Za srečanje s slovenskim kolegom je zaprosil hrvaški predsednik, slovenska stran pa je pobudo sprejela. Foto: Reuters
Za srečanje s slovenskim kolegom je zaprosil hrvaški predsednik, slovenska stran pa je pobudo sprejela. Foto: Reuters

Srečanje bo potekalo na Cetinju, ob robu vrha predsednikov držav jugovzhodne Evrope. Po navedbah hrvaške strani, so v Zagrebu srečanje predlagali v želji znova zagnati komunikacijo na najvišji politični ravni, ki je po tem, ko je Slovenija zaradi hrvaških spornih dokumentov v pristopnem procesu blokirala pristopna pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo, praktično zamrla.

Teme dvostranskega pogovora še niso znane, a Mesićeva predstavnica pravi, da se bosta predsednika pogovarjala o težavah, ki bremenijo odnose med Ljubljano in Zagrebom. Novih vsebinskih predlogov glede reševanja spora o slovensko-hrvaški meji sicer ni pričakovati.

Bosta skupaj namigovala vladam?
Mesić je v ponedeljek v oddaji hrvaškega radia, ko je omenil možnost srečanja s Türkom, med drugim dejal, da predsednika ne moreta prevzeti pobude za reševanje hrvaško-slovenskega spora glede meje, da pa "lahko vsak svoji vladi namigne, naj stori kakšen korak več".

Türk in Mesić sta se do zdaj sešla trikrat, nazadnje konec novembra lani med uradnim obiskom slovenskega predsednika v Zagrebu, ko sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, lahko pa bi bilo še boljše. Sta pa se v zadnjem času večkrat prek medijev odzvala na izjave drug drugega o reševanju spornih mejnih vprašanj in interesih lastnih držav.

A. S.