Očitke o plagiatorstvu preverjajo na dveh članicah Univerze v Ljubljani. Foto: BoBo
Očitke o plagiatorstvu preverjajo na dveh članicah Univerze v Ljubljani. Foto: BoBo

Diplomo poslanca Krivca preverjajo na Fakulteti za elektrotehniko. Za začetek postopka je zaprosil sam Krivec. Magisterij kandidatke za mandatarko Alenke Bratušek pa preverjajo na Fakulteti za družbene vede. Glede obeh del so se pojavili očitki o plagiatorstvu.

Krivcu se očita, da je del diplome prepisal od Stojana Kraglja, ki je na višji strokovni šoli diplomiral leto prej, torej 2001. Naslov in deli Krivčeve naloge so skoraj identični tistim iz Kragljeve diplome. To so občutljive zadeve, še zlasti, ker je Stojan Kragelj že pokojni, so še dodali na fakultete.

Fakulteta za elektrotehniko bo skladno s postopkom v skladu s statutom odločala, ali je sum za plagiatorstvo diplome poslanca Krivca utemeljen ali ne. Rezultat naj bi bil znan v roku meseca ali dveh. Čas zaključka je težko napovedati, saj morajo preverjati dve diplomi na dveh različnih ustanovah, fakulteti in višji šoli.

Fakulteta za družbene vede se je z očitki o prepisovanju pri magistrski nalogi Alenke Bratušek seznanila iz medijev, preverjanje trditev in ugotavljanje okoliščin pa bodo začeli skladno s postopki statuta Univerze v Ljubljani.

Na FDV-ju za ugotavljanje plagiatorstva uporabljajo poseben program. Vse diplomske, magistrske in doktorske naloge pa sistematično pregledujejo od aprila lani, ko je senat fakultete sprejel spremembe pravilnikov o diplomskem, magistrskem in doktorskem delu, so zapisali na fakulteti.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je glede očitkov na račun magisterija Alenke Bratušek dejal, da so to smešne in prozorne stvari. Krivic je navedbe zavrnil.