Foto:
Foto:

Njegova neizvolitev je zelo slab znak za slovensko in mednarodno javnost, saj kaže, da se nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi.

Predsednik Janez Drnovšek
Jean-Claude Trichet
Odzivi na neimenovanje Gasparija

V nastali situaciji bom moral predlagati drugega kandidata, je v izjavi za javnost po nepotrditvi Mitje Gasparija za poven mandat guvernerja Banke Slovenija zapisal predsednik republike Janez Drnovšek. S tem je dal slutiti, da Gaspari, četudi bi se ta s tem strinjal, ne bo ponovno predlagan; zakon sicer tega ne prepoveduje.

Drnovšek mora skladno s 6. odstavkom 37. člena Zakona o Banki Slovenije predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju v 14 dneh sporočiti odločitev o poteku nadaljnjega postopka. Državni zbor mora zatem o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi predloga glasovati na tajnem glasovanju.

"Sedanjemu guvernerju Banke Slovenije poteče mandat 31. marca letos. Zakon ne predvideva podaljšanja ali nadomeščanja, če do takrat ne bo izvoljen novi guverner, zato bom moral postopke izbire pospešiti, da ne bi prišli v situacijo, ko Banka Slovenija ne bi imela guvernerja, in to ravno na začetku vstopa v skupni evropski monetarni sistem, ko mora naš guverner sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke," je v sporočilu še zapisal predsednik.

Najverjetneje novi kandidat
Možnost, da bi Drnovšek ponovno predlagal Gasparija, teoretično vseeno ostaja. Najverjetneje pa je, da bo predsednik glede na napoved o pospešitvi postopka izbranega kandidata v odločanje DZ-ju predlagal brez novega javnega poziva k zbiranju predlogov. V medijih tako kroži ime nekdanjega guvernerja Franceta Arharja, a je ta že pred časom izjavil, da ga funkcije v institucijah, kjer je že deloval, ne zanimajo.

Poleg Gasparija je sicer v urad predsednika republike ob javnem pozivu prispel le še predlog za imenovanje zdajšnjega viceguvernerja Boštjana Jazbeca.

Puščica vladi
"Kdor koli misli, da si bo z zavzemanjem finančnih, gospodarskih in medijskih institucij zagotovil trdno in dolgotrajno vladanje, se moti. Ravno nasprotno. Vlada, ki zna biti dovolj modra, da si zagotovi sodelovanje neodvisnih in visoko usposobljenih strokovnjakov, bo veliko bolj verodostojna in sprejemljiva za državljane. Če pa svoje odločitve podreja svojim oblastvenim interesom, in ne interesom države kot celote, žaga vejo, na kateri sedi. Ta veja pa je zaupanje," ugotavlja Drnovšek.

Trichet: Vloga Gasparija izredno pozitivna
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je v kratkem sporočilu zapisal, da je bila vloga Gasparija pri slovenskem prevzemanju evra "izredno pozitivna". Trichet bo z Gasparijem sodeloval vse do izteka njegovega mandata oz. vse do imenovanja novega guvernerja.

Z neizvolitvijo je bila seznanjena tudi Evropska komisija, ki je sporočila, da ni primerno, da bi zadevo komentirala.

Njegova neizvolitev je zelo slab znak za slovensko in mednarodno javnost, saj kaže, da se nadaljuje trend izpodkopavanja neodvisnih institucij v državi.

Predsednik Janez Drnovšek
Odzivi na neimenovanje Gasparija