Slovenija
Nekatere večje države EU-ja želijo prevaliti pregon sovražno obarvanih vsebin na lastnike priljubljenih družbenih omrežij. Foto: Pixabay
Največja družbena omrežja naj bi glede objav sovraženega govora že dejavno sodelovala tako z Evropsko komisijo kot z nevladnimi organizacijami, ki opozarjajo na sporne vsebine. Foto: Pixabay
(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali kateri koli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.
 
(2) Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršno koli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh, se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti, ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora. Vsebina prvih treh odstavkov 297. člena Kazenskega zakonika, ki obravnava Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dodaj v

Pregon sovražnega govora s spleta - ali je bolje mehak ali trd način?

EU bi rad pregnal sovražne vsebine z družbenih omrežij
10. oktober 2017 ob 06:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Nemčiji je začela veljati zakonodaja, ki drastično finančno sankcionira družbena omrežja, ki ne bodo dovolj hitro odstranjevala sovražnih vsebin. Podobne zakone sta sprejeli tudi Francija in Velika Britanija. Ali bo temu sledil celoten EU?

Na začetku oktobra je v Nemčiji začel veljati zakon, s katerim se želi država EU-ja z največ prebivalci spopasti s sovražnim govorom na družbenih omrežjih. Nemčija je namreč pred meseci sprejela za mnoge precej sporno zakonodajo s pomenljivim imenom "zakon o izvrševanju omrežij" (Netzwerkdurchsetzungsgesetz). Na podlagi omenjenega zakona morajo družbena omrežja oziroma njihovi administratorji tako rekoč ekspresno odstranjevati žaljive zapise: v zgolj 24 urah oz. v tednu dni, če je treba presoditi, ali je vsebina res sporna ali ne.

Zagrožene kazni so visoke. Kar do 50 milijonov evrov za spletna podjetja, če se ne bodo odzvala na opozorila in odstranila "nesnage". Ali pa se morajo vsaj argumentirano odzvati, zakaj naj bi bila vsebina primerna za objavo. Seveda so spletni velikani, kot je Facebook, ob sprejemanju zakonodaje opozarjali, da bodo omrežja raje odstranjevala sporočila, ki lahko koga motijo, kot pa da bi plačevala morebitne visoke globe.

Med Facebookovimi argumenti, zakaj je takšna zakonodaja sporna, je bil tudi prenos odgovornosti za zapletene pravne odločitve, ali gre v resnici za sovražni govor, od ustreznih javnih institucij na zasebna podjetja.

Toda Nemčija, tega verjetno ne bo spremenil izid nedavnih nemških parlamentarnih volitev, je odločna pri odločitvi, da bo dejavno preganjala spodbujanje sovraštva po spletu. Ne nazadnje je nemška zvezna policija letos na začetku poletja po poročanju medijev v usklajeni akciji izvedla, zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva ali groženj po družbenih omrežjih, 36 hišnih preiskav po različnih nemških deželah. Ovadenim grozi tudi do pet let ječe. Večina preiskav je bila povezana s skrajnimi desničarji, dve z ekstremističnimi levičarji, samo ena pa je potekala zaradi domnevnih spolnih zlorab.

Trda roka večjih članic EU-ja
Vendar Nemčija ni edina, ki se želi spopasti s t. i. sovražnim govorom na spletu. Podobne ukrepe sta si zamislili tudi drugi dve veliki evropski državi: Francija in Velika Britanija. Vendar za zdaj evropska komisarka za pravosodje, Čehinja Vera Jourova, ni naklonjena tako strogim ukrepom, čeprav je, kot je poročal Guardian, Facebook označila kot "avtocesto za sovraštvo".

Jourova je dejala, da sama ne bo trdila, da so Nemčija, Velika Britanija in Francija v zmoti glede kaznovanja "neposlušnih" družbenih omrežij, toda na ta izziv se je po njenem mnenju treba odzvati premišljeno in sorazmerno. Evropska komisija bi namesto uvedbe drastičnih kazni raje svetovala spletnim podjetjem, kako izboljšati nadzor vsebin, tako da bi pri tem upoštevala prostovoljni kodeks, ki so ga doslej že sprejeli pri Facebooku, Twitterju in YouTubu.

Evropska komisija je pred digitalnem vrhom, ki je potekal konec septembra v Talinu, pripravila nekatere iztočnice novih ukrepov za uspešnejši pregon sovražnih vsebin.

Med drugim upravljavcem družbenih omrežij in drugih spletišč priporoča, naj tesneje sodelujejo s pristojnimi uradi v posameznih državah, da bi lahko čim prej odstranjevali sporne zadeve ali pa pripomogli k odkrivanju morebitnih terorističnih dejanj. Predvsem pa naj bi razvijali preventivo in orodja, ki bi samodejno preprečila uporabo odstranjenih vsebin.

Če ne zlepa, pa z grda
Jourova je tudi razkrila, da je bila sama tarča t. i. internetnih trolov in da je na srečanju z vodstvom Facebooka povedala, da je ukinila svoj profil, ker je bil Facebook "avtocesta za sovraštvo in je ni pripravljena podpirati".

Če prostovoljni kodeks ne bo imel ustreznih rezultatov, je EU pripravljen na sprejetje strožje zakonodaje. O tem naj bi po besedah pristojne komisarke odločali maja prihodnje leto. "Ne moremo sprejeti 'Divjega zahoda', zato moramo ukrepati. Sovražni govor lahko privede do konkretnega nasilja v resničnem življenju - in tega ne smemo dopustiti," je dejala.

Kot je poročal Guardian, pa se je češka komisarka uprla predlogom, da bi se EU spoprijel tudi s t. i. lažnimi novicami, saj bi njen resor v tem primeru postal nekakšno "evropsko ministrstvo za resnico".

Jourova sicer meni, da prostovoljni kodeks deluje "razmeroma" dobro, saj je med decembrom in majem Facebook odstranil 66,5 odstotka spornih vsebin, o katerih so jih obvestili. Twitter je v tem obdobju odstranil 37,4 odstotka neprimernih zapisov, YouTube pa je posvaril 66 odstotkov uporabnikov. V nekaj več kot polovici primerov so se tehnološka podjetja odzvala v manj kot 24 urah, v 13 odstotkih primerov pa je to trajalo več kot teden dni.

Kakšen pristop do odstranjevanja žaljivih, sovražnih in podobnih neprimernost, je uspešnejši?
"Velika večina sovraženega govora, kot opažamo, se seli na družbena omrežja in manjše spletne portale. Večji portali so že dosegli zvišanje moderatorskih standardov ali so omejili anonimnost. To je trenutno najpomembnejše področje, s katerim se spopadamo. Vsekakor pritisk, ki ga izvajajo Evropska komisija in nevladne organizacije, med katerimi smo tudi mi, ki smo sodelovali pri prvem monitoringu družbenih omrežij, ima neke učinke. Ta pritisk tudi vpliva na to, da gredo koraki v pravo smer in poznajo se prvi pozitivni učinki,"
pravi Andrej Motl, koordinator prijavne točke Spletno oko, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet in omogoča prijavo posnetkov spolnih zlorab in sovražnega govora na spletu.

Motl pravi, da so bila sprva družbena omrežja tako rekoč neodzivna, čeprav je šlo za hude oblike nasilnega sovražnega govora oz. spodbujanja k nasilju. "Predvidevamo, da je bil vzrok v tem, da so bile prijave v slovenskem jeziku. Zdaj opažamo velik napredek, da je večji del takšnih objav odstranjen," dodaja.

Motl slovenske uporabnike družbenih omrežij, ki prijavljajo sovražni govor, vendar ne dobijo odziva ali pa so zavrnjeni in se jim to zdi neupravičeno, poziva, naj to sporočijo na Spletno oko, da bodo še sami preverili, ali gre za kaj takšnega, kar je treba odstraniti. "V tem primeru bomo stopili vstik z družbenim omrežjem, če bo to seveda mogoče. Z največjimi pa že imamo vzpostavljene stike," pravi.

Spletno oko letno prejme več prijav sovraženega govora kot pa prijav spolnih zlorab, vendar jih manj posreduje naprej pristojnim organom pregona. "Lani sta bili na podlagi naših prijav vloženi dve kazenski ovadbi, policije pa smo sicer posredovali 23 prijav. Podatkov, kaj se je zgodilo s tema dvema prijavama, nimamo. Vemo pa, da sta šli naprej od policije," še pojasnjuje koordinator spletnega očesa.

Pri prijavah sovraženega govora se v Sloveniji naslanjajo na 297. člen Kazenskega zakonika.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 10.10.2017 ob 06:27
Cenzuro na rtv portalu ze zelo uspesno izvajajo. Ceprav v napisanem ni sovraznih besed jih veselo brisejo kar je napisana resnica ! Temu se rece omejevanje svobode govora !
arnie
# 10.10.2017 ob 06:45
Kot bi bral propagandno glasilo totalitarnih režimov
ata
# 10.10.2017 ob 06:36
Najprej definirajte, kaj sploh je sovražni govor. Moja svoboda (tudi govora) je omejena s svobodi drugega, ne z užaljenostjo drugega.

Preganjane "sovražnega" govora ni nič drugega, kot cenzura in kratenje svobode!
Ori
# 10.10.2017 ob 06:46
"Sovražni govor" je iznajdba korporatistov in globalistov ter njihovih plačancev za omejevanje resnice in dejstev, ki bi morebiti finančno škodila vplivnežem.
Lunos
# 10.10.2017 ob 06:49
Še več cenzure na MMCju, juhej :)
MZ
# 10.10.2017 ob 06:47
Tole opletanje s sovražnim govorom ima enak namen, kot nenehno poudarjanje na hekerskih napadov, kraje identitete in pedofilije - zbuditi čustvene reakcije pri ljudeh, da bodo sprejeli regulacijo interneta.
Sicer pa...očitno si premnogi želite časov enega medija, ki bo propagiral "eno in edino" resnico, kot v svinčenih časih. Gotovo si močno želite časov, ko boste sogovornika morali predhodno opozoriti - "pazi, tole je pa za xx let zapora".

Glede na to, da se je raja pripravljena odpovedati celo pravicam, ki so bile priborjene tekom zgodovine - tudi s krvjo - se bodo očitno tudi svobodi izražanja. Končni cilj pa je seveda regulacija slehernega aspekta življenja. Seveda, ko boste enkrat ocenili, da je šla pa zadeva res čez rob, poti nazaj ne bo več. In glede na splošno mevžavost družbe tudi odpora ne bo več.
ST11
# 10.10.2017 ob 07:09
simba, ne morem se strinjati.

Kadar koli sem jeseni 2015 napisal preprosto resnico, da se preko Slovenije na zahod ne prebijajo begunci, temvec v vecini ekonomski migranti v zelji po evropski sociali, kar se je izkazalo za resnicno, sem bil cenzuriran, se preden bi bil moj post objavljen.
Franc Pijanc
# 10.10.2017 ob 07:03
Jooj, ta sovražni govor je takoo širok pojem da me je prav strah...Pa ne zame v smislu finančnih sankcij ali pregona ampak ker bo ratal en tak rožicami posejan safe-space.

To bo ena taka tragikomedija nastala iz tega interneta kmalu.
johnsmith
# 10.10.2017 ob 07:20
Tu ne gre več za omejitev sovražnega govora, ampak za eliminacijo drugače mislečih. Enoumje in ovčjereja bosta še močneje pritiskala na (ne)svobodnega človeka.
vipmit
# 10.10.2017 ob 06:55
Nič drugega, kot nadzor nad mislimi posameznika in prikrita cenzura 21. stoletja!
Deimos
# 10.10.2017 ob 07:14
Sem absolutno proti sovražnemu govoru in je prav, da se ga tudi sankcionira.
Je pa res, da na MMC včasih malo pretiravajo. Sam sem bil na začasnem nadzoru, ker sem v članku o novi oddaji Ule Furlan napisal, da je službo gotovo dobila le zaradi svoje mame. Komentar je bil takoj izbrisan in sem ga napisal znova. Ponovno je bil izbrisan in sledil je nadzor. Je pa res, da so na koncu morali blokirati komentiranje pod tistim člankom. :)
čofotalček
# 10.10.2017 ob 07:04
Dajmo sprejet zakone, da smo vsi enaki, politično korektni in s temeljnim dohodkom v obliki bonov za interšpar. Tiste, ki se se s tem ne bodo strinjali pa bomo označili z črtno kodo in preganjali.
Franc Pijanc
# 10.10.2017 ob 07:05
Treba bi bilo bolj sankcionirat razne idiote, da se malo zresnejo. Pa morda se kaj drugega zacnejo delati razen glupega komentiranja na MMC-ju.

Nekultura in debilizem NI sovražni govor. Sem pa prepričan da bodo podobno stališče kot ga imaš ti, zavzeli številni moderatorji in podobni, ki imajo dejansko možnost cenzure.
Skippy
# 10.10.2017 ob 07:29
Sovražni govor je samo v smeri, kar mi rečemo proti tistim, ki rušijo evropski red in kulturo. V nasprotni smeri ga seveda ne vidijo.

Sicer pa moderne države shajajo s popolno svobodo - Kanada, ZDA, Danska itd. - besede pač ne morejo biti sovražne, sovražen je lahko samo človek.

Preganja pa se "sovražni govor" samo zato, ker obstoječe politične strukture izgubljajo pozicije ...
mb128
# 10.10.2017 ob 07:06
No zdaj pa imamo. Zaradi par neotesancev bomo trpeli vsi!
Pa odprite denarnice kajti rtv prispevek se bo zaradi tega gotovo zvišal! Na MMC, če bo tak zakon seveda sprejet bodo zaposlili ogromno adminov.
Zgodovinar_666
# 10.10.2017 ob 07:17
Dober primer kako si skrajna levica predstavlja boj proti sovražnemu govoru je ravno RTV = kdor je kritičen do levice je sovražen.
karlo6
# 10.10.2017 ob 09:00
Novinarji lako pišejo laži ,dezinformacije,ter zavajanja mi pa ne smemo pisati resnice. Res je lepo , do kod bo prpeljala ta norost ?
Skippy
# 10.10.2017 ob 07:32
Je pa res banalno, da se mora privatno podjetje odločati ali je nekaj kršitev ali ne. O tem lahko sodi samo sodišče ....
sosman
# 10.10.2017 ob 08:03
Sovražni govor je drugo ime za cenzuro, nič druga. In na koncu ostanejo samo tisti, ki se z vsem strinjajo.
freestar
# 10.10.2017 ob 07:42
@johnsmith
Tu ne gre več za omejitev sovražnega govora, ampak za eliminacijo drugače mislečih. Enoumje in ovčjereja bosta še močneje pritiskala na (ne)svobodnega človeka.

Se popolnoma strinjam! Cenzura t.i. sovražnega govora služi prav temu.
freestar
# 10.10.2017 ob 07:18
Doker bodo na MMC-jevem portalu lahko sodelovali povsem jasno profilirani troli, ki provocirajo druge člane forumov in jih dobesedno silijo k neprimernemu pisanju oz. odzivu, je iluzorno pričakovati neko resnejšo debato o sovražnem govoru, saj se iz vesolja vidi, da pri nas levičarski in anarhistični provokatirji neoviranom pišajo in žalijo drugače misleče, ki jih administracija dosledno sankcionira, provokatorje pa pusti, da še naprej počno svoj umazani posel ter teše svoje primitivne nagone.
Ribiič
# 10.10.2017 ob 07:59
Definicija sovražnega govora pri nas je : »Govorjena ali pisana beseda, proti kateri levičar ne najde razumnega argumenta.«
porota
# 10.10.2017 ob 07:37
preganjanje sovražnega govora se je že nič kolikokrat spremenilo v preganjanje svobode govora.
Kot je to počela Tamara Vonta, ki je drugače misleče pošiljala iz govornice.
biberkopf
# 10.10.2017 ob 09:01
zaradi višjih standardov bodo komentarji pred objavo moderirani,se pravi po domače stara dobra cenzura in pranje možganov neubogljivim,kise še niso čisto prilagodili NWO.
Audy
# 10.10.2017 ob 08:16
Resnica za nekoga, sovražni govor za drugega. Ponavadi za oblast.
Totalitarna družba, samo uradna verzija realnosti je dovoljena. Disidenti bodo preganjani in kaznovani, za zgled drugim.
To je vse naštudirano psihološko, kolikokrat moraš podgani podat elektrošok, da preneha z neko aktivnostjo. Ko postane družba dovolj oprana, trda represija sploh ni več potrebna. Vsi so pohlevni sužnji.

Ne razumem zakaj cenzura, ker Internet je še edini svoboden medij in prostor, kjer se ljudje izrazijo brez pretvar in laži, v realnosti se pa itk nič ne spremeni. Vsi pravijo, da je pisanje po forumih brezveze. Če bodo preganjali in cenzurirali ljudi še tu, res ne vem kaj bodo množice naredile potem.

Manson je pametno rekel, češ kaj bi sporočil Columbine strelcema. Nič, poslušal bi jih kaj imata za povedat. Vse njune probleme in tegobe, ne pa samo kazni in represija. Tudi če gre za stvari, ki so smatrane kot "politično nekorektne".
nikoli
# 10.10.2017 ob 07:24
Bo treba širiti resnico z na ciklostil razmnoženimi listi?
Lukos
# 10.10.2017 ob 09:19
Za nekatere je sovražni govor če ne priznavaž več kot 2 spola tudi če se ne strinjaš z Idiologijo islama, seveda lahko pljuvaš po krščanstvu...sovražni govor za nekatere je tudi če primerjaš antifo in blw z huligani in teroristi...To bo zdaj vse sovražni govor, lahko se pa bo pljuvalo po belcih, ker pač nemore biti rasist če se pljuva po belcih.
paver
# 10.10.2017 ob 09:18
Najbolj učinkovit nadzor nad miselnostjo državljanov pa imajo v Severni Koreji. Zato kar na inštrukcije!
Bivši uporabnik
# 10.10.2017 ob 08:45
Cenzuro na rtv portalu ze zelo uspesno izvajajo. Ceprav v napisanem ni sovraznih besed jih veselo brisejo kar je napisana resnica ! Temu se rece omejevanje svobode govora !

podpis. meni osebno tudi recimo sistematično brišejo komentarje za nazaj, kar bi lahko, če se recimo pojavlja v množični obliki (kar bi se upal trdit,da ja), označiš kot vplivanje na percepcijo javnega mnenja. to pa je že dosti bolj zaskrbljujoče, če se mene vpraša.
glasnost
# 10.10.2017 ob 08:09
FB je res katastrofa. Včasih se sprašujem, kako lahko nekdo s polnim imenom in priimkom objavlja take sovražne komentarje in ga pri tem ni nič sram. Mojega sorodnika je obiskala policija, potem ko je na FB pisal, da bi morali iti v akcijo in vse poslance postreliti pa da bo svojo družino pobil, če se ekonomska situacija ne bo izboljšala. In potem se mu je zdelo čudno, zakaj so ga odvedli na pogovor.
Springbok
# 10.10.2017 ob 09:34
Raje malo sovražnega govora, kot cenzura!
pullach
# 10.10.2017 ob 09:19
Pripravljajo teren, da ne bo noben smel več pisnit čez prihajajoče versko usmerjene napade na infidele.
mb128
# 10.10.2017 ob 09:13
Sapp
Jep ukiniti anonimnost pa je zadeva rešena! A res, a misliš da je to tudi temu portalu v interesu?!
Če mene vprašaš mu ni kajti če bi do tega prišlo zares bi bilo število komentatorjev tukaj zdesetkano! Portali pa več ali manj obstajajo ravno zaradi komentatorjev. Veš na tak način bi bila ogrožena marsikatera služba to pa ne bi bilo pogodu tudi vladajočim kajti kvazi anonimnost ravno poskrbi za to, da je glas ljudstva pristnejši. Prej sem zapisal kvazi anonimnost. Jep, točno tako, na osnovi IP in MAC naslova se namreč da priti do vsakogar. Tako so prišli tudi, do nekega brezdomca, ki je pred par leti nekaj zapisal zoper Janšo kar je slednji razumel kot grožnjo in posledično je bil tisti brezdomnež obsojen na dve leti pogojno.
Sicer pa osebno pričakuje, da bodo resnicarji, zavistneži, drugače misleči itd. vsebolj množično migrirali na dark net. Sociološkega problema, ki je vsebolj očiten na tak način ne moreš niti omiliti kaj šele odpraviti. Ta ukrep je dejansko kozmetika. Na površini mirno pod površino pa brbota vedno bolj in bolj. Dejstvo je da bo slej kot prej prišlo do izbruha. In kaj bomo storili takrat?!
vnk
# 10.10.2017 ob 08:13
Pa tudi sicer lahko vsakdo zamenja medij. Tukaj so se 24ur.com, reporter, nova24, delo, dnevnik, facebook, slovenske novice pa tudi tuji mediji. Svoboda je odprta. Ne rabis ostati na MMC-ju

A bo RTV potem nehal posiljat poloznico?
Deep_G
# 10.10.2017 ob 08:12
Mainstream mediji ocenjujejo sovražni govor za vse, kar ne ustreza okvirjem, tistemu kar je za aktualno politiko korektno.Dejansko tu v večini primerov ne gre za pregon sovražnega govora, ampak za omejevanje svobode govora!
heron
# 10.10.2017 ob 08:28
ukinit internet pa bo konec vsega luštnega ,pa še mobilne telefone,pa bomo kmalu normalni
Skippy
# 10.10.2017 ob 07:58
Nekatere res moti, da se preganja sovražni govor, radi bi svobodo govora brez prevzemanja odgovornosti za izrečene pravice. In mislijo, da je njihova osnovna pravica to, da lahko nekoga mirno pošljejo v tri krasne, pa jim nihče nič ne sme.

In če nekoga pošlješ v tri krasne, kaj točno se ti je zgodilo? A si poškodovan? Te zaradi tega noga boli? Ne moreš iti na sprehod? Sprijazni se, besede ti niso naredile nič. Glede na količino jezikov bi potem v vsakem jeziku vsaka beseda bila škodljiva - enkrat Fuck, drugič Fak, potem Kurva, pa kurva itd.
Karantanc+
# 10.10.2017 ob 07:50
Uau, tolerantni liberalci se niti pretvarjajo ne več. Oni hočejo zgradit 1984.
Coen
# 10.10.2017 ob 07:46
Mislim, da ste se zmotili v naslovu. "Strožja cenzura po celotni Evropi". Malenkost.
tocco
# 10.10.2017 ob 07:15
Kak z3 gre ona stara bolj je prepovedano bolj je zaželjeno.
generacija56
# 10.10.2017 ob 09:31
Ves ta pamflet, razprava: Pesek v oči.
Večina svetovnih medijev je v lasti mogotcev, korporacij.
Da takoj povem, naši mediji tako NIKOLI več ne povedo nič samostojno!
Samo povzemajo.
Ker vemo, kdo gospodari s Slovensko politiko, preko tega medijem, vemo tudi zakaj tako.
Ker imajo tile mogotci večinoma tudi druge dejavnosti, ki so povezane z vladami, pogodbe, ki so vredne milijarde, služijo roki, ki jih hrani.
Tako se pojavljajo v mediji laži, konstrukti, ki presegajo domišljijo povprečnega človeka.
Na laži opozarja manjšina komentatorjev, ki berejo več kot en informacijski medij. Z zbranim vedenjem nato opozarjajo na laži, podpihovanje konfliktov, mržnje, ki presega nacionalni nivo.
Trenutno je zelo priljubljena Rusija, Sirski konflikt, S.Koreja.
V namensko demonizacijo so vložene milijarde, ustvarjeni konstrukti kot Bele čelade, zaprašen okrvavljen deček, deklica, twiter iz Alepa, bombni napad z kemičnimi strupi. ni konca naštevanju. Ob vsem tem recimo mediji zanemarjajo vzrok begunstva, sploh se ne upajo dotakniti vzroka, ker je povezava tako globoka, da pridemo do vrha največjih zdraharjev sveta... Polnijo pa se prazne glave, glave, ki niso v stanju razviti več, kot najbolj primitivne emocije. Ampak takšnih se ne briše... Večinoma se briše tiste, katerih komentar "ni v skladu z uredniško politiko" Izvaja se nato nadzor! Pa ne zaradi sovražnega govora... Zato, ker se razkrinka laž v članku...
Problem je torej znotraj medijskih hiš, ki v zakonu niso navedene, kot odgovorne za lažnive članke, ki jih objavljajo.
Ne, žrtev je oseba, ki na laž opozori.
Rozmarin
# 10.10.2017 ob 09:18
Edina dobra stran tega zakona je to, da bodo uporabniki družbenih omrežij zaradi cenzure prisiljeni iskati druge platforme, s tem pa se bo monopol družbenih omrežij zamajal.
mataj-finance
# 10.10.2017 ob 09:08
297. člen Slovenskaga Kazenskega zakonika = 133. člen Jugoslovanskega Kazenskega zakonika
Nikolaj
# 10.10.2017 ob 07:38
V vedno večjem številu držav je na oblasti Veliki Brat.
Guliarth
# 10.10.2017 ob 07:27
Kaj pa sovražna in protiustavna dejanja politikov?
Zakaj je svoboda govora na udaru, kraja in veleizdaja pa ne?
hypatos
# 10.10.2017 ob 14:27
Predhodno je potrebno točno določiti pravila in kaj spada med sovražni govor in neprimerne komentarje, kajti tukaj imajo administratorji in moderatorji precej proste roke, kar je pa še najbolj moteče - so preveč subjektivni. To pa je zelo neprofesionalno in pristransko delovanje. Tega bi bilo potrebno najprej izločiti.
Binder Dandet
# 10.10.2017 ob 13:37
"Mediji so namreč četrta veja oblasti."

Tole je ze offtopic, pa vendar. Vecina medijev je v privat lasti. Ne le to, v lasti kapitala, ki se zene za dobickom. Torej je cetrta veja oblasti v primezu kapitala. Kako se je to pravilo izjalovilo, lepo kaze primer reutersa, ki je top novicarska agencija, ki pa je skoraj 10 let v vecinski lasti ene druzine. Rezultat? Kamorkoli se obrnes, so iste (dostikrat) brezvezne novice, saj jih vsi povzemajo od istega vira. Ce bi zeleli to ponovno vzpostavit, bi nujno morali najmanj razbit koncentracijo lastnistva medijev. Se bolje pa bi bilo medije organizirat kot javne neprofitne zavode.
smallbudget
# 10.10.2017 ob 11:37
Sovražni govor je ena navadna novodobna skovanka, ki se uporablja z namenom utišati kritike.
Najbolje da nam vsem razdelite sive uniforme in simbole totalitarnih režimov.
johndeer
# 10.10.2017 ob 09:37
Primer sovražnega govora izpred dveh let je bil, če si opozarjal na nezakonite migracije, če si opozarjal na pravila šengna, če si obsodil zažiganje šotorov v sprejemnih begunskih centrih in uničevanje vagonov v vlakovni kompoziciji.... Vse to je bil sovražni govor, komentar ni zdržal niti deset sekund, ali pa sploh ni bil objavljen....
semaino
# 10.10.2017 ob 09:34
Kritike je potrebno pregnati, da bi nacionalni medij lažje trolal.

Če bi RTVSLO bila v službi resnice in objektivnosti glede na razmere in ne bi ščitila bančne, sodne in še kakšne mafije se ljudje ne bi tako hudili in bi bilo več pohval.

Npr. v parlamentu je bila najboljša seja zadnjih nekaj let kako debirokratizirati državo, z odličnimi predlogi nekaj poslanskih skuoin. Ker je to predlagala SDS je RTVSLO in MMC popolnoma ignoriral dogajanje v parlamentu.

Podobno glede pranja denarja.

Nabijajo oa nam tvite vsakodnevno, kot, da jih ne znamo brati.

Podobno počnejo z največjim poštenjakom, ki ja kadarkoli zastopal pravo levico dr. Dobovškom. Doktor za vse ampak se njegov glas ne sliši.

Ga pa slišimo skoraj dnevnmo od raznih nadutežev tipa Moederndorfer in podobno.

Naj mediji poemtejo pred svojim pragom pa bo 50% problematike rešene. Ampak ne morejo ker so odgovorni uredniki politično motivirni pok*arjen*i!
Kazalo