Klemenčič je ocenil, da je treba pravosodni sistem v določenih delih postaviti na nove temelje, Masleša pa, da sodstvo deluje dobro, ima pa tudi slabosti. Foto: BoBo
Klemenčič je ocenil, da je treba pravosodni sistem v določenih delih postaviti na nove temelje, Masleša pa, da sodstvo deluje dobro, ima pa tudi slabosti. Foto: BoBo
Najboljši pravniki 2014
Na slovesnosti so sicer podelili priznanja za delo na področju pravosodja. Nagrado za življenjsko delo je prejelo sedem nekdanjih in zdajšnjih vrhovnih in višjih sodnikov, med njimi upokojeni vrhovni sodnik Bojan Dolenc in vrhovni sodnik Franc Testen. Medaljo za življenjsko delo so prejeli tudi nekdanja in zdajšnja uslužbenka ministrstva za pravosodje, tri javne uslužbenke na državnih tožilstvih ter državni tožilec v pokoju Jožef Valetič. Podelili so tudi medalje za izjemne delovne uspehe ali prizadevanja ter za uspešno končane izjemno zahtevne projekte na področju pravosodja. Medalje za to so prejele dve okrožni in ena višja sodnica. Foto: BoBo
Minister Klemenčič na 4 oči s Slavkom Bobovnikom

Ob dnevu pravosodja so podelili priznanja najuspešnejšim pravnikom, o stanju v pravosodju danes pa sta spregovorila minister za pravosodje in predsednik vrhovnega sodišča. Minister Goran Klemenčič je prepričan, da bi se o težavah pravosodja moralo več govoriti med pravniki in manj na ulici ter v politiki. Pravo tisto, ki je namenjeno zaščiti šibkejšega, "a tega vedno ne opravi najbolje".

Po njegovem mnenju slovenski pravosodni politiki primanjkuje jasne notranje politike razvoja, pravni sistem pa je treba v določenih delih vzpostaviti na nove temelje. "V tem trenutku je šibkost prava kot imunskega sistema družbe in pravosodne politike v Sloveniji, ki vzpostavlja ta sistem, evidentna. Temu ni mogoče ubežati," je dodal. Zato je napovedal nadaljevanje razvijanja sistema preglednosti dela v pravosodju.

"Dojemljivi smo za kritiko, ki temelji na dejstvih"
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa je ocenil, da sodstvo v trenutnih razmerah dobro deluje, a se tudi zaveda in priznava svoje slabosti. "Priča smo številnim poskusom ustvarjanja navidezne resničnosti, ki temelji na različnih podtikanjih, lažeh, izmišljotinah in insinuacijah, z jasnim namenom spodbijanja avtoritete in obračunavanja s sodstvom," je opozoril. A je napovedal, da bo sodstvo do takih poskusov ohranilo distanco in zadržan pristop.

"Natančno vemo, kam želimo priti in kako to storiti. Da smo na pravi poti, govorijo naši dosežki," je dejal. Sodstvo po njegovih besedah ne prenaša naglih sprememb in potrebuje stabilno poslovno okolje, zato s tako dolgimi pozitivnimi koraki prihodnje ne bodo mogli nadaljevati, če bo prišlo do kadrovskega reza v številu sodnega osebja in zaposlenim za določen čas zaposlitev ne bo podaljšana.

Zavrnil je tudi navedbe, da sodstvo ni dojemljivo za kritiko: "Sodniki smo dojemljivi za kritiko našega dela, če ta temelji na dejstvih in nam s tem postavlja ogledalo. Taka kritika, ki je nujen korektiv, je zaželena in nujna. Zavračamo pa kritikastrski pristop, ki ne zasleduje izboljšanja delovanja sodstva, ampak se izčrpa že na ravni spodjedanja njegovega ugleda."

Protest Odbora 2014
Pred pravosodno stavbo je med slovesnostjo potekal tudi vsakodnevni protest Odbora 2014, na katerem je okoli 300 udeležencev opozorilo, da zaupanje ljudi v sodstvo upada in da sodišča svojih odločitev ne sprejemajo neodvisno in objektivno.

Minister Klemenčič na 4 oči s Slavkom Bobovnikom