Kljub za ta letni čas razmeroma visokim temperaturam, zakon določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca. Foto: MMC RTV SLO
Kljub za ta letni čas razmeroma visokim temperaturam, zakon določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca. Foto: MMC RTV SLO
Če vozila niso opremljena z zimsko opremo, se morajo sama izločiti iz prometa. Foto: MMC RTV SLO

Na motornih vozilih morajo biti tako nameščene zimske pnevmatike (M+S). Avtomobili, ki bodo obdržali poletne pnevmatike, pa morajo imeti v opremi še snežne verige. Te morajo biti nameščene na pogonska kolesa v zimskih razmerah, to je, ko se sneg oprijema cestišča ali ko je na cesti poledica, določa zakon o varnosti cestnega prometa.

Kdor od 15. novembra naprej ne bo imel zimske opreme, ga lahko doleti plačilo za 120 evrov kazni, če bo zaradi neupoštevanja zakona o varnosti cestnega prometa oviran ali onemogočen promet, pa ga lahko oglobijo še z najmanj 400 evrov kazni.

Na strehi in steklih avtomobila ne sme biti snega
V zimskih razmerah na motornih in priklopnih vozilih, ki so udeležena v prometu, ne sme biti snega, ledu, vode in drugih snovi, ki bi lahko vplivale na lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Čista morajo biti stekla vozila in vzvratna ogledala.

V zadnjih leth so velik težave ob sneženju povzročali tovornjaki, ki niso bili primerno opremljeni in so močno ovirali promet na cestah. Tovornjaki, ki niso primerno opremljeni, bi se morali namreč sami izločiti iz prometa, a se to pogosto ni dogajalo. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika se tako lahko kaznuje z globo najmanj 1.200 evrov, odgovorno osebo pa s 120 evri. Če je zaradi prekrška oviran promet, pa se pravno osebo kaznuje z najmanj 4.000 evri, odgovorno osebo pa z najmanj 400 evri.

A. M.