Poročilo je Čebašek Travnikova že izročila predsedniku državnega zbora, zdaj pa ga je prejel tudi predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO
Poročilo je Čebašek Travnikova že izročila predsedniku državnega zbora, zdaj pa ga je prejel tudi predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO

Türku se zdi skrb vzbujajoče tudi nerešeno vprašanje izbrisanih, poudaril pa je še pravice invalidov. Kot je še dejal ob prevzemu poročila Zdenke Čebašek Travnik, ga bo skrbno prebral in preučil, kaj lahko sam naredi za izboljšanje omenjenih pravic pri nas.

Pri tem je opozoril na potrebo, da "okrepimo zaupanje ljudi v institucije države. Zaradi delovanja institucij in splošne družbene klime zaupanje v institucije in njihova avtoriteta nista ustrezna. O tem vprašanju bosta morala resno razmisliti tudi nov državni zbor in vlada".

Kot drugo težavo pa je izpostavil pojav novih, malo vidnih oblik revščine v državi. "V Evropi je revščina praviloma nevidna, zato mora družba izkazovati posebno občutljivost do tega," je dejal.

Pred novim DZ-jem zahteva po spoštljivosti
Varuhinja Čebašek Travnikova je izpostavila tudi prepočasen odziv države na reševanje težav, na katere opozarja. Od novih poslancev in poslank pričakuje, da bodo njeno poročilo preučili. V zvezi z odnosom državnega zbora do njenega dela je predsednik Türk dejal, da "nihče ni popoln", vsekakor pa bi po njegovih besedah ta odnos lahko bil spoštljivejši in konstruktivnejši.

Na vprašanje, ali bo v zvezi z omenjenimi težavami predlagala kakšne ukrepe, je varuhinja odvrnila, da nima izvršilne moči, zato pa vsakodnevno pošilja predloge za izboljšanje stanja.

Število pobud varuhu v zadnjem letu se je povečalo za več kot deset odstotkov, v ospredju pa so še zmeraj sodni zaostanki in neizvršene odločbe ustavnega sodišča.