino
Točenje vina iz plastičnih posod v gostilnah ne bo več dovoljeno. Foto: MMC RTV SLO

Posamezniki, ki razpolagajo s precej višjimi sredstvi za zasebno porabo, kot pa so prijavili dohodkov, bodo po novem obdavčeni s 70 odstotki. Postopek odmere davka se bo sicer uvedel za eno ali več koledarskih let v obdobju zadnjih desetih let. Doslej je bilo to obdobje določeno pri petih letih.

Od razlike med tako ugotovljenim in prijavljenim premoženjem se bo po novem odmeril davek v višini 70 odstotkov, kar je precej več kot zdaj, saj se je tako ugotovljena osnova doslej obdavčila po povprečni stopnji dohodnine.

Davčna uprava v zadnjem obdobju opaža povečano število takšnih primerov - državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko je zato kot temeljni cilj novele zakona, ki jo je vlada pripravila v okviru ukrepanja zoper sivo ekonomijo, izpostavil večjo učinkovitost davčnega organa. Predsednica vlade Alenka Bratušek je sicer že septembra, ko so spremembe zakona potrdili na vladi, pojasnila: "Če nekdo ne zna povedati, od kod je dobil, hkrati pa zna to zelo dobro porabiti, bo država vzela, kar je njenega."

Zadržanje zastaranja
Spremembe zakona pa se nanašajo tudi na davčni inšpekcijski nadzor, in sicer davčnemu organu o davčnem inšpekcijskem nadzoru ne bo treba več opraviti sklepnega pogovora z zavezancem za davek. Poleg tega se razširja krog ljudi, ki jamčijo za plačilo davčnega dolga, davčni dolžniki namreč zdaj na različne načine prenašajo premoženje na druge osebe in s tem onemogočajo izterjavo obveznosti. Predlaga se tudi nov institut - zadržanje zastaranja.

Novela zakona o vinu skozi DZ po skrajšanem postopku
Poslanke in poslanci so danes po skrajšanem postopku obravnavali novelo zakona o vinu. Glavni cilj sprememb zakona je povečanje deleža prijave pridelka in omejevanje nelojalne konkurence registrirani pridelavi vina. Med pomembnimi novostmi, ki jih uvaja, je prepoved točenja neoriginalno pakiranega vina v gostinskih obratih, čemur so v postopku sprejemanja gostinci nasprotovali.

Le še originalno pakiranje - steklenice ali posode iz inoxa
To namreč pomeni, da vina v gostinskih obratih ne bodo smeli več točiti iz plastičnih kantic, ampak bodo lahko prodajali le vino iz originalno pakiranih, z etiketo označenih in za živila primernih posod. Kot ustekleničeno vino se šteje vino iz posod iz inoxa, ki se toči prek šankomatov. Odprto lastno vino bodo še naprej lahko prodajali tudi kmetje na svojih kmetijah in v zidanicah.

Glede na napovedi poslanskih skupin bo zakon sprejet, saj ga ne bosta podprla le SDS in Nova Slovenija.