Zakonodajno-pravna služba je mnenja, da za odvzem poslanskega mandata Janši ni zakonske podlage, kršene pa bi bile tudi številne pravice po ustavi. Mandatno-volilna komisija z mnenjem ni bila zadovoljna, zato bodo iskali druga pravna mnenja. Foto: BoBo
Zakonodajno-pravna služba je mnenja, da za odvzem poslanskega mandata Janši ni zakonske podlage, kršene pa bi bile tudi številne pravice po ustavi. Mandatno-volilna komisija z mnenjem ni bila zadovoljna, zato bodo iskali druga pravna mnenja. Foto: BoBo
Igor Pribac
Pribac je predavatelj na filozofski fakulteti v Ljubljani, na političnem področju pa je sodeloval v volilni kampanji Danila Türka na volitvah za predsednika države. Foto: STA
Rajko Pirnat o mandatu Janeza Janše

Vprašanje, ali lahko nekdo, ki je bil pravnomočno obsojen, opravlja poslansko funkcijo, pa ni le pravno, temveč je tudi vprašanje politične kulture in, ne nazadnje, etike. Strokovnjaka je Radio Slovenija povprašal o tem, kakšne posledice bo imel razplet današnjega dogajanja na seji mandatno-volilne komisije.

Z zadnjo odločitvijo si je mandatno volilna komisija kupila še nekaj časa, pravi Igor Pribac s filozofske fakultete, ki meni, da je sicer dobro, da lahko tako politika kot javnost situacijo še enkrat tehtno premislita. Slabo pa je, da lahko ta primer zasenči pomembnost drugih vprašanj, kot je sestavljanje koalicije: "Tvegamo, da bo to, kar je za stranko SDS misija reševanja poslanskega mandata Janeza Janše, postal vseslovenski in celo edini politični problem."

Iz našega arhiva


- SEJA MANDATNO-VOLILNE KOMISIJE, 1. DEL (video)
- SEJA MANDATNO-VOLILNE KOMISIJE, 2. DEL
(video)

Pribac opozarja še, da Janšev primer sproža močna čustva, tako pozitivna kot negativna: "Verjamem, da bi lahko Janša, ki bi kot zapornik obiskoval seje parlamenta in užival vse politične pravice državljana Republike Slovenije v svojem zaporniškem času, sprožal tako močna čustva, da jih nekateri ne bi bili zmožni več krotiti in bi lahko nastal tudi varnostni problem."

Sociolog Urban Vehovar z Univerze na Primorskem pa izpostavlja, da bi morali biti zakoni tako jasno napisani, da bi bilo iz njih razvidno, da ščitijo skupno dobro; danes je ravno nasprotno: "To, kar zdaj poslušate, to medsebojno spopadanje pravnih strokovnjakov, je izjemno škodljivo. Na koncu do skrajnosti relativizirajo sam zakon."

Tudi pravnike je mogoče kupiti, zato je bistveno, da se pri nas vzpostavi stanje nadzora družbenih elit: "Kadar koli ne nadzirate družbenih elit, imate opravka s plenjenjem in zločini, ki jih izvajajo slovenske politične elite."
Dodajmo še, da vprašanja o Janševem poslanskem mandatu danes marsikdo ni bil pripravljen komentirati, bo pa zagotovo še lep čas razdeljevalo slovensko javnost.

Z ljubljanskega okrajnega sodišča so sporočili, da so od Toneta Krkoviča, obsojenega v zadevi Patria, prejeli nakazilo v višini 37.000 evrov. Toliko namreč znaša denarna kazen, ki jo je sodišče izreklo vsakemu izmed treh obsojenih v tej zadevi. Janša je kazen poravnal že konec julija, ko se je iztekel rok za plačilo, poroča Slovenska tiskovna agencija.


Na tretjem: O mandatu Janeza Janše, pogovorna oddaja (Bernard Brščič, Darko Štrajn, Matjaž Hanžek)

Rajko Pirnat o mandatu Janeza Janše