Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 41 glasov Ocenite to novico!
false
Avstralski primer enotne ovojnine za vse tobačne izdelke. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Škatlica cigaret v skladu z direktivo EU. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Bojan Pretnar je prepričan, da bo enotna ovojnina za tobačne izdelke škodovala javnemu zdravju. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Aleš Oražen je opozoril, da je treba biti pri raziskavah previden, saj gre za izredno polarizirano vprašanje, kjer vsaka stran dokazuje svoj prav. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Breda Brezovar Goljar je opozorila, da bo gospodarska škoda velika, praznino pa bo zapolnil črni trg s kriminalnimi združbami. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Primer "lepe" škatlice Manchester z avstralskega črnega trga. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Ministrstvo za zdravje se na vabilo ni odzvalo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
false
Bo v prihodnosti moč videti tudi takšne steklenice s pijačami, ki vsebujejo alkohol? Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Dodaj v

Prepoved tobačnih blagovnih znamk. Bo prohibicija uspešna?

Bo ob zaostritvi tobačne zakonodaje zacvetel črni trg?
19. maj 2016 ob 16:19,
zadnji poseg: 19. maj 2016 ob 16:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Enotni videz tobačnih izdelkov bo škodoval javnemu zdravju, je prepričan pravnik Bojan Pretnar. Bo sledila enotna ovojnina za alkohol, mastno hrano? Kje se bo ustavila država?

Nova protitobačna zakonodaja, ki sledi resoluciji o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva 2016–2025, v kateri želijo doseči Slovenijo brez tobaka, naj bi med drugim uvedla sličice s prizori bolezenskih posledic kajenja, prepovedala tobačne izdelke z značilno aromo, kot so cigarete z okusom mentola, in hkrati prepovedala prodajo tobačnih izdelkov po medmrežju. Uvedla pa bi tudi enotno ovojnino za vse tobačne izdelke, kar bi v praksi ukinilo blagovne znamke tobačnih izdelkov.

Rok Novak iz Inštituta Libertas, ki je organiziral okroglo mizo, je uvodoma izpostavil problematiko paternalističnega vtikanja države v življenja posameznikov ali t. i. "nanny state" ali "državo pestunjo", sploh ko to ne bo dalo nobenih pozitivnih učinkov. Ima odrasla oseba svobodo odločanja, ali bo kupila škodljive cigarete, alkohol, mastno hrano ali kaj tretjega, se je retorično vprašal.

Aleš Oražen z Urada za intelektualno lastnino je izpostavil, da svet brez blagovnih znamk ne bi bil samo siv, ampak izredno zmeden. Evropska zakonodaja pravico oglaševanja omejuje z vidika zavajanja, pa tudi moralnosti. Na trgu lahko obstajajo popolnoma legalno tudi neregistrirane blagovne znamke, a tu potem nastopijo drugi organi, ki se lahko odzovejo, če je kakšna znamka neprimerna za trg.

Ministrstvo za zdravje se vabilu na omizje ni odzvalo in tako ni predstavilo svojih argumentov v korist predlagani omejitveni zakonodaji.

Blagovna znamka ključ tržnega gospodarstva
Pomen blagovne znamke je predvsem v tem, da izraža pričakovan izvor, saj kupec iz preteklih izkušenj natančno ve, kaj dobi, ko kupi izdelek določenega proizvajalca, je funkcijo izvora blagovne znamke pojasnil pravnik in strokovnjak za intelektualno lastnino Bojan Pretnar. Druga lastnost blagovne znamke je kakovost, tretja funkcija pa je oglaševalska, ki se ji reče tudi naložbena funkcija, saj podjetje investira v oglaševanje za dosego višje prihodnje prodaje, je dodal.

Funkcija izvora in kakovosti sta neločljivo vezani na blagovne znamke, pri oglaševanju pa ni tako, saj ga lahko država prepove, kot v primeru tobačne industrije, in blagovne znamke še vedno ohranijo prvi dve lastnosti, je pojasnil. Ponaredki so se pojavili takoj, ko so se pojavile prve blagovne znamke, prve primere poznamo že iz antičnih časov, je kot zanimivost omenil Pretnar.

"Škodljive posledice enotne embalaže"
Oglaševanje je lahko zavajajoče, lažno, lahko gre za nelojalno konkurenco, zato je nujno imeti regulatorja, ki takšne manipulacije prepove, je opozoril Pretnar, ki sam tobaku in kajenju strogo nasprotuje, a je mnenja, da bodo prihajajoče zahteve po enotni ovojnini naredile ravno nasprotno od pričakovanega, torej škodile javnemu zdravju.

"Svetovne zdravstvene organizacije enostavno ne morem razumeti, saj bodo ponaredki na trgu še bolj nevarni za zdravje, nihče jih ne bo nadzoroval," je dejal in dodal: "Vsi zdravniki, ki se s tem ukvarjajo, čustveno reagirajo in o tem nočejo slišati."

Pri javnem zdravju je treba regulirati tako zdravju koristne, in sicer zdravila, kot škodljive izdelke, kot so tobačni, a nadzora brez blagovnih znamk ni, še dodaja. Pretnar kot primer izpostavi prepoved blagovnih znamk pri zdravilih v Pakistanu leta 1972, ki se je izkazala za katastrofalno, saj so trg takoj preplavili ceneni nekakovostni izdelki. V odsotnosti blagovnih znamk ni mogel nihče prepoznati oporečnih zdravil sumljivih proizvajalcev. Namesto da bi ozdraveli, so ljudje umirali, prepoved blagovnih znamk pa so v štirih letih odpravili.

Prepovedane droge so trg brez blagovnih znamk
"Edini trg, ki deluje brez blagovnih znamk, je trg ilegalnih drog. Vprašajte se, zakaj gre ta trg skrb vzbujajoče potencialno navzgor in ali ni ta trg, kjer ni ne blagovnih znamk ne privlačne embalaže, dokaz, da je teza o mamljivi embalaži privlečena za lase," je izpostavil Pretnar in kot primer navedel kajenje kanabisa ali t. i. "trave", ki obstaja na črnem trgu brez blagovnih znamk in v "enotni embalaži", pa je med mladimi vseeno v stalnem porastu.

"Ne morem se znebiti občutka, da zdravniki sovražijo tobačno industrijo, a njihove prepovedi se ne bodo prezrcalile v boljše javno zdravje, pač pa slabše," je dodal. Prepoved samega oglaševanja po njegovem mnenju ni sporna, ker blagovni znamki ostanejo ime, garancija, izvor in kakovost. Brez blagovnih znamk tržnega mehanizma, ki ščiti potrošnika, ni več, je opozoril.

Dejstvo, da evropska direktiva enotne ovojnine sploh ne zahteva, a si želi slovensko ministrstvo za zdravje vseeno narediti ta "korak naprej", je Pretnar pospremil s šalo iz časov socializma: "Učenec na vprašanje razlike med kapitalizmom in socializmom naučeno odgovori: Kapitalizem je na robu prepada, socializem pa je korak naprej."

Se bo razpasel črni trg?
Tobačna industrija je zakonita in strogo regulirana, je na omizju poudarila predstavnica Tobačne Ljubljana Breda Brezovar Goljar in dodala, da ne skrivajo, da kajenje povzroča resne smrtonosne bolezni. Na tobačnih izdelkih celo izrecno piše, da kajenje ubija, je dodala.

Direktiva EU-ja je zelo strogo posegla v komuniciranje blagovne znamke, po novem bo zahteva EU-ja, da dve tretjini škatlice obsega opozorilo, preostanek pa bo ostal blagovni znamki, je pojasnila. Gospodarska škoda bo velika, praznino pa bo zapolnil črni trg s kriminalnimi združbami, je prepričana, saj je že zdaj tihotapljenje cigaret iz balkanskih držav vseprisotno. Negativne posledice bodo tako za državni proračun, za trgovine in tudi za tobačno industrijo, je sklenila.

Prohibicija v Avstraliji ni delovala
Nadaljevala je s primerom Avstralije, kjer so enotne škatlice uvedli 2012, in je trenutno edina država na svetu, ki to počne. Vse škatlice so tam enake in vse, kar razlikuje proizvajalce, je napis na dnu škatlice. Z zakonom so želeli preprečiti kajenje mladih in zmanjšati število kadilcev, v raziskavi pa se je pokazalo, da v Avstraliji opažajo vztrajno upadanje števila kadilcev, vendar se to vleče že dolgo, precej dlje od strogih ukrepov, je pojasnila.

Kajenje med mladimi se je po njenih besedah povečalo, tako kaže študija, in sicer iz preprostega razloga, da ob pomanjkanju komuniciranja in trženja blagovnih znamk potrošniki praviloma posežejo po cenejših izdelkih, najcenejši izdelki pa so na črnem trgu, kjer je mladoletnikom dostopno vse. V Avstraliji, kjer so ob strogih zakonih tudi močno povečali trošarine, se je od leta 2010 do 2016 črni trg povečal za 25 odstotkov, je še navedla.

Znamka "Manchester" z lepo embalažo, ki obstaja na črnem trgu v Avstraliji, se je pojavila in deloma nadomestila ponudbo legalnih grdih in dragih škatlic, je izpostavila.

"Moje prepričanje je, da je avstralsko študijo treba brati na način, da so ta vprašanja izredno polarizirana, gre za črno-bel pogled, ko dve strani navijata vsaka za svoj prav, resnica pa je po navadi nekje vmes," je navedbe raziskave komentiral Oražen.

Zakaj mladi začnejo kaditi?
Zaradi pritiska vrstnikov, zaradi zgleda v družini, povedo, da so živčni zaradi pritiskov v šoli itd., nihče ne začne kaditi, ker na polici vidi lepo škatlico, je na ugotovitve ankete med mladimi opozorila Brezovar Goljarjeva.

V blagovne znamke je bilo vloženo velikansko bogastvo, zato bo industrija ob potencialni izgubi znamk gotovo zahtevala odškodnino. Blagovne znamke tobačne industrije pa so po predvidevanjih direktorice Tobačne Ljubljana le začetek in prva žrtev, logično nadaljevanje so potem tudi druge škodljive snovi, naj si bo to sladkor, alkohol, mastna hrana itd. Ministrstvo za zdravje se na njihove pozive, da bi pojasnilo svoja stališča, ne odziva, je še opozorila.

Osredotočati bi se morali na prepoved prodaje mladoletnim, sprejeti bi morali obvezno kazanje dokumentov pri nakupu cigaret, je predlagala.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 19.05.2016 ob 16:48
Prepoved tobačnih blagovnih znamk, bo prohibicija uspešna?

ja, še vsaka je bila :-)
Jagoda Lilit
# 19.05.2016 ob 16:41
Saj bo TTIP pomagal tobačnim tovarnam, da bodo iztožili odškodnine od držav.
Kadilci bodo pa itak nabavljali od tihotapcev z Juga.
ZeK
# 19.05.2016 ob 16:50
pa še avtomobile v celoti prelepiti s takšno embalažo "vožnja ubija".
pa olje, sploh tisto cvrtno, pa bel sladkor, belo moko,...
vzdev
# 19.05.2016 ob 16:45
Poznam ogromno ljudi, ki so strastni kadilci in kadijo že več deset let, pa nisem še niti enega videl, da bi izgledal tako, kot je prikazano na teh škatilcah. Tako, da tukaj ne gre za popolnoma nič drugega kot zavajanje.

Pa tudi sem že od več kadilcev slišal stavek "Če je kajenje tako nevarno, naj ga enostavno prepovejo in bom nehal kaditi". Zakaj pa tega država ne naredi? Enostavno, ker tukaj se ne gre za zdravje temveč samo za denar.

Pa nisem kadilec, toda moti me pa to zavajanje države.
lmc
# 19.05.2016 ob 16:52
Če si danes kadilec te bolj preganjajo kot če si posiljevalec ali morilec
mjurma2
# 19.05.2016 ob 17:10
Kaj pa strašilna embalaža na politikih?
Mimobeznik
# 19.05.2016 ob 16:38
Lepo na bio, doma posadiš nekaj rastlin, rolaš in to je to.
kop
# 19.05.2016 ob 17:18
Kot kadilec nevem če mam pravico soditi. Nimam, bom rekel.
Ja vem, mi škoduje. Ja vem da bi bilo pametno prenehat, sedaj, ko naj bi zame glede na starost še bil čas. Upam da bom. Da ne bom čakal prve znake pri zdravju.
Ampak odločitev je moja.
Strah, mislim da povsem upravičen pa je zakaj Slovenija vedno nastopa v vlogi "bolj papežki od papeža" .

Govorijo o ceni zdravljenja kadilcev, o ceni tega in onega.
Kje je cena za vse mrtve od alkohola? Bomo vsem nedolžnim žrtvam postavili ceno?
Za vse nedolžne, ubite zaradi objestne vožnje?
Bomo papežki tudi tu? Bo Slovenija uvedla obvezno elektronsko blokado na 130 km/h?
Zakaj ne, nenazadnje je škoda, ko nastopi en sama nedolžna smrt, neprecenljive vrednosti. Reče se mu odvzeto človeško življenje.

Potem pridemo tudi seveda do hrane. Antibiotiki v hrani, razni pesticidi, fungucidi, skratka vsa kemija. Je označena? Je vidna meni kot potrošniku v skrbi za moje zdravje? In predvsem zakaj ne? Nenazadnje rak ki ga lahko fašem nevem na črevesju zaradi hrane je prav tako strošek mar ne?
Lesni prah. Poleg kajenja glavni povzročitelj pljučnega raka.
Je mar država v vestni skrbi za naše zdravje in svojo "denarnico" namenoma poskrbela za zaton lesne industrije? Je pred tem zatonom nevem obdavčila take službe, oz na kakršenkoli način poskrbela za delavce v tej industriji? Ja, z lapami, pa še to dvomim.

Kaj pa cena vseh zdravil za holesterol, sladkorno tipa2 , pa razne srčnožilne bolezni kot posledice neprimernega hranjenja. Označba transmaščob, oz ne označba, popolna prepoved le teh? Kje je tu država? Kje je enotna embalaža za Mcdonalds?

Državo kot tako sprašujem zakaj je ves čas na tapeti pregona zgolj tobak in marihuana.
Ko pa vemo da nam s polic trgovin dobesedno visijo strupi, ki na dolgi rok prav tako kot kajenje povzročajo nič drugega kot bolezni.
A mislite da se upajo Nestleju predlagat da uvede enotno embalažo za vse strupene izdelke polne drugorazdnega krepa in smrtne količine sladkorja? Nutela v črni embalaži z rumeno smrtjo in napisom transmaščobe in sladkor ubijata.
Uživanje nutele povroča bolezni prebavil
Sladkor povzroča debelost.
Debelost ubija! Posvetujte se z zdravnikom kako prenehati uživati naše doze sladkorja...
Kapitan Kljuka
# 19.05.2016 ob 16:44
Hipokriti prevarantski! Ne razumem čemu taka gonja proti kadilcem, tole spominja na lov na čarovnice izpred 500 let...

Podražite raje alkohol za enih 50%!
nemoremsespomnit
# 19.05.2016 ob 16:41
Svetovna poslovna priložnost za "Švede"...
Heldarion
# 19.05.2016 ob 17:03
Kje imamo pa nalepke, da prekomerno pitje alkohola lahko povzroči nesreče s smrtnim izidom ipd.?

Ne spomnim se, kdaj sm nazadnje slišal, da je nekdo povzročil prometno nesrečo, ker je kadil (čeprav je zihr možno).
Mindmaster
# 19.05.2016 ob 16:47
@OMNIC

1 ne izkljucuje 2 in obratno. Mar obstaja kontrola nad ilegalnimi drogami? So vse ilegalne droge visoke kakovosti?
GUESS
# 19.05.2016 ob 18:08
Predstavnica Tobačne priznava, da kajenje škodi.
Zanimivo.
Dolga leta je tobačna industrija zavajala, da pač ne škodi. Perfidno: reklama za Marlboro je kazala (samo 1 primer) zdravega, močnega cowboya na konju, ki si zlahka privošči cigareto, "pa tako dobro zgleda".
Drugi primer tragične zadrtosti: moj bivši direktor je dolga leta, od mladih nog, verižno kadil (torej si je nov čik prižigal s starim) in je pokadil več kot 4 škatle dnevno, pa se je vedno rogal nekadilcem, kakšni pezdetje so. Deset let pred (!) penzijo so ga odpeljali na Žale.
SrMaček
# 19.05.2016 ob 17:24
Zavedajte se, da se z močjo uma in avtosugestije ni za igrat. Mnogi, ki jim kajenje v življenju ne bi prineslo posledic (ogromno 80 letnikov, ki kadijo celo življenje zgleda povsem zdravo) bodo ob vsakodnevnem gledanju grozečih slikic na škatljicah resnično materializirali gangreno na svoji nogi.

Zna bit, da so slike na embalaži bolj skodljive od cigaret samih.

A zavedam se, da moj komentar presega dojemanje uradnikov in zakonodajalcev.

Sicer pa, če je kajenje res tak problem, me čudi, da ga ne prepovejo...
SrMaček
# 19.05.2016 ob 17:05
viker: Ko mački stopiš na rep..

Kdo pa ste vi, ki si drznete mački stopati na rep? Pazite vendar na svoje korake, repe drugih pa pustite na miru.
bobbek
# 19.05.2016 ob 16:49
Cudno,da jih lahko kupis na vsakem vogalu,legalno,seveda,ce so tako skodljive zdravju.
vzdev
# 19.05.2016 ob 16:49
Pa še nikoli nisem nikogar spoznal, da bi začel kaditi tako, da je šel v trafiko in si tam kupil cigarete. Mladim pač prijatelji ponudijo cigaret in neto še enega in tako naprej. Tako, da ga niti ta škatlica ne bo odvrnila od kajenja. Ko pa enkrat začne kaditi bo pač kupil posebno škatlo za cigarete in cigarete pospravil v tisto.
Javorovina
# 19.05.2016 ob 17:28
Življenje ubija
Koža se stara
Ne pitajte otrok s sladkorjem
mikitr
# 19.05.2016 ob 17:13
Birokrati so željni predpisovanja,določanja ,....Nisem kadalec a tukaj bi rekel ,da gre za grobo poseganje v vsakega državljana,zaradi mene ,naj kadi kdorkoli(polnoleten) le druge naj z tem ne ogroža.Mislim ,da gre tukaj le za lupljenje tistih ,ki jim je kajenje umirjanje živcev.
vzdev
# 19.05.2016 ob 17:10
Najbolj neumno pa je to, da bodo morali tele slike cele dneve gledati ravno prodajalci, ker tisti, ki kadijo si bodo pa enostavno prestavili cigarete v navadno škatlo.
mineral
# 19.05.2016 ob 22:24
Jaz pokadim 1,5 škatlice na dan, torej prispevam
v državni proračun 3 eure dnevno, krat 365 dni
to znese ca 1000 evrov letno, kadim že 40 let,
torej sem do sedaj prispeval 40.000 evrov.
Do pričakovane zivljenske dobe kadilcev bom
recimo prispeval še 15.000. Ker če nebi kadil, bi
živel ca še 15 let več, s tem država prihrani pri
pokojninah in zdravstvu ca 10.000 letno - torej
150,000, če prištejem še tisti davek , ki sem ga že
plačal je vse skupaj ca 200.000 !!!
Upoštevati je potrebno da s starostjo, ki je ne bom
doživel, narašča tudi pogostost raka in podobnih
za državo dragih bolezni, iz česar suma sumarum
bo država na moj račun vtaknila v žep ta moj denar,
oziroma bodo zaradi mene profitirali nekadilci.
Namesto da bi nam bili hvaležni nas vsepovsod
preganjajo in zaničujejo. Fuj in fej!
Ori
# 19.05.2016 ob 18:28
Predlagam zakon, kjer bi morali politiki nositi logotipe svojih donatorjev. Tako kot je to npr. v F1 ali kolesarstvu.
MaliPandit
# 19.05.2016 ob 16:52
Ko se je državi splačalo da vsi kadimo, so se cigarete reklamirale na vsakem koraku, zdaj ko pa je večji racun od zdravljenja kot davek od prodaje pa se gre drzavi kao za nase zdravje.
tsinamuh0
# 19.05.2016 ob 17:07
Tobačnim morilcem bo zdaj, zdaj odklenkalo, zmanjkalo jim je idej, vsi so že spregledali njihove laži. Tale gospod Pretnar (=plačani lobist) že 20 let vedno nasprotuje ukrepom proti kajenju. Ali je kak bistroumen novinar že pomislil na to, da bi moral morda ta ''gospod'' razkriti svoje finančne interese in kdo ga plačuje? Avstralija je iz 15% šla proti 10% kadilcev, noben mladostnik si več ne želi kaditi, neuspeh pa tak... in to škoduje javnemu zdravju?? To so kriminalci!
http://siol.net/siol-plus/kolumne/dezela-brez-cigaret-tam-spodaj-417121
Kar se pa tiče tobačne menedžerke, zakaj jo sploh kaj spraševati - ''če'' priznava, da tobačni izdelki ubijajo (zakaj jih potem sploh prodaja, jo je kdo to vprašal?) in ne želimo, da bi mladi začenjali, zakaj potem vztraja na privlačnih embalažah?? Jao, logika...
BTW tobačna industrija je s skritimi kamerami naštudirala, katera embalaža je najbolj privlačna, zato pa vztrajajo; najprej so uspeli z nekjaj sto podkupovalci-lobisti v skorumpiranem EP, zdaj pa poskušajo še v vsaki državi posebej:
https://www.theguardian.com/business/201
5/oct/11/tobacco-eu-delay
Zlahka se vidijo evidentno plačane propagandne novice v nekaterih slovenskih ''medijih''.
gnusfraba
# 20.05.2016 ob 12:16
galoper

tudi roštiljada ogroža ljudi v okolici, tudi v tisem dimu so praktično iste kronično škodljive in rakotvorne snovi kot v cigaretnem dimu.
Skippy
# 20.05.2016 ob 02:04
Državo to niti ne briga, ona pobira davke, briga to državljane/volilce, ki skrbijo za lastno zdravje, vendar morajo iz lastnega žepa plačevati za razvade samomorilnih sodržavljanov.

A torej kadilci ne plačujejo davkov in zdravstvenega zavarovanja? A od kadilcev ne poberejo še dodatnih 470 milijonov trošarin? Če morajo državljani plačevati za tuje nosečnosti, za tuje zlome rok in za tuje težave s srcem (vse je posledica neke razvade drugih sodržavljanov), zakaj je točno kajenje tak problem, ki je edina zadeva poleg alkohola, ki se v zdravstvenem sistemu financira sama?
mark36
# 19.05.2016 ob 18:24
Število kadilcev vztrajno pada, število bolezni, ki jih povzroča kajenje pa narašča tako pri kadilcih kot nekadilcih.... razložite, prosim, dragi zakonodajalci!

Javna tajna namreč je, da večino tega, kar pripisujejo samo kajenju, v resnici večinoma povzroča onesnažen zrak. Le-to pa je večinoma posledica motorjev z notranjim izgorevanjem.

Ko bojo to priznali, bojo torej uvedli enotne avtomobile, vsi enake oblike in barve, s slikicami bolezni in slikicami ponesrečencev v nesrečah, pa brez znamk...

No ja, saj enotne avtomobile smo že imeli, ko smo vsi vozili stoenke...
Zjesenic
# 20.05.2016 ob 13:23
Brez veze. Kdor kadi bo nehal zaradi sebe ne zaradi neke embalaže.

Kadilec pač umre pred 70 letom zaradi kardiovaskularnih bolezni ali pa raka. Vendar nekadilci nikakor niso cenejši za zdravstveni sistem, Umirajo starejši in jim je potem treba menjat kolke, kolena, pa vgrajevat pacemakerje, pa obvode, pa demenca, pa Alzheimer, Parkinson ...itd. Skozi leta so dosti dražji od alkoholikov in kadilcev, vendar tega nihče noče priznati.
Vrtičkar
# 20.05.2016 ob 07:07
Jaz ne kadim, in tudi kadilcev ne maram preveč... Ampak to kar počnejo, je pa že teroriziranje prebivalstva... Pravijo, da smo svobodni, na drugi strani pa cel kup prepovedi in omejitev. Ampak lahko rečem, da nekateri kadilci sploh niso tko slabi ljudje. Le odločili so se, da bodo s tobakom zastrupljali svoj organizemm. In normalno, da imamo s kajenjem povezane bolezni. Pa saj so bolezni tudi po uživanju vsega dobrega.
anomis
# 19.05.2016 ob 21:37
"Tobak je smrtno nevaren tudi nam pasivnim kadilcem ki v Sloveniji nimamo pravice do svežega zraka... tako da ne vidim razloga zakaj bi bilo treba ljudi prepričati naj ne kupujejo alkohola."


Pravico do svežega zraka želiš?!!! Od kadilcev jo imaš!!! V javnih prostorih je kajenje prepovedano, pri tebi doma nihče nima pravice kadit, če mu ne dovoliš. Vendar pa mojo pravico do zdravja ogrožajo vsi vozniki avtomobilov in nikamor se ne morem skrit. Ali ogrožaš mojo pravico do zdravja in voziš avto?!!! Odgovor, prosim!
V določenih obdobjih je treba okna zapirat, ko so vrednosti nanodelcev previsoke. Na Kitajskem se sprehajajo okrog z maskami, tudi na Balkanu že občasno in ponekod drugod. Ko se tekač zapodi skozi mesto in se globoko nadiha svinjarije izpušnih plinov, bi si lahko samo želel, da bi namesto tega kakšnega pasivno pokadil, ker je to nula proti temu. Zanimivo je, da se tudi sicer veliko omenja zdravstvene težave zaradi mastne hrane, alkohola, sladkorja itd, kot kontrapunkt, kar drži, zelo malo pa najbolj primerljiv primer - vožnjo avtomobilov. Ker z avtom preprosto hočejo smradit planet skoraj vsi, kajne. V imenu zdravja bi ponoreli, če bi uvedli gostejši in prijaznejši javni promet in prepovedali avtomobile na primer. Pa bi bilo zelo zdravo.

In osebno menim, da je ta abnormalna gonja proti kadilcem v imenu skrbi za zdravje pravzaprav navaden hinavski poskus prekrivanja hujšega problema onesnaženega zraka, ki smo ga prisiljeni dihat vsi, brez izjeme. Ker kadilci pač onesnažujejo samo sebe, avtomobilska industrija, trda goriva itd. pa vse. In vedno huje je. To postaja resen problem in vidimo, da človek ne pomeni nič, saj industrija šiba s polno paro, da le cekini letijo, medtem ko so ljudje že obsojani na nošenje mask in podobno. Kitajci so se kar navadili. Mi se bomo tudi, kajne. Velika svinjarija.

"Sicer pa, ce bi bil vladni interes dejansko izkoreniniti kajenje, bi iz kosarice zdravstvenih storitev izvzeli vso zdravljenje, ki je posledica kajenja, tj. da je samoplacnisko."

Ne morejo. Ker se tega preprosto ne da dokazat, ampak se lahko predvsem sklepa. Če si kadilec, ti bodo za paleto zdravstvenih težav nabili razlog v kajenju. Če boš z enako diagnozo, a ne boš kadilec, pa nič, je verjetno razlog v genetiki, neodpornosti na onesnažen zrak, stresu itd.

Zna bit, da so slike na embalaži bolj skodljive od cigaret samih. A zavedam se, da moj komentar presega dojemanje uradnikov in zakonodajalcev.


Drži. Več škode kot koristi. Ampak saj namen ni skrb za zdravje, to je menda že vsakemu tepcu jasno, razen tistim, ki so pač alergični na kadilce, in jim jasno noče bit.

"Sicer pa, če je kajenje res tak problem, me čudi, da ga ne prepovejo..."

Ja, res čudno. Naravnost idiotsko. Norčevanje iz ljudi pač.
exequor1
# 19.05.2016 ob 19:34
Aha tukaj je.... tedenski članek o tobaku. Sem že mislil, da bodo ta teden pozabili objaviti.
7up
# 19.05.2016 ob 19:21
V Avstraliji se je v cca 15 letih delež kadilcev žmanjšal iz 25% na cca 13%,..

Poleg zgoraj omenjenih ukrepov je bila bistvena predvsem... CENA

s škadlico za cca 20$(ki jo nameravajo dvigniti na 28$) je 600-1000 mesečnega stroka je precej ljudi nehalo kaditi.
tsinamuh0
# 19.05.2016 ob 17:58
Koga slepijo tije trije in pol tobačniki? Ali ni njihova zlaganost celemu svetu dovolj očitna? Lepo je nekdo napisal, mački je nekdo stopil na rep, Avstralija ima zelo lepe rezultate. Kdaj se bo ''menedžerka'' iz tovarne s cerifikatom družini ''prijazno podjetje'' opravičila vsem družinam, ki ostanejo brez dedkov, očetov, mam... In pravi, da ne skrivajo, da kajenje ubija, daj no, mah ne, no? Vse to so zanikovalsko tajili in plačevali zanikovalske raziskave več kot tri desetletja! Nobenega opravičila ni bilo slišati.
Kdor hoče zvedeti vso resnico o tem, kaj je v cigaretih, zakaj tako zasvojijo, ali manipulirajo z nikotinom, koliko je aditivov, ali so filtri, ventilacija in drugo res vse le bedne prevare, kdaj so ugotovili, kaj povzroča, zakaj so ljudje o tem še danes res zelo nevedni, razlog, zakaj so te smrtonosne palčke še vedno naprodaj pred vsako šolo,... bo prebral novo, odlično, pravzaprav briljantno knjigo:
Zlati holokavst.
rođe
# 19.05.2016 ob 17:15
zakaj bi kdo načrtno ponarejal neprivlačne škatlice? bosanski cigareti so pa tako ali tako že na trgu...
Heldarion
# 19.05.2016 ob 17:14
OMNIC

Meni se zdi, da želi reči, da je razlika v kakovosti znamk, in da če mora biti embalaža enotna, bodo kadilci potencialno kupovali nek produkt, ki bi jim škodoval še bolj, kot jim že itak, ker bodo kupovali "mačka v žaklju".

Kaj ima rast črnega trga s tem, se meni ne sanja.
zamudnik
# 20.05.2016 ob 10:14
Spet neko levičarsko poenotenje. Peko in kaj pa vem kaj, ajd, Borovo sta bili nekoč vsako svoj svet, zdaj bomo pa kupovali mačka v žaklju?
To se sliši kot praznovanje Maove "kulturne revolucije": od danes naprej nič več jupolovih barv, ampak vsi lepo v sive halje, pa boste srečni.
severnik
# 20.05.2016 ob 08:14
Itak bo črni teg opravil svoje, za uradnike bo pa ta projekt označen kot uspešen, daj bodo uradni prodajalci dejansko prodali manj cigaret kot do sedaj, črnega trga pa uradniki ne bodo zaznali/priznali.
felipesko
# 19.05.2016 ob 23:56
"Vsi zdravniki, ki se s tem ukvarjajo, čustveno reagirajo in o tem nočejo slišati."

Zdravstvo si želi zdravih mrličev....zelo jih skrbijo stroški zdravljenja in še posebej diagnoza zdravljenja.....
Samomorilci,ki so bili kadilci,se štejejo pod umrle za tobakom,ker statistika nima rubrike -neznani vzrok....
boy36
# 19.05.2016 ob 22:21
Če je res tako kot prikazujejo pa vem da ni ,naj enostavno prepovejo prodajo in rešen je problem.Tu pa nastopi potem drug zelo boleč problem za državo Slovenijo,vsako leto bi bila ob cca 540 mio eurov!!!
Javorovina
# 19.05.2016 ob 20:13
in druga stvar je, da če hočem spiti kavico na terasi mi z vsake strani mladi in malce manj mladi puhajo dim v glavo
Morda je kaj na tem, ampak kakšno vezo ima to s slikami na škatlah? Če hočeš zmanjšati hrup, potem recimo reguliraš trobentanje, ne prohibiraš trobent kot takih
Glede ekstra plačevanja pa je še 10000 drugih aspektov zdravega življenja, ki jih država (tudi) ne upošteva pri plačilu zdravljenja (po možnosti dolgotrajnega).
V obrazcu za zobarja ni vprašanja o umivanju je zob, je pa o kajenju
djdj
# 19.05.2016 ob 20:05
Naj naredijo tako še politične strankje brez imen.
Ni važno katero stranko voliš, vsi te nategnejo in kradejo zase.
ZeK
# 19.05.2016 ob 19:54
7up

kake negativne posledice pa ima en čik, ki ga pokadiš po nekajurnem vzponu na kak hrib?

moj oče recimo nikoli ne kadi, razen na kakem osvojenem vrhu (ne hribčku).
daj oceni to škodo, ki si jo povzroča enkrat na kvatre?

drugače rečeno, če boš pokadil en cigaret na dan, tudi ne bo nobene posledice.
leta nazaj sem bral eno diplomsko iz medicine, kjer je bilo ugotovljeno, da iti peš v eno smer po tunelu pod gradom v LJ "zastrupi" telo toliko, kot škatla cigaret.
izo
# 19.05.2016 ob 19:53
kdaj takšne nalepke ob imenih/logotipih, ki perejo davke o oazah recimo?
oiradd
# 19.05.2016 ob 19:42
Živeti sploh ni zdravo, do sedaj je vsak umrl.
kop
# 19.05.2016 ob 19:18
Gospa slovenkaaaaa, če sem slučajno v vašem komentarju omenjen jaz...
nikogar ne bom tožil za SVOJE odločitve. In nikomur drugemu takih tožb sploh nebi dovolil!
Bi pa rad bil zgolj enak pred zakonom. Morda z morilci za volanom. Ki odsedijo dve leti, sedaj pa lahko veselo pijejo naprej. Ne vi, ne ministrica za zdravje, ne vlada, ne sodišča, nihče pa ne prizna in ne naredi ničesar da bi kljub vsem dokazljivim učinkom alkohola le tega obravnavali enako. En evro najcenejši liter vina, tri evre najcenejše cigarete. Enotne škatlice , reklamiranje med poročili alkohola. Mene obsojat kolk bom tožaril in kok bom stal zdravstvo, alkoholne morilce pošiljat v zapor za leto,dve. Cigarete najraje prepovedat, alkohol pa prodajat v Planici kljub temu da je zakon prepovedi na športnih prireditvah.

Jaz svoje omejitve, prepovedi predvsem pa ODLOČITVE nosim sam. Mi vi lahko to rečete za te ljudi katere podpirate? Zakonodajalce namreč?
pokolada
# 19.05.2016 ob 19:02
ne vem kaj se vsi toliko vtikate v k<adilce.raje naj vsak pomete pred svojim pragom.
vzdev
# 19.05.2016 ob 17:24
hehet, ne bit tako paničen. Če bi bili cigareti res tako nevarni, kot pišejo nebi noben kadilec mogel živeti več kot 10 let. Pa živi ogromno kadilcev, ki kadijo že več kot 30-40 let. Zato pa tudi ne verjamem, da je ogrožen tudi pasivni kadilec.
army2500
# 19.05.2016 ob 17:07
še davek na sladkor prosim! ostalo ne vidim problemov
Valerija
# 19.05.2016 ob 17:01
Edini trg ki deluje brez blagovnih znamk, je trg ilegalnih drog.

kolumbijski kokain vs avstralski kokain.
afganistanski opij vs tanzanijski opij.

da na trgu ilegalnih drog ni blagovnih znamk?
Kazalo