Teš 6 je doslej državo stal že 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo
Teš 6 je doslej državo stal že 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo

Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da bo delovna skupina pripravila zakonske predloge, opredelila cilje, namen ter način izvedbe preiskave in izredne revizije vseh postopkov, povezanih s projektom Teš 6.

Delovno skupino vodi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare (takoj po imenovanju za namestnika predsednika KPK-ja je odstopil), v njej pa so še državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Metod Dragonja, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Grebenšek, namestnica generalnega sekretarja vlade Miranda Groff Ferjančič in direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar.

Delovna skupina lahko k sodelovanju povabi tudi zunanje strokovnjake, predstavnike računskega sodišča, Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in drugih državnih organov.

Novi davki za polnjenje proračuna
Vlada je danes potrdila tudi predloga novel zakonov o davku na finančne storitve in o davku od prometa zavarovalnih poslov in ju v DZ poslala za obravnavo po nujnem postopku. Po predlogih se bo stopnja teh davkov zvišala s 6,5 na 8,5 odstotka, zvišanje pa naj bi v proračun v letu 2015 prineslo dodatnih 30 milijonov evrov.

Z zvišanjem davka na finančne transakcije na 8,5 odstotka si vlada v proračunu v letu 2015 obeta dodatnih 13 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 14,2 milijona evrov letno. Prihodki od tega davka so po navedbah vlade v letu 2013 znašali okoli 32 milijonov evrov, za letos pa so ocenjeni na okoli 44 milijonov evrov.

Zvišanje davka od prometa zavarovalnih poslov na 8,5 odstotka naj bi v proračun v letu 2015 prineslo dodatnih 17 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 18,5 milijona evrov letno. Prihodki državnega proračuna od tega davka so v letih 2007-2013 znašali v povprečju 68 milijonov evrov letno.
Predlog novele zakona o davku na finančne storitve prinaša tudi nekatere druge spremembe, in sicer glede kazenskih določb. Med drugim bodo skupino storilcev prekrškov, ki je zdaj razdeljena na pravne osebe in samostojne podjetnike, preoblikovali tako, da bodo v eni skupini samostojni podjetniki, v drugi srednje velika in velika podjetja, v tretji pa druge pravne osebe. Za srednje velike in velike družbe, ki zdaj niso v svoji skupini, bodo opredelili tudi razpon glob, ki bodo znašale med 4.000 in 125.000 evrov.