Je Jelinčič z domnevnim pogojevanjem podpore ministru Pogačniku storil kaznivo dejanje ali zgolj opravljal običajno delo poslancev? Foto: MMC RTV SLO
Je Jelinčič z domnevnim pogojevanjem podpore ministru Pogačniku storil kaznivo dejanje ali zgolj opravljal običajno delo poslancev? Foto: MMC RTV SLO

Pravni strokovnjak Jurij Toplak je najprej pojasnil, da po 262. členu kazenskega zakonika (KZ-1) stori kaznivo dejanje dajanja podkupnine, "kdor uradni osebi ali javnemu uslužbencu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanjo ali za koga drugega, da bi v mejah svojih pravic opravila uradno dejanje, ki bi ga tudi sicer morala ali smela opraviti ... ali da bi kako drugače uporabila svoj položaj".

Ko je DZ leta 2008 sprejemal kazenski zakonik, njegov namen ni bil, da kriminalizira politična pogajanja, lobiranje, oblikovanje koalicije, medstrankarska delitev ministrskih in drugih političnih položajev, saj gre tu za običajno delo poslancev, je prepričan Toplak.

Odzive strank preberite tukaj

"V kolikor je definicija podkupnine v kazenskem zakoniku lahko razumljena tako široko, da kriminalizira tudi običajna politična lobiranja, pogajanja in odločanja v državnih organih, je kazenski zakonik v tem delu v nasprotju z drugim členom ustave. Drugi člen ustave namreč zahteva, da so predpisi jasni, njihov pomen pa nedvoumen," je še pojasnil Toplak.

Kot je znano, so policisti v torek zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja oz. dajanja podkupnine opravili preiskave tudi pri ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku in predsedniku SNS-a Zmagu Jelinčiču. Slednji naj bi namreč ministru Pogačniku v zameno za postavitev letalskega muzeja obljubil podporo ob glasovanju o interpelaciji.

Po poročanju medijev je Pogačnik od Jelinčiča zahteval podporo pri spremembi zakona o skladu kmetijskih zemljišč in glas proti interpelaciji, Jelinčič pa je v zameno zahteval spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč v Prekmurju, kjer je želel postaviti letalski muzej, ki ga v Ajdovščini niso hoteli.