Protikorupcijska komisija naj bi ugotovila, da bolnišnice z nakupom žilnih opornic niso kršile zakonodaje, čeprav se je leta 2013 izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice tudi po štirikrat višji ceni kot bolnišnice v tujini, je poročala Televizija Slovenija. Foto: AP
Protikorupcijska komisija naj bi ugotovila, da bolnišnice z nakupom žilnih opornic niso kršile zakonodaje, čeprav se je leta 2013 izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice tudi po štirikrat višji ceni kot bolnišnice v tujini, je poročala Televizija Slovenija. Foto: AP
UKC, klinični
Komisija je bila ustanovljena aprila letos, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Foto: BoBo
O korupciji v zdravstvu tudi s pričami

Komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, je danes določila tudi prve priče, ki jih bodo zaslišali 6. decembra. Kot je povedala predsednica komisije Jelka Godec, bodo kot prve zaslišali nekdanjo v. d. direktorice ljubljanskega kliničnega centra Brigito Čokl in predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca in višjega nadzornika za sistemsko korupcijo pri KPK-ju Mirjana Hrena.

Godčeva (SDS) je po današnji seji pojasnila, da so od Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v juliju in oktobru dobili le del zahtevane dokumentacije, zato so danes sprejeli sklep, da na ljubljansko okrožno sodišče pošljejo zahtevo po zasegu celotne dokumentacije KPK-ja v zvezi s prodajo žilnih opornic v Sloveniji.

Septembra in oktobra so se s predstavniki KPK-ja tudi sestali. Ti so po besedah predsednice komisije najprej pojasnili, da bodo ugotovitve v zvezi s prodajo žilnih opornic predstavili v roku leta oziroma leta in pol. Nato jih je preiskovalna komisija pozvala, naj jim kljub temu podajo dosedanje celotno gradivo. Na KPK-ju so jim v nadaljevanju odgovorili, da bodo ključne ugotovitve vendarle pripravili v roku meseca in pol.

NPU-ju, AVK-ju, Fursu, ministrstvu ... ne pa tudi poslancem
Godčeva je poudarila, da so v preteklem tednu od KPK-ja pridobili zaključne ugotovitve o posameznem primeru. V poročilu navajajo, da bodo izsledke posredovali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu ter zadevo odstopili v obravnavo agenciji za varstvo konkurence in Finančni upravi RS. Poleg tega bodo posredovali pobude in pozive ministrstvu za zdravstvo, medtem ko pa zadeve ne bodo predali DZ-ju.

Zato so člani preiskovalne komisije po njenih besedah danes sprejeli sklep, da prek sodišča zahtevajo izročitev celotne dokumentacije, s katero razpolaga KPK.

Svojo dokumentacijo bi moralo že pretekli teden posredovati tudi Specializirano državno tožilstvo, vendar tega ni storilo. Preiskovalna komisija se je zato znova obrnila na okrožno sodišče.

Od domačega k poljskemu dobavitelju
Na komisiji DZ-ja so sprejeli tudi sklep, da od podjetja Mladina in Mark Medical zahtevajo gradivo glede poslovanja, letna poročila in vse, kar se navezuje na delovanje teh dveh gospodarskih družb.

Komisija je bila ustanovljena aprila letos, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oz. stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini. Takrat so tudi v UKC-ju Ljubljana zamenjali dobavitelja žilnih opornic, namesto pri domačem Mark Medical so jih začeli kupovati pri poljskem dobavitelju.

O korupciji v zdravstvu tudi s pričami