Protesti pomembnega dela novinarjev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO), ki nasprotujejo sedanjemu vodstvu in se po mnenju ZNP-ja "ne zavedajo pluralnega deficita", po njihovem mnenju nakazujejo, da javni medij "izgublja stik z realnostjo oz. pomembnim delom gledalcev".

To, da se spotikajo ob sedanjo sestavo programskega sveta RTV SLO, ni pa jih motilo preteklo vodstvo sveta, kaže realno politično pristranskost, menijo v združenju.

V ZNP-ju opažajo tudi "izrazito pomanjkanje enakih meril, ko gre za napade na novinarje RTV Slovenija ali drugih medijskih hiš". "Če so bili v primeru pošiljk belega prahu in različnih groženj ter žalitev nazorsko levim novinarjem ti deležni obširnega poročanja in tematiziranja že v prvih minutah informativnih in drugih programih RTV SLO, pa se v drugih primerih, ko gre za novinarje, ki ne sledijo glavnemu medijskemu toku, a so prav tako deležni žalitev in groženj, ne zgodi nič podobnega," so zapisali.

Kritični so bili tudi do varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Marice Uršič Zupan, pri čemer so izpostavili njeno kritiko oddaje Utrip iz sredine januarja avtorja Jožeta Možine. "V strokovni in laični javnosti se le še utrjuje prepričanje, da je RTV SLO dominantno trdnjava leve politične opcije in slednja, tudi prek instituta varuha pravic gledalcev in poslušalcev, sproti obsodi oz. negativno izpostavi vsakega avtorja, ki ne zasleduje nazorskega toka levih političnih struj," so zapisali v ZNP-ju. Tako delovanje po mnenju združenja preprečuje vsake spremembe, ki so nujno potrebne.