Policisti bodo nadzirali ravnanje voznikov motornih vozil na prehodih za pešce in tudi ravnanja pešcev pri prečkanju vozišča. Foto: BoBo
Policisti bodo nadzirali ravnanje voznikov motornih vozil na prehodih za pešce in tudi ravnanja pešcev pri prečkanju vozišča. Foto: BoBo
Letos umrlo že 11 pešcev

Po navedbah generalne policijske uprave (GPU) bodo policisti nadzirali ravnanje voznikov motornih vozil na prehodih za pešce in tudi ravnanja pešcev pri prečkanju vozišča. Eden glavnih ciljev akcije je povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih, ki so izpostavljeni zmanjšani vidljivosti in tako tudi večjim tveganjem za prometne nesreče.

Pešci so po navedbah policije ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo otroci, mladoletniki in starejši. Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša.

Zato je za boljšo vidnost pomembno, da pešci uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa, vozniki pa da predvidijo njihovo prisotnost na izpostavljenih mestih in njihovo ravnanje v cestnem prometu.

Akcijo koordinira Javna agencija za varnost prometa (AVP) in bo trajala do 18. oktobra, z njo pa želijo med drugim tudi znižati povprečne hitrosti znotraj naselij na 47 kilometrov na uro.

Po navedbah AVP-ja se je varnost pešcev v prometu lani sicer v splošnem izboljšala. Smrtnih žrtev je bilo v primerjavi z letom poprej za 35 odstotkov manj, število prometnih nesreč z udeležbo pešcev približno enako, za 17 odstotkov pa se je povečalo število hudo telesno poškodovanih pešcev.

Delež umrlih pešcev med vsemi smrtnimi žrtvami v prometu je bil lani 13-odstoten.

Letos umrlo že 11 pešcev