Ustavno sodišče zadevo obravnava absolutno prednostno. Torej je odločitev pričakovati v kratkem. Če bo zadevo sploh vzelo v obravnavo. Foto: BoBo
Ustavno sodišče zadevo obravnava absolutno prednostno. Torej je odločitev pričakovati v kratkem. Če bo zadevo sploh vzelo v obravnavo. Foto: BoBo

teden.

Ustavni sodniki odločitve danes še niso sprejeli. Zadevo bodo ponovno obravnavali prihodnji četrtek, ko naj bi bila predvidoma znana tudi končna odločitev.

Ustavno sodišče sicer zadevo obravnava absolutno prednostno. Najprej je pričakovati odločitev glede predloga za začasno zadržanje. In če ustavni sodniki sklep začasno zadržijo, bi to pomenilo, da se Janša takoj vrača v parlament.

Medtem sicer že poteka tudi postopek imenovanja nadomestnega poslanca. Kot je znano, je naslednji na vrsti za poslanski položaj z liste SDS-a, Božo Predalič, poslanski mandat sprejel pogojno. V poslanske klopi se namerava usesti le, če bo prenehanje Janševega mandata potrdilo tudi ustavno sodišče, še poroča Radio Slovenija.
Primer Trenta odprt
Medtem je pravnomočen postal tudi sklep o uvedbi preiskave zoper Janšo, nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja. Osumljeni so zlorabe položaja ali pravic, poroča Dnevnik. Gre za sporno prodajo Janševega zemljišča v Trenti in nakupom stanovanja v Ljubljani.
V Slovenski demokratski stranki odgovarjajo, da je treba "zaradi bojazni, da bi ustavno sodišče ugodilo pritožbi in bi se Janez Janša lahko ponovno vrnil v poslanske klopi, zdaj hitro instrumentalizirati in iz naftalina potegniti že neštetokrat demantirano in prežvečeno zgodbo o nakupu zemljišča v Trenti." Med drugim ponavljajo, da je Janez Janša posestvo kupil z denarjem od prodaje knjig, cena posestva ni odstopala od povprečnih, državni organi pa da "so poslovali z IMOS-om v času vseh vlad".