Srečko Prijatelj bo še dva meseca preživel v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj bo še dva meseca preživel v priporu. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SNS-a Srečko Prijatelj bo na začetek sojenja čakal v priporu. Zunajobravnavni senat koprskega sodišča mu je namreč podaljšal pripor še za dva meseca. Sojenje pa naj bi se začelo septembra, poroča Radio Slovenija.
Prijatelj je priprt od 13. marca, ko so ga kriminalisti prijeli pred lokalom v Solkanu, ko naj bi od novogoriškega nepremičninarja Marjana Mikuža prejemal 323 tisoč evrov domnevne podkupnine. Posel naj bi bil povezan s prodajo zemljišča na Orleški gmajni pri Sežani za logistični center Luke Koper.

Obtožnica že pravnomočna
Tožilstvo mu v obtožnici, ki je že pravnomočna, očita nadaljevano kaznivo dejanje izsiljevanja, nadaljevano kaznivo dejanje samovoljnosti in kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi. Kot kaznivo dejanje samovoljnosti je tožilstvo označilo poskus izterjave denarja od direktorice tamkajšnje televizijske hiše Vitel iz Dornberka.

V 20. členu Ustave Republike Slovenije je zapisano, da sme pripor osebe, za katero obstaja utemeljen sum, da je storila kaznivo dejanje, trajati samo toliko časa, dokler so za to dani zakonski razlogi, vendar največ tri mesece od dneva odvzema prostosti. Vrhovno sodišče sme pripor podaljšati še za nadaljnje tri mesece. Če do izteka teh rokov obtožnica ni vložena, se obdolženca izpusti.